Conservator Saskia van den Berg-Ebbenhorst is blij dat Museum Nijkerk weer van het slot mag. Van den Berg-Ebbenhorst: ,,We hopen dat mensen het weer aandurven om naar musea te gaan. We zijn ontzettend goed voorbereid. Mensen kunnen alleen op reservering het museum bezoeken. We willen een bezoek veilig houden voor onze bezoekers en voor onze vrijwilligers.” 

Het voorlopige advies vanuit de landelijke museumvereniging is om geen vrijwilligers in te zetten die zelf in de risicogroep vallen. Daarom gaat het museum vooralsnog alleen nog op de dinsdagmiddag en de donderdagmiddag open. ,,We hopen dat de regels versoepeld worden en vrijwilligers die graag werken ook weer aan de slag kunnen.” De weken na Pinksteren ziet Van den Berg-Ebbenhorst als een proefperiode waarin uitgezocht wordt of de routing die het museum heeft bedacht in de praktijk ook werkt. ,,We hebben het bezoekersaantal gebaseerd op het landelijke protocol en we werken per tijdsblok. Er mogen maar maximaal acht bezoekers per tijdsblok naar binnen.” 

SPECIAAL AFZETLINT Tussen de tijdsblokken door wordt het museum schoongemaakt en ook na afloop worden oppervlakken gedesinfecteerd. Gastvrouwen en gastheren houdende in- en uitgang in de gaten en één van hen loopt door het museum om te controleren of bezoekers zich aan de 1,5 meter regel houden. ,,We hebben er samen met andere musea in Gelderland voor gekozen om een speciaal afzetlint te ontwikkelen. Dat staat wat vriendelijker dan het rood-witte lint dat veel wordt gebruikt. Op het afzetlint komen voorwerpen te staan die bij onze musea te zien zijn, waaronder een glazen schaaltje uit onze collectie”, aldus Van den Berg-Ebbenhorst.  


Museum Nijkerk

De conservator verwacht dat er veel belangstelling is voor een museumbezoek. ,,Veel mensen gaan niet op vakantie naar het buitenland en zij zoeken naar alternatieven voor uitjes in eigen land.” Activiteiten als stadswandelingen worden voorlopig niet gehouden geeft ze aan: ,,Het is lastig om in een stadswandeling anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Wellicht dat we na de maand juni in kleine groepjes stadswandelingen kunnen gaan organiseren. Heel Nederland moet afwachten hoe deze crisis gaat verlopen. Wij gaan ook voorzichtig aan open en we hopen dat we snel de openingstijden kunnen verruimen.” Dankzij steun van het Rijk, de gemeente en sponsoren en vrienden van het museum kan het museum de zomer in ieder geval financieel goed doorkomen. 

Bezoek aan Museum Nijkerk
In het museum is de komende maanden nog de expositie over 75 jaar vrijheid te zien. Bezoekers moeten vooraf reserveren. Tijdens openingstijden kan gebeld worden naar 033-2457005 of een mail gestuurd worden naar info@museumnijkerk.nl o.v.v. naam en telefoonnummer. Het is verstandig om twee dagen voor het geplande bezoek te reserveren. Een bezoek is op dinsdag en donderdag mogelijk van 13.30 tot 14.45 uur en van 15.15 tot 16.30 uur. Er kunnen maximaal acht bezoekers tegelijk in het museum zijn. Betaling verloopt per pin.

STOOMGEMAAL Cees van Baak, voorzitter van Stoomgemaal Arkemheen, durfde het met de Pinksterdagen nog niet aan om mensen te ontvangen bij het stoomgemaal. Van Baak: ,,Het mooie weer nodigt uit om de omgeving te verkennen of om een mooi rondje op de dijk te gaan fietsen. Het is mij al eens overkomen dat ik voor overleg met de beheerder buiten stond en er direct fietsers aankwamen die dachten dat we weer open waren. Mensen snappen soms niet dat ze ook niet ‘even’ een foto mogen maken van de schepraderen. Gelukkig mag dit allemaal vanaf dinsdag weer. We durven alleen nog niet een grote groep los te laten op ons gemaal.” 


Stoomgemaal Arkemheen

EENRICHTINGSVERKEER Binnen het stoomgemaal zijn vrijwilligers bezig om de coronamaatregelen door te voeren. Zo staan er op verschillende punten desinfecterende middelen en er mogen straks niet meer dan dertig mensen tegelijk aanwezig zijn. ,,We hebben een eenrichtingsverkeer gerealiseerd die bij het bezoekerscentrum begint en bij het gemaal eindigt. Voor het stoomgemaal staat op de toegangsweg een groot hek en dat doen we bewust dicht. Hiervoor komt een tafel te staan waar een vrijwilliger badges uitdeelt met nummers. Op het moment dat de dertig is gepasseerd, mag de volgende bezoeker pas naar binnen als een ander weggaat en zijn badge inlevert.” 

Met dit mooie weer jeuken onze handen om weer wat te gaan doen.

Ook het bestuur van het stoomgemaal volgt de regels van het protocol nauwlettend op. ,,Als alles goed gaat, gaat vanaf 1 juli fase drie van start en dan mogen we weer honderd bezoekers per keer ontvangen. Een getal wat we alleen halen als er maaldagen zijn met honderden bezoekers. We zullen er ook streng op toezien dat mensen met verkoudheidsklachten het terrein niet oplopen. Onze vrijwilligers zijn ons namelijk uiterst dierbaar en een aantal van hen behoort tot de risicogroep.” 

Vanaf juli zullen er dan ook weer maaldagen georganiseerd gaan worden. ,,In de afgelopen weken hebben we een reparatie aan de as van het stoomgemaal laten uitvoeren, omdat er een kleine trilling in zat. Dat zou eigenlijk in september gebeuren, maar we konden de reparatie naar voren halen, omdat we toch dicht waren." Het stoomgemaal hoopt na weken van stilte deze zomer de bezoekersaantallen toch weer omhoog te krijgen. ,,Met dit mooie weer jeuken onze handen om weer wat te gaan doen. Er wordt heel veel gefietst en met het nieuwe fietspad zijn wij zoveel beter bereikbaar geworden.”

Als VVV sturen we niet iedereen dezelfde kant op.

TOERISME VVV Nijkerk ziet voldoende mogelijkheden voor toeristen en eigen inwoners om Nijkerk te ontdekken deze zomer. Lisette Noordzij: ,,Als VVV Informatiepunt geven we altijd advies op maat, dat betekent dat we niet iedereen dezelfde kant opsturen. Online werken we samen met LekkerNijkerk Citymarketing, we bundelen onze krachten en zien uiteraard ook kansen. Wandelen is nu enorm populair, in de omgeving van Nijkerk hebben we een keur aan Klompenpaden, een fijne activiteit nu andere dingen wat ingewikkelder zijn.” 

In Nijkerk kunnen er genoeg toeristen ontvangen worden volgens Noordzij. ,,Je hebt Nijkerk aan het Water, de polder, een rondje Slichtenhorsterweg, de horeca in de binnenstad. Natuurlijk moet iedereen zich wel aan de regels houden.” Noordzij vindt dat horeca en toerisme nu de kans hebben om te laten zien hoe mooi en gastvrij Nijkerk is. ,,Er zullen mensen naar de Veluwe komen die normaal naar verre oorden vertrekken.” 

HEATMAP Op de Veluwe werkt de VVV samen met andere organisaties aan een 'heatmap', om zo spreiding te bevorderen en aan te geven op welke toeristische plekken het druk is. ,,Als VVV Informatiepunt zullen we vooral op de hoogte zijn van de huidige regelgeving en hoe de horeca haar diensten aanbiedt. Verder bieden we samen met LekkerNijkerk.nl iedere recreatie-aanbieder de kans om de juiste informatie te plaatsen op LekkerNijkerk.nl. Dat betekent dat we niet alleen bereikbaar zijn voor toeristen en inwoners, maar ook ondernemers helpen waar nodig.”

Door Maranke Pater

Museum Nijkerk
Foto: Museum Nijkerk