Het zonnetje schijnt en in het bezoekerscentrum hebben de vrijwilligers net samen een kopje koffie gedronken en uitleg gekregen over de werkzaamheden van die dag. In de wijngaard zijn zo’n vijftien vrijwilligers actief die lang niet allemaal uit de gemeente Nijkerk komen. Henk: ,,We hebben zelfs een vrijwilliger uit Amsterdam. Er zijn verschillende redenen waarom mensen hier graag zijn. Vrijwilligers voelen een verbinding met de wijngaard".

Henk stapt op de fiets om nog even iets te gaan doen, terwijl de vrijwilligers uitwaaieren naar de wijngaard, waar ze aan de slag gaan. Bert den Uijl is al 5,5 jaar vrijwilliger en wijst de weg naar de wijngaard die iets verder van de Breede Beek verwijderd is. Door de vrijwilligers wordt de wijngaard ‘de Smalle Beek’ genoemd, al ligt ze niet aan een beek. Bert: ,,Ik snap heel goed dat Henk de fiets pakt, want het zijn aardige afstanden die hij gedurende de dag aflegt.” 

VRIJWILLIGER Hij vertelt dat hij bewust voor het vrijwilligerswerk in de wijngaard heeft gekozen: ,,Ik heb jaren in het basisonderwijs gewerkt in Hoevelaken. Toen de kans kwam om eerder met pensioen te gaan heb ik die gekregen. Ik wilde een jaartje even niets doen, maar op een feestje in de wijngaard hoorde ik dat er nog vrijwilligers gezocht werden.” Elke dinsdag werkt hij mee in het veld. Als er een aanschuifproeverij is of een rondleiding, is Bert regelmatig aanwezig om de deelnemers te vertellen over de geschiedenis van de wijngaard en het gebied. ,,Het mooie is dat we hier in de wijngaard de ruimte hebben om groepen te ontvangen volgens de huidige regels van het RIVM.”   


Maranke Pater

SNOEIEN Bert gaat aan het werk en inmiddels is ook Henk gearriveerd. In 2003 startte hij met de wijngaard. Beide stukken zijn uit één hectare groot. Hij vertelt dat de druiven nu in hun groeiperiode zitten. ,,Rond oktober vindt de oogstperiode plaats en in de winter zijn we voornamelijk bezig met wintersnoeien.” Vandaag zijn de vrijwilligers bezig met ‘stam poetsen’, de uitlopers worden weggehaald zodat er geen nieuwe planten komen te groeien. Ook wordt er veel loof weggesneden. ,,We zijn nu alleen maar bezig met het gewasonderhoud. Als het gewas gezond is, hebben de druiven meer kans om aroma’s aan te maken.” 

De grootste en belangrijkste factor om de goede aroma’s te krijgen is de zon. In de wijnmakerij haalt Henk de aroma’s uit de druiven ,,De smaak van de wijn verschilt per jaar. Soms heb je een droog jaar, een ander jaar is het wat natter. Vocht is het grootste probleem van de wijnbouw. Hoe droger het is, hoe beter. Zodra het rijpingsproces begint, wordt de druif iedere dag een beetje zoeter. Als de druif fysiologisch rijp is, is ze klaar om geplukt te worden”, legt hij uit. Gedurende de jaren dat de wijngaard bestaat heeft Henk zijn smaakpapillen leren ontwikkelen. ,,Op een gegeven moment weet je wat je moet proeven.” 

Henk heeft een achtergrond in de tuinbouw, maar noemt zijn weg naar professioneel wijnmaker de ‘sprokkelroute’. ,,Mijn ouders hebben altijd in de tuinbouw gewerkt en van hen heb ik die agrarische roots meegekregen. De wijnbouw heb ik geleerd van een wijnadviseur die veel wist van wijn maken.


Maranke Pater

ACTIVITEITEN In de wijngaard worden verschillende rondleidingen, workshops en evenementen georganiseerd. ,,We hebben verschillende evenementen georganiseerd met restaurant Alberto’s en culinarist Ruud Jansen is hier geweest. In maart, april en mei zijn we noodgedwongen dicht gegaan, maar we hebben hier de ruimte om mooie activiteiten te ontwikkelen. We zitten erover te denken om deze maand meer open te gaan voor publiek. Ik werk nog steeds part-time in de zorg, dus het komt op de weekenden neer. We zien er wel naar uit om de wijnbeleving meer uit te werken voor onze bezoekers.” 

HOGE WAARDERINGEN Dit jaar brengt de wijngaard twee witte wijnen, een  rosé wijn, twee rode wijnen en drie mousserende wijnen voort. De afgelopen jaren behaalde de wijnen hoge waarderingen. Dit jaar is de wijnkeuring door de coronacrisis laat. ,,We doen er alles aan om de wijngaard zo gezond mogelijk te houden en steken veel in op bodem huishouding. We laten dit aansluiten bij de natuur. We werken nog niet helemaal biologisch, maar zijn er wel bijna.” Om in de Nederlandse druiventeelt biologisch te werken is een hele uitdaging. ,,We zijn zelf laatst in de Champagne geweest en het eerste wat we in een wijngaard die we bezochten zagen was de damp van zwavel, wat ze ook wel de ‘Bordeauxse pap’ noemen. Hiermee maak je veel bodemleven dood en dit is zeker niet wat we voor onze wijngaard willen.”

Het gaat - mede door de hoge kwaliteit - heel goed met de verkoop van de wijnen. ,,We moeten al snel nee verkopen. Het is een mooi resultaat van een jarenlange investering om een goed product neer te zetten. Toch zetten we er ieder jaar een tandje bij: ik wil bovenal een mooie wijn maken. Toen we dit avontuur begonnen was dat een must: het moest een goede kwaliteitswijn zijn.”

Door Maranke Pater