Het was een spannende wedstrijd voor Jolanda Bouw, want ze maakte maar liefst 25 kleine gebakjes. ,,Toen ik hoorde dat het gebak uitgedeeld zou worden om mensen een steuntje in de rug te geven, vond ik dat ik extra gebakjes moest maken”, vertelt Bouw. Om alle gebakjes op tijd klaar te hebben, stond ze vorige week vrijdag de hele dag en ook in de nacht nog een aantal uurtjes in de keuken. Maar dat vond de Nijkerkse niet erg: ,,Ik bak heel vaak, het is echt mijn hobby.” 

BAKWEDSTRIJD De bakwedstrijd was een initiatief van Stichting Citymarketing Nijkerk. ,,Stichting Citymarketing Nijkerk zocht naar een manier om juist in deze tijd iets vrolijks te doen voor de Nijkerkers. We dachten meteen aan iets met eten of bakken. Zo is het idee voor Lekker Nijkerk Bakt ontstaan", vertelt Iris Lengkeek van Lekker Nijkerk. Vanwege het coronavirus moesten alle bakkers thuis aan de slag. De baksels werden zaterdag 27 juni om 12.00 uur bij de bakkers opgehaald, daarna begon de keuring in Wijngaard Aan de Breede Beek. 

,,Wij vonden het echt geweldig dat er zoveel taarten zijn gemaakt”, blikt Lengkeek terug op de wedstrijd. ,,We waren onder de indruk van het niveau. Omdat we hadden aangegeven dat we de taartjes nog gingen uitdelen aan mensen die we een hart onder de riem wilden steken, hadden heel veel deelnemers wat extra gemaakt en dat was echt super bijzonder.” 

WINNAAR Alle moeite en tijd die Jolanda Bouw in haar 25 gebakjes had gestopt, was het uiteindelijk meer dan waard, want de jury bekroonde de gebakjes van Bouw tot de winnaar van Lekker Nijkerk Bakt. ,,Een verrassende binnenkant, creatief en een mooi aanblik”, zo beoordeelde de jury de gebakjes met hazelnootschuim, caramelcappuchino, witte chocolade en kers. ,,Het taartje blonk uit in creativiteit, smaak en diversiteit”, aldus jurylid Wilfried van Montfrans.

Toen wist ik al dat ik gewonnen had, een hele leuke verrassing.

De winnares van de taartenbakwedstrijd werd maandag via een video op social media bekendgemaakt. Maandag kreeg Bouw een berichtje via Facebook van een andere deelneemster, met de mededeling dat de video online stond. Maar nog voordat Bouw bij het einde - en dus de ontknoping - van de video was, stroomden de felicitaties via Whatsapp al binnen. ,,Toen wist ik al dat ik gewonnen had, een hele leuke verrassing”, lacht Bouw. Ze mag binnenkort een workshop volgen bij de Nijkerkse chocolatier TomBon.   

TWEEDE EDITIE De organisatie kijkt terug op een geslaagd evenement en voorzichtig aan wordt al nagedacht over een tweede editie. ,,Er zijn best veel mensen die hebben gevraagd of we nog een keer een taartenbakwedstrijd willen organiseren, dus ik ga er vanuit dat er nog wel een tweede keer komt”, vertelt Lengkeek. ,,Hopelijk als corona voorbij is, zodat de deelnemers ook bij de beoordeling kunnen zijn.” 

Bekijk hieronder de video van Lekker Nijkerk Bakt.