Annelies groeide op in Hoevelaken, maar woont sinds januari dit jaar in Engeland, samen met haar Engelse vriend Matt. De vonk sloeg twee jaar geleden over, toen ze elkaar ontmoetten op Ko Samui in Thailand. ,,We trokken op met een groepje mensen en hebben ongeveer anderhalve week samen gereisd. Het was wel een beetje liefde op het eerste gezicht”, geeft ze lachend toe. Toch leek er een einde te komen aan de prille vakantieliefde toen Matt vier dagen eerder terug naar huis ging. ,,Ik bleef achter met een hoop vlinders en angst dat ik hem niet meer zou zien.”

Maar de twee hielden contact. Sterker nog, toen Annelies net een paar dagen weer thuis was, stapte Matt op het het vliegtuig en stond hij een paar uur later bij Annelies op de stoep. ,,Sinds die tijd zagen we elkaar voornamelijk in weekenden en tijdens vakanties.” Afgelopen zomer besloten de twee dat ze vaak genoeg heen en weer hadden gevlogen om elkaar te zien. In november zei Annelies haar baan open twee maanden later vertrok ze naar haar nieuwe thuisland: Engeland.


Annelies Jakobs


Annelies Jakobs

Ik bleef achter met een hoop vlinders en angst dat ik hem niet meer zou zien.

Echt veel tijd om te wennen kreeg Annelies niet. Eind februari startte ze met haar nieuwe baan als Exams Officer op een middelbare school in Nantwich. Maar na vier weken werken ging de school dicht vanwege het coronavirus. Een vreemde start voor de Hoevelakense: ,,Ik moest na vier weken inkomen bij een nieuwe baan al thuis gaan werken”, vertelt ze. Toen de lockdown in Engeland inging, mochten Annelies en haar vriend Matt het huis niet meer uit, behalve voor een wandeling. Al snel was het stel het binnen zitten zat en besloten ze zich in te zetten voor hun omgeving: ,,We hebben ons direct opgegeven om boodschappen te doen voor mensen die het huis niet uit kunnen, om zo toch een beetje nuttig te zijn. Dat doen we nog steeds voor drie huishoudens.”

Inmiddels zijn de pubs en de kapsalons in haar nieuwe woonplaats Sandbach, Cheshire, ten zuiden van Manchester, weer open. ,,Langzaam aan gaan winkels weer open, maar het is nog lang niet zoals het was. Gelukkig mogen we weer officieel naar Nederland zonder dat we bij terugkomst twee weken in quarantaine moeten. Al met al was het best een pittige periode.” Ondanks de toch wel wat vreemde start kon Annelies snel wennen aan haar nieuwe thuis. ,,Het leven hier is niet heel anders dan het leven in Nederland. Ik hoef me - buiten de taal en het rijden aan de andere kant van de weg - niet echt aan te passen”, vertelt ze. ,,Ik ben heel blij met alle natuur die ik hier op me heen heb. Er zijn hier duizenden wandelpaden en mooie gebieden te verkennen. Het dichtstbijzijnde is de Peak District. Een prachtig nationaal park met fantastische natuur en mooie uitzichten.”


Annelies Jakobs


Annelies Jakobs

Ik heb leuke herinneringen aan dingen als de Dorpsdag.

Aan Hoevelaken mist ze vooral haar familie en vrienden die er nog wonen. ,,Ik mis ook het even op de fiets stappen en overal heen kunnen, naar Amersfoort, naar werk, naar vrienden of naar de supermarkt”, geeft ze toe. Hoewel ze soms vaker in Amersfoort dan in Hoevelaken te vinden was, heeft ze wel veel fijne herinneringen aan het dorp. ,,Hoevelaken voelt nog altijd wel als thuiskomen en ik heb leuke herinneringen aan dingen als de Dorpsdag en in de Haen of Wiekslag wijn drinken met vrienden.” Door de coronacrisis is Annelies al een hele tijd niet meer in haar geboortedorp geweest, terwijl het eigenlijk de bedoeling was om elke vijf weken naar Nederland te gaan om familie en vrienden te bezoeken. ,,Ik ben sinds mijn verhuizing een keer terug geweest, eind februari. We hadden gepland om eind maart en tijdens Pasen over te komen, maar dat werd uiteraard allemaal gecanceld.”

Inmiddels is reizen weer mogelijk en staat het bezoek aan Hoevelaken groot omcirkeld in de agenda. ,,We gaan met de boot naar Nederland en verblijven dan twee weken bij mijn ouders. Het voelt heel gek om terug te gaan naar zo'n lange tijd. Ik heb er wel enorm veel zin in”, besluit ze.

Door Sanne Koudijs