De Nijkerkse band NutsZ bestaat uit Dick Boomkens (drummer), zijn zoon Thomas Boomkens (gitarist), Arina van Zessen (basgitariste) en Daniëlle Jutte (zangeres/ mondharmonica). De vier bandleden organiseren ieder jaar de Bende van Niekark, een groots muziekevenement in de laatste week van juni. Daniëlle Jutte: ,,Normaal gesproken kijken we met onze groep maanden uit naar de Bende van Niekark. We nodigen hiervoor allerlei soorten muzikanten uit om mee te doen. In een half uur tot een uur kunnen ze laten horen wat ze in huis hebben. Helaas kon het evenement dit jaar niet doorgaan.” 

We vinden het vooral leuk om lekkere muziek te maken.

Dat de band nog weinig optredens heeft gehad dit jaar, vinden de leden jammer, maar niet het aller belangrijkste. ,,We vinden het vooral leuk om lekkere muziek te maken", benadrukt Jutte. Normaal gesproken oefent de band bij de drummer thuis in de oefenruimte, maar in de nieuwe anderhalvemetersamenleving is dat wat lastig geworden. ,,Onze kleine oefenruimte is niet coronaproof, waardoor we nu niet samen kunnen oefenen. Via mijn computer thuis stuur ik nu ingezongen liedjes naar de rest van de band, zodat we op afstand aan onze liedjes kunnen werken.” 

PLANNEN Desondanks kijkt de band vooruit en zijn ze de vier leden al plannen aan het maken voor volgend jaar. ,,Na de zomervakantie wordt het wat makkelijker, verwachten we. Dan pakken we het weer op om met elkaar en bij elkaar te spelen, als het weer mag. Vlak voordat het coronavirus uitbrak, hebben we meegedaan met Gluren Bij de Buren en we hebben toen rustige en akoestische nummers gespeeld. Die akoestische sessies bevielen ons zo goed. We willen kijken of we ons daar op kunnen richten", besluit Jutte. 


Edwin Brouwer

LIVESTREAM Marvin Smith is drummer van de M&M band die onder andere André Hazes jr. muzikaal ondersteunt. Hij kwam de eerste paar weken van de coronacrisis thuis te zitten. Omdat het bloed kroop waar het niet gaan kon, heeft hij toch muziek gemaakt in de afgelopen maanden. ,,Mensen kennen de Ei8th Sessions, waarbij bekende muzikanten en artiesten op de zondagmiddag live muziek laten horen. We zijn in coronatijd toch bij elkaar gekomen om muziek te maken op gepaste afstand en via een livestream voor bezoekers. We hebben een aantal gastartiesten gevraagd die het ook leuk vonden om muziek te maken, maar na acht keer is de koek wel op. Normaal heb je een zaak vol met publiek dat speciaal voor de Ei8th Sessions komt. Nu stonden ze voor een laptop met een camera te spelen. Je mist als artiest gewoon je publiek.”  

In een klap werd alles uit de agenda getrokken.

Hij had zijn agenda vol staan met optredens met de M&M band en André Hazes jr. ,,In een klap werd alles uit de agenda getrokken. Dat was eerst even heel zuur, maar daarna konden we het wel een plekje geven", blikt Smith terug. Stil zitten kon de drummer niet. Op 6 oktober organiseert hij het evenement Vrienden van Nijkerk. Er is nog geen beslissing genomen over hoe het evenement eruit zal gaan zien. ,,We willen eerst zien hoe de regels op dat moment zijn en of we het concert eventueel in een andere vorm moeten geven. Vorige week heb ik het eerste optreden met André gehad voor duizend man. Het was een zitconcert, mensen mochten voor hun stoel staan. Het was een hele gezellige sfeer, alles ging goed en volgens de regels.”  

CLIP OPNEMEN Samen met de M&M band, de begeleidingsband die hij samen met Micky Fisser heeft opgericht, heeft Marvin een paar weken geleden een clip opgenomen in het centrum van Nijkerk. ,,Als we op tour waren, zongen we met de hele crew het liedje ‘Ik kom terug’ van Addie Timmermans. Het is een liedje uit 2007. Wolter Kroes heeft het in 2008 gecoverd. Omdat het coronatijd was, wilden we iets geks doen. Veel muzikanten brachten op social media moeilijke nummers, wij wilden iets met een Nederlandstalige track doen. Natuurlijk moest daar ook een gekke videoclip bij.”  De videoclip werd voor een groot deel in Ei8th en op het Plein opgenomen. ,,We hebben er een hele eigen draai aangegeven met blazers en backing vocals. Het was heel fijn om zo muziek te kunnen maken met elkaar.” 

Als we weten dat we weer mogen, dan gaan we vol gas.

Nu zijn agenda vrijwel leeg is, is de drummer meer kortdurend werk gaan doen. ,,Ik heb wat werk gedaan op bruiloften en borrels. Het zijn natuurlijk hele andere podia dan die van concertzalen, maar het is hartstikke leuk om nu te kunnen doen en dankbaar werk.” Vanaf september komen er als het goed is weer meer concerten. ,,We hebben heel wat optredens in België gepland staan, maar daar zijn de regels weer aangescherpt. Alle grote evenementen zijn gecanceld. We moeten constant afwachten wat wel en niet mag. Als we weten dat we weer mogen, dan gaan we vol gas.” 

Ook voor 2021 staan weer boekingen gepland. ,,Ook al vallen er weer optredens uit, we zullen onze creativiteit de vrije loop laten en muziek blijven maken", klinkt Smith hoopvol. Hij zou ook op de Nijkerkse Horecadag spelen en blijft het vreemd vinden dat er een evenementloze zomer is in de stad. ,,Nu zijn er heel veel toeristen in Nijkerk, maar er is vrij weinig te doen. Je mist de braderieën. Mensen zijn ook nog voorzichtig, dus als je nu iets organiseert, komt er waarschijnlijk ook niet zoveel volk op af.” 

Door Maranke Pater