Arts groeide op in Hoevelaken, het dorp waar zijn ouders nu nog steeds wonen. Hij kijkt met gemengde gevoelens terug op het Leids Cabaretfestival: ,,Het was een heel leuk festival. Ik heb drie keer kunnen knallen in de Leidse Schouwburg. Zij hebben misschien wel de mooiste zaal van Nederland. De week was heel pittig, want hoe kun je van kunst - wat cabaret is - een wedstrijd maken? Ik moest strijden tegen mensen met dezelfde droom als ik. Dat voelt niet natuurlijk. Je gunt het hen ook." Het was mentaal een uitputtingsslag, maar tegelijkertijd vond Arts het een onvergetelijk leuke beleving. ,,Het was uiteindelijk wel een beetje zuur dat ik net naast de titel greep." 

Twintig jaar lang woonde hij in Hoevelaken. Zijn middelbare school volgde Arts aan 't Hooghe Landt in Amersfoort: ,,Ik zat op school en toen vond ik alles wat met toneelspelen te maken had al leuk. Daar deed ik ook al aan mee op basisschool De Hoeve. Ik bleek vooral goed te zijn in grappige rollen. Toen ik Culturele en Maatschappelijke Vorming ging studeren, ging ik steeds weer op zoek naar open comedieavonden waar ik kon optreden." In 2018 won de jonge cabaretier de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Studentencabaretfestival. Dit was de opmaat naar het Leids Cabaret Festival, waar rond de zestig potentiële deelnemers zich voor opgaven. Vijftien van hen mochten auditie doen en slechts acht haalden de voorrondes. Hiervan gingen er vijf naar de halve finale. Uiteindelijk bleef Arts met twee anderen over. Ondanks het verlies blijft hij niet bij de pakken neerzitten.

,,Ik zou er graag mijn beroep van willen maken. Het belangrijkste voor deelnemers aan het Leids Cabaretfestival is dat je de finale behaalt, want dan mag je mee op de finalistentour. We zullen ruim veertig theaters aandoen door heel Nederland en zullen grote studentensteden als Utrecht aandoen. Het is een mooie tijd om een boekingsbureau te vinden en om te bouwen aan een avondvullende voorstelling, om die in de theaters te kunnen brengen." 

Het artikel gaat verder onder de foto (gemaakt door Lieke Bielderman).

DE DIEPTE IN Lovend waren ook de woorden van de jury: zij vonden dat filosofie, sociologie en spiritualiteit samen kwamen, zonder dat er ingeboet werd op humor. Arts: ,,Dit past helemaal bij mijn eigen stijl. Ik heb mijn eigen grote voorbeelden als Micha Wertheim, Tim Fransen en Wim Helsen. Zij denken allemaal diep na over wat ze hun publiek willen vertellen. Ik ben vooral bezig met het creëren van mijn eigen vorm. Ik doe veel met mimiek. Al sinds ik heel jong ben word ik vergeleken met Mr Bean. Ik hou van het gesproken woord, maar gebruik een stuk minder tekst dan andere cabaretiers én ik ga de diepte in."  

INSPIRATIE Arts is van plan om veel op te treden, daar leer je als cabaretier immers van. ,,Ik heb een studie Politicologie gedaan, maar daar ben ik mee gestopt. Als je een goede politicus wil worden, moet je namelijk geen politicoloog worden, want dan ben je alleen maar bezig met het beschouwen ervan. Ik vond mijn studie Culturele en Maatschappelijke Vorming echt een hele nuttige studie, omdat je geconfronteerd wordt met de wereld, waar ik ook inspiratie voor cabaret uit haal. Toen ik stage ging lopen, kwam ik in een huis van een man die last had van verzamelwoede, een echte hoarder. Hij kwam naar buiten, keek mij aan en zei: 'Jonge mensen stuur ik meestal weg'. Vervolgens mocht ik wel zijn huis binnenkomen en ik wist: nu ga ik wat leren." 

CREATIEF NETWERKEN Het afgelopen half jaar stond vooral in het teken van het Leids Cabaretfestival. Maar daarnaast gaf Arts ook veel gastlessen op scholen. Hij ontwikkelde zijn eigen vak genaamd 'creatief netwerken'. In Amersfoort werkt hij bij Sportivate, waar hij vooral met kinderen activiteiten onderneemt. ,,Al mijn werkzaamheden gaan over aandacht voor elkaar. Of het nu op het podium is of daarbuiten." 

Door Maranke Pater