De parkeerplaats van de Albert Heijn aan de Frieswijkstraat is overvol. Mensen rijden rondjes tot er een felbegeerd plekje vrijkomt. Binnen in de supermarkt is het een drukte van belang. Mensen doen massaal boodschappen, en sommigen meer dan normaal. Manager Jan Vlijm slaat het allemaal nuchter gade. ,,We kunnen veel aan, alleen zullen de schappen wat minder strak gevuld zijn. Soms vallen er wat gaten in de schappen maar dat wordt gewoon weer aangevuld. Vanmiddag komen er nog vier vrachtwagens vol om ons te bevoorraden'', stelt hij de Nijkerkers gerust. 

Drukte op de parkeerplaats van de Albert Heijn. Artikel gaat verder onder de foto.

NUCHTER Vlijm verbaast zich enigszins over het inkoopgedrag van de Nijkerkers. ,,Ik had gedacht dat Nederlanders iets nuchterder zouden zijn. Het is niet nodig om te gaan hamsteren, alles wordt gewoon aangevuld en geleverd. Niets wijst er op dit moment op dat dit anders gaat worden.'' Toch voelde de manager wel aankomen dat het drukker zou gaan worden in de winkel. ,,Ik heb deze week al wel extra wc-papier besteld. Normaal gaan alle bestellingen automatisch; wat er bij de kassa uitgaat, wordt automatisch nieuw besteld. Nu hebben we toch zelf ook nog wat extra goederen, waaronder wc-papier, bijbesteld. Wel maar één soort. Daar hebben we nu nog genoeg van. Dat gaat vandaag echt niet op.''

Er is nog voldoende wc-papier op voorraad, maar wel van één soort. Artikel gaat verder onder de foto.

Ondanks de drukte, heeft de winkel alles nog onder controle. ,,We hebben genoeg personeel en we volgen alle hygiënische richtlijnen van het RIVM. Het winkelend publiek gedraagt zich ook nog netjes. Ik heb nog geen gekke, asociale dingen meegemaakt'', aldus Vlijm. ,,Maar goed, dit is wel bijzonder hoor, dit hebben we nog nooit meegemaakt.''

ROB VELTINK Bij supermarkt Jumbo in het centrum is het deze vrijdag ook drukker dan normaal. Eigenaar Rob Veltink merkte dat het donderdagmiddag na de persconferentie van de overheid ineens drukker werd in de winkel. ,,Je merkt dat mensen graag voorraad in huis hebben. Spullen als pasta, rijst, conservengroenten en hygiënische producten lopen hard.''

Er is geen enkele noodzaak om te hamsterenVeltink blijft kalm bij alle extra drukte in zijn winkel. ,,Zoiets kan je natuurlijk niet voorzien, maar er liggen voor dit soort gevallen scenario's klaar vanuit het hoofdkantoor van Jumbo. Het complete logistieke systeem is niet verstoord dus er is geen enkele noodzaak om te hamsteren. Ik zie de distributiecentra niet leeg raken.''

Veltink merkt ook een toename in de vraag naar thuisbezorgde boodschappen. ,,Helaas zitten we wat thuisbezorgen betreft wel aan ons maximum. Meer kan onze bus niet aan.''

Bij binnenkomst van de winkel in winkelcentrum Oosterpoort kunnen consumenten hun handen wassen en desinfecteren. Ook het personeel van de supermarkt wordt extra goed in de gaten gehouden, wat gezondheid en hygiëne betreft. Veltink: ,,We doen wat we kunnen. We proberen de personele bezetting zoveel mogelijk te spreiden over de werkdag en we vragen klanten zoveel mogelijk te pinnen zodat er geen geld van hand tot hand gaat. Alle kleine dingen helpen.''

Iedereen kan zijn handen wassen in de Jumbo. Artikel gaat verder onder de foto.

FEESTDACFÉ XERO Voor de Nijkerkse horeca zijn het onzekere tijden. Hoe om te gaan met de richtlijnen van het RIVM en de overheid? Gerwin van de Pol van feestcafé Xero houdt het simpel. ,,Onze portier telt met een klikkertje alle bezoekers. Zitten we aan de honderd bezoekers, dan kan er niemand meer bij. Normaal gezien kan er 150 man in. Maar bang voor omzetverlies ben ik niet, veel feesten bij andere cafés zijn afgelast en wij blijven op deze manier gewoon open. Ik verwacht dit weekend een volle kroeg.'' Van de Pol heeft vanuit de landelijke horecabranche op zijn hart gedrukt gekregen dat er écht niet meer dan honderd mensen naar binnen mogen. ,,Dat wordt gezien als een misdrijf en krijgen wij een boete van 1.500 euro.''

We hebben al flink wat annuleringen binnenJAPAS Restaurant Japas op het Plein worstelt wat meer met de coronamaatregelen. Op een normale vrijdagavond mag Japas Nijkerk vaak zo'n 250 gasten welkom heten, maar vanavond is dat wel anders. De maatregelen vanwege het coronavirus hebben een flinke impact op de horeca en daarmee ook op de zaak van Harmen de Glint. Vooralsnog blijft het restaurant open, door gasten verspreid neer te zetten en niet meer dan honderd mensen tegelijkertijd binnen te laten. ,,Maar wat doe je met gasten die hier met een verkoudheid binnenkomen?", vraagt de eigenaar zich hardop af. ,,Dat is heel lastig, maar we zullen hen toch vriendelijk moeten verzoeken om hier niet te komen eten." 

De Glint merkt dat mensen toch wat huiverig zijn en restaurants beginnen te mijden. ,,We hebben al flink wat annuleringen binnen", zegt hij. De eigenaar ziet vooralsnog geen reden om zijn zaak te sluiten, en volgt de adviezen en beslissingen van het RIVM op de voet. ,,Maar als er echt geen kip meer komt, moeten we misschien toch sluiten. Anders kost het teveel geld." Aankomend weekend is Japas Nijkerk nog gewoon open, hoe het volgende week gaat, durft De Glint niet te zeggen. ,,We weten niet hoe het gaat lopen, dus we moeten echt afwachten."

Door Paul Nolens en Sanne Koudijs