In de woonwagen van het tweetal staat de kerstboom in de hoek al te schitteren. Tijdens de koude winterdagen zitten de twee inwoners van Amersfoort er warm bij en fantaseren ze over al het moois wat komen gaat. De twee verloofden dromen over hun bruiloft, maar nog meer over het ouderschap. ,,Wij hebben een draagmoeder nodig voor onze wens. In Engeland heb je een draagmoederbank, maar in Nederland niet. Het wordt dus lastig, maar niet onmogelijk."

INFORMATIE IS SCHAARS Sinds afgelopen week was Facebook opeens een subpagina rijker. '2xPapaAlsjeblieft' was de naam en de volgers stroomden binnen. Willem en Roelof gaan figuurlijk met de billen bloot en durven hun wens hardop uit te spreken: zij willen vader worden en gaan de volgers meenemen bij hun zoektocht naar een draagmoeder.

Want een flinke zoektocht, dat gaat het worden. Dat beseft het duo als geen ander. De wet schrijft voor dat er geen oproep voor draagmoederschap mag worden geplaatst en een database met kandidaten is er ook niet. Daarnaast is commerciële draagmoederschap in Nederland strafbaar en jezelf in het openbaar aanbieden als draagmoeder is verboden. Bemiddelingsbureaus zijn er niet en dus zijn de mogelijkheden minimaal. ,,En dan is informatie op internet ook nog eens schaars", aldus de 25-jarige Willem, die de pagina is begonnen. ,,Zelfs de huisarts wist niet goed hoe ze ons kon helpen."

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

KINDERWENS En wat moet je dan? Dat is een vraag die Willem en Roelof tot op de dag van vandaag bezig houdt. Het tweetal kent elkaar nu twee jaar en sinds negen maanden zijn ze verloofd. Hun leven is bijna compleet, zeggen ze vanuit de wagen die gelegen is in de wijk Kattenbroek. ,,Er ontbreekt alleen nog één ding", aldus Roelof. ,,Een baby. Toen wij elkaar leerden kennen, spraken we beiden uit een kinderwens te hebben. Deze hopen we binnenkort te realiseren."

Wij willen ons leven compleet makenIn hun eigen kring kreeg het tweetal mooie reacties toen ze hun wens uitspraken, maar de vrouw die wil helpen om dromen werkelijkheid te laten worden, werd niet gevonden. Hierdoor moeten ze nu hun horizon verbreden. ,,Vrijwel niemand praat open over het draagmoederschap", weet ook Roelof. ,,Dat was vroeger ook zo bij bijvoorbeeld plastische chirurgie en kijk nu eens. Wij hopen met z'n twee dat dit ook gaat gebeuren met het draagmoederschap. Het is iets heel moois, waarbij je mensen kunt helpen. In dit geval twee mannen die hun leven compleet willen maken met een baby."

LEVENSDOEL Adoptie en pleegzorg zijn ook twee opties om de kinderwens in vervulling te laten gaan, maar dat is iets waar vooral Roelof (nog) niet aan wil denken. ,,Om meerdere redenen. Ik wil bijvoorbeeld niet dat mijn stamboom straks ophoudt. Ik wil iets door kunnen geven; dat is altijd voor mij een levensdoel geweest. Dat iemand anders mijn bloed heeft en ik écht zijn of haar papa ben."

Het tweetal heeft al duidelijk dat Roelof straks de biologische vader moet worden, als er daadwerkelijk een draagmoeder wordt gevonden. ,,Ik weet zelfs al hoe ik de kinderkamer wil hebben", zegt Willem met een grote lach. ,,Het is heel gek, maar doordat wij onze zoektocht nu kenbaar maken, wordt het allemaal heel echt. Alleen we zijn al tegen zoveel muren aangelopen, waardoor je iets minder optimistisch wordt en dus ook voorzichtig. Als zelfs het ziekenhuis of de huisarts je niet verder kan helpen, wie of wat dan wel?"

NOOIT OPGEVEN Op die vraag is momenteel nog geen antwoord te geven, maar opgeven? Nee, dat gaat het tweetal nooit doen. Hun zoektocht wordt nu op de Facebook-pagina gedeeld en daarmee hoopt het niet alleen een draagmoeder te vinden, maar ook anderen steun en kracht te bieden. ,,We weten inmiddels dat meerdere mensen, ook homo's, tegen deze problemen aanlopen. Het vraagt enorm veel van je, je moet doorzetten, nooit opgeven en moed blijven houden. Hopelijk kunnen wij een voorbeeld zijn voor andere stellen."

Opgeven? Nee nooit

En dus zit vooral Willem nu vrijwel elk moment van de dag op Facebook te kijken of er al iemand heeft gereageerd met de boodschap waar het tweetal al langere tijd over droomt. ,,Ik heb Facebook van mijn telefoon verwijderd", bekent Roelof. ,,Anders ben ik echt continu aan het kijken. Willem regelt de pagina, we plaatsen alles in overleg en blijven moed houden. We beseffen ons goed dat wij ons hiermee kwetsbaar opstellen en dat de maatschappij een mening gaat vormen, maar daar heb ik schijt aan. Wij willen dit onderwerp bespreekbaar maken en onze droom laten uitkomen. Dat gaat vroeg of laat gebeuren, want onze droom opgeven? Nee, nooit. Hoe lastig het traject soms ook is en gaat zijn; wij gaan er vol voor om ons levensdoel te realiseren."

Door Jeroen van der Veer