Ze keek altijd wel mee met haar vader, als hij in het weekend weer eens een project had waar hij thuis mee aan de slag was. Marit: ,,Mijn vader werkt bij Voelstapine en is in zijn vrije tijd altijd met auto’s aan het rommelen. Als er eens een keer een open dag was, ging ik altijd kijken naar het werk wat de mensen daar deden. Ze hadden er ook robots die van alles konden bouwen en dat vond ik heel vet.” 

Ze heeft van jongs af aan altijd al iets in de techniek willen doen. ,,De eerste twee jaar van de middelbare school heb ik de Techniekklas gedaan. Toen we keuzevakken kregen, heb ik voor de afdeling PIE gekozen.” De afdeling Produceren, Installeren en Energie bestaat nog maar vijf jaar op het Corlaer College en is speciaal ingericht voor leerlingen die de technische kant op willen. Docent Van der Groep: ,,We hebben binnen het Corlaer College ook de afdeling Bouw, Wonen en Interieur. De afdeling PIE is gericht op het werken met metaal, elektro en installatietechnieken.” 

Techniek wordt gepresenteerd als mannenwereld, maar meiden kunnen dit werk ook makkelijk aan.

STEREOTYPEN Het is een gegeven dat jonge vrouwen minder snel kiezen voor een baan in de techniek, iets wat volgens Van der Groep te maken heeft met stereotypen in de beeldvorming. Van der Groep: ,,Uit onderzoek is gebleken dat moeders heel bepalend zijn voor de beeldvorming van een vervolgopleiding.” Katja Altena, moeder van Marit, heeft haar dochter altijd vrij gelaten in haar keuze: ,,Het zou mooi zijn als kinderen gestimuleerd worden door ouders om techniek te kiezen als ze dat interessant vinden. Ze hoeven niet voor een opleiding in bijvoorbeeld de zorg te kiezen omdat dat nu eenmaal verwacht wordt.” 

KEIHARD NODIG Als school probeert het Corlaer College er alles aan te doen om te laten zien dat het een sector is die voor iedereen aantrekkelijk is. Van der Groep: ,,Er bestaat een enorm tekort aan arbeidskrachten in de techniek. Het stikt er van het werk. Door de vergrijzing komen er steeds meer banen vrij. We halen als land veel buitenlandse arbeidskrachten naar Nederland toe, omdat ze gewoon keihard nodig zijn.” Al in groep 7 van de basisschool gaan docenten van het Corlaer naar leerlingen toe om ze kennis te laten maken met techniek. ,,Techniek heeft het imago dat het vieze en smerige beroepen zijn, maar dat komt vooral voort uit onwetendheid. Een beroep in de techniek kan heel schoon zijn, je kunt tekenaar of ontwerper worden. We zien dat in het MBO en het HBO steeds meer vrouwen de techniek kant kiezen, maar op het VMBO blijft dat achter.” 


Maranke Pater

Er waren jongens die zeiden 'je hoort in de keuken'.

MANNENWERELD Tijdens open dagen kwamen meiden wel naar Marit toe om te vragen hoe het nu is om als meisje een technische opleiding te doen. Marit: ,,Techniek wordt heel erg gepresenteerd als mannenwereld, maar meiden kunnen dit werk ook makkelijk aan. Je merkt dat veel meisjes het ook spannend vinden om een opleiding te doen waar vooral jongens zitten. Ik denk dat je vooral moet kiezen wat je leuk vindt om te doen en dan maakt het niet uit of het een opleiding is waar vooral jongens aan beginnen.”  

Toen Marit voor techniek koos, kreeg ze zelf ook te maken met vooroordelen en negatieve reacties. ,,De meeste waren gelukkig positief, maar er waren ook veel jongens vooral die zeiden ‘je hoort in de keuken’ of ‘ga naar de afdeling zorg, je hoort hier niet’. Ik snap wel dat meiden hier niet altijd goed tegen kunnen. Ik ben altijd al een meisje geweest dat van in sommige ogen typisch jongensachtige dingen hield. Ik heb mij ook over die opmerkingen heen kunnen zetten, maar ik kan mij ook goed voorstellen dat er meiden zijn die dit niet kunnen en besluiten om voor een ander vak te kiezen.”

Toen Marit in de klas kwam, wist ik wel dat we heel zuinig op haar moesten zijn.

Voor Van der Groep was het wel heel bijzonder om weer eens een meisje in de klas te hebben: ,,Wij hebben de afgelopen twee jaar een pittige klas gehad. Marit heeft wat dat betreft wel een vuurdoop gehad. Voor mij maakt het uiteraard niet uit of ik aan jongens of meisjes les geef, maar toen Marit kwam, wist ik wel dat we heel zuinig op haar moesten zijn. Na twee maanden liet ik die gedachten los, want ze ging helemaal op in het geheel. Het enige wat we ‘extra’ gedaan hebben is damesshirts bestellen van onze afdeling.” 


Maranke Pater

DROOM Haar droom om met robots te werken heeft Marit nog niet losgelaten: ,,Ik heb al mijn studiekeuzes gericht op het werken met robots. Vakken die te maken hadden met elektro, metaal, platen en constructie waren erg interessant. Ik heb verschillende stages gedaan, bij autobedrijven en elektrobedrijven, maar ik wil nog steeds met robots werken.” Volgend jaar gaat ze daarom de Megatronica-opleiding doen. ,,Deze opleiding is robotgericht en ik leer terwijl ik op de werkvloer sta en word daar dan ook al voor betaald.” 

Door Maranke Pater