KINDCENTRUM HOLK Kees Spee, directeur van school Holk week met zijn groepen 8 uit naar een locatie in Amersfoort. ,,We hadden het geluk dat een vader van één van de leerlingen de showroom van het bedrijf waar hij werkt ter beschikking stelde. In die ruimte worden altijd workshops en presentaties gehouden voor kappers van over de hele wereld. Dankzij die ruimte konden we de musical voor de ouders van beide klassen opvoeren", vertelt hij. In de grote kantine kon naderhand op afstand met elkaar nog wat nagepraat en wat gedronken worden. ,,Binnen de regels was er dus best wel wat mogelijk. En de musical is opgenomen op film voor familie van de kinderen."


De afscheidsmusical op Kindcentrum Holk - Kindcentrum Holk

De leerlingen kijken met plezier terug op het afscheid. Ze hebben geen kamp gehad, maar er werd wel een feestavond georganiseerd. ,,Ouders van de leerlingen hebben op eigen initiatief een slaapnacht voor de kinderen georganiseerd. Deze week hebben we in een grote haag groep 8 uitgezwaaid, ze zijn de school stuk voor stuk uit gesprongen. Ondanks vooraf aangegeven beperkingen hebben we toch leuke dingen kunnen organiseren, ook samen met ouders. Juist na een periode waarin we zo op afstand zijn geweest van elkaar was het mooi om een connectie met elkaar te hebben en samen de musical te beleven", besluit Spee.

KONINGSLINDE Jesse Buitenhuis, leerkracht van groep 8 op Kindcentrum de Koningslinde, week uit naar het Hart van Holland. ,,Zowel de PWA als de Koningslinde hadden een film opgenomen, compleet met bloopers en beelden achter de schermen. We hadden het Hart van Holland vanwege de beperkte ruimte in school gevraagd of we van hun ruimte gebruik mochten maken en kregen een enorme verrassing terug: we mochten namelijk met alle ouders en leerlingen gratis van de grote zaal gebruik maken om de film te kunnen vertonen", vertelt de leerkracht enthousiast. 


Kees van den Heuvel


Kees van den Heuvel

De Koningslinde hield dinsdag haar afscheid en kreeg naar eigen zeggen veel begeleiding van het personeel van Hart van Holland om alles zo coronaproof mogelijk te laten verlopen. Zo zorgde het personeel ervoor dat er geen rijvorming ontstond en was er een speciale plek ingericht waar leerlingen foto's konden maken. ,,Ouders werden begeleid naar hun tafel. Mensen moesten een QR-code scannen en antwoord geven op vragen over hun gezondheid, het werd heel serieus aangepakt", blikt Buitenhuis terug. 

De leerkrachten van groep 8 kregen een professioneel microfoontje op om de kinderen toe te kunnen spreken. ,,We mochten onze eigen koffie en thee schenken en hapjes meenemen. We zijn het Hart zeer dankbaar. De kinderen vonden het best spannend, in een grote zaal de film bekijken is toch wat anders dan op school. De directeur heeft in de algemene speech nog een terugblik gegeven op het schooljaar waarin het coronavirus zeker terug kwam en hoe de leerlingen met deze situatie thuis en op school omgingen."

Het voelde als een gala dat de kinderen niet snel zullen vergeten.

Voor elke leerling hadden de leerkrachten voorafgaand aan de film een mooie speech. ,,In groep 8 zijn over het algemeen gedurende het jaar veel leuke activiteiten, zoals het schoolvoetbaltoernooi en het uitje naar Amsterdam. Die uitstapjes zijn dit jaar niet doorgegaan en de kinderen vonden dat erg jammer. Daarom was het heel mooi om het jaar zo af te kunnen sluiten. Het voelde als een gala dat de kinderen niet snel zullen vergeten, zeker vanwege de omstandigheden.” 

MARANATHASCHOOL Sieds Elze Sennema is directeur van de Maranathaschool. Op zijn school werd de musical traditioneel voor ouders gespeeld. ,,Maar omdat er, vanwege de social distancing, beperkte ruimte was, hebben de kinderen hem gewoon drie keer opgevoerd voor hun ouders", legt hij uit. De derde keer was er ook een livestream op Facebook zodat broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, buren en bekenden live konden meegenieten vanuit huis. ,,Aan het einde van de avonden zwaaiden de kinderen de ouders uit met een spontane erehaag!” 


De afscheidsmusical op de Maranathaschool - Maranathaschool


Aan het einde van de avonden zwaaiden de kinderen de ouders uit met een spontane erehaag - Maranathaschool 

HOEKSTEEN Jelle Rommers, leerkracht van groep 8 op de Hoeksteen, had met de school een afscheid gepland in De Ark. ,,We hebben De Ark coronaproof ingericht. Er stonden drie stoelen klaar voor de leerling en zijn of haar ouders. Iedereen moest zijn of haar handen desinfecteren aan het begin van de musical en ouders mochten niet meezingen. Er waren leerlingen die eten en drinken rond brachten via een uitgestippelde route." Via een livestream konden ook alle andere mensen meekijken zoals opa’s en oma’s en broertjes en zusjes. Collega’s keken ook mee via de livestream. Alleen de groep 8 docenten en de directeur waren aanwezig. ,,Toch vonden de kinderen het erg fijn om voor een echt publiek te kunnen spelen. Het werd een intieme setting voor ouders en leerlingen en het werd een supermooie avond. Na de musical hebben we een officieel gedeelte gehad waarbij per kind afscheid werd genomen. Het afscheid werd afgesloten met een fotosessie."

We kregen in de tijd dat ze thuis zaten voortdurend vragen of de musical wel door ging.

,,Voor de leerlingen is het een hele roerige periode geweest. Het was ook spannend of de musical door mocht gaan, we kregen in de tijd dat ze thuis zaten voortdurend berichten met de vraag of de musical wel door ging. Ze hebben tijdens de lockdown heel hard geoefend op de musical de Diamantroof. Het thema was geluk en alle variaties daarop. We hebben samen veel nagedacht over wat ons gelukkig maakt. Ondanks de vervelende periode hebben we toch ook een mooie tijd gehad waaruit bleek dat de band die we met elkaar hebben heel sterk is. De lockdown voelt als een gestolen tijd, waarin de leerlingen elf weken niet op school waren. Toen ze terugkwamen hebben ze dubbel zitten genieten van wat ze hadden. Toen de musical voorbij was, heeft menigeen ook aardig moeten slikken, omdat we ook een bijzondere periode achter laten.”

REHOBOTHSCHOOL Ineke Boonstra is directeur van de Rehobothschool. Haar team koos ervoor om toch de musical op school door te laten gaan. ,,Onze afscheidsavond met de musicals ‘De Diamantroof’ en ‘Betoeterd’ was helemaal coronaproof. Toen de lockdown in ging, was de musical al uitgekozen. We hebben met de leerlingen besproken of we deze wel door moesten laten gaan. Of we hem niet beter konden opnemen als film. Gelukkig werden de maatregelen al snel soepeler."


Johan&Rob

De groepen 8 van de Rehobothschool hebben dit jaar toch een kamp gehad. Eén nacht sliepen de leerlingen op school en één nacht brachten ze door op de boerderij van de ouders van één van de leerlingen. ,,Dit was echt gaaf", blikt Boonstra terug. ,,Samen hebben ze de decors voor de musicals gebouwd. Het zijn hele hectische dagen geweest voor onze groep 8 leerlingen. Tijdens de musical was er een livestream voor mensen thuis en collega’s. Alleen de groep 8 leerkrachten en ik als directeur waren aanwezig. De leerkrachten van groep 8 hadden het zo georganiseerd dat elke leerling een afscheidscadeau en een praatje kreeg. Hierna konden ze hun ouders bij de hand nemen en zo de school uit lopen."

 Er was geen after musical party, maar de kinderen kregen wel wat lekkers mee voor op het plein. ,,Deze situatie gaf rust, en iedereen had er begrip voor en was  vooral blij dat het afscheid door heeft kunnen gaan. De leerlingen hebben er echt van genoten. In de dagen na het afscheid zijn ze nog regelmatig op school geweest om dat te komen vertellen.” 

DALTONSCHOOL CORLAER Directeur Paul Young van Daltonschool Corlaer besloot om de musical door te laten gaan op school. ,,Om de 1,5 meter te kunnen waarborgen hebben de leerlingen de musical ‘s middags en ‘s avonds opgevoerd. We hebben een grote middenruimte in de school waar we de stoelen op 1,5 meter afstand van elkaar hebben gezet. Ouders van één leerling konden bij elkaar zitten. Dit zorgde ervoor dat er maximaal dertig mensen per musical konden komen."


Daltonschool Corlaer

De musical werd ook opgenomen om later terug te kunnen kijken. ,,Na elke musical heb ik een afscheidsspeech gegeven en werden de leerlingen van de ouders die er waren in het zonnetje gezet. Toen de tweede musical afgelopen was, zijn de ouders vertrokken en hebben we een disco voor de leerlingen georganiseerd om het afscheid goed te kunnen vieren. We hebben afgelopen maandag tot en met woensdag nog het kamp door kunnen laten gaan, dat hebben we nog bewust verplaatst. De leerlingen waren erg blij dat ze toch nog het afscheid hebben kunnen nemen van groep 8, waar ze al die jaren naar hebben toegeleefd.” 

KINDCENTRUM ORANJE NASSAU De musical van de groepen 8 van Kindcentrum Oranje Nassau kon gewoon als vanouds plaatsvinden in de gymzaal van de school. Annebeth de Rochemont, leerkracht: ,,Het is een superfijne avond geweest. Wij waren super blij als leerkrachten dat er twee ouders bij mochten zijn per kind en het was super fijn dat de musical überhaupt kon doorgaan. We hebben een livestream gemaakt zodat anderen via een inlogcode mee konden kijken en de musicalavond konden bekijken. Er waren wel wat aanpassingen in verband met corona. De kinderen hebben aangegeven dat het een fantastische avond was en dat ze hebben genoten."


De afscheidsmusical op Kindcentrum Oranje Nassau. - Kindcentrum Oranje Nassau

De leerlingen hebben de musical ‘de diamantroof’ opgevoerd. ,,Van tevoren hebben ze het podium opgebouwd met decorstukken. Met stickers op de grond waar een afstand van 1,5 meter tussen zat konden we stoelen van de ouders neer zetten. Bij binnenkomst betraden de ouders op afstand de gymzaal met behulp van bordjes die we hadden uitgezet op de route. Alleen de leerkrachten van groep 8 waren er bij aanwezig en de directeur. Van tevoren was gezegd dat er misschien niemand bij de musical mocht kijken, dat zou een grote domper zijn geweest. Voor de kinderen was het uiteindelijk superfijn om de musical voor familie te kunnen opvoeren. Opa en oma konden live meekijken.” 

Door Maranke Pater