Van de Groep komt zelf uit Bunschoten-Spakenburg. ,,Mijn vader heeft altijd in de vis gezeten. Van de Urker visserij tot aan de visdetailhandel en de groothandel. Wij hebben als kinderen echt het vak meegekregen van onze vader. Ik ben toen ik ging werken bij mijn broer in dienst gekomen.” Op een gegeven moment kreeg hij de kans om in Nijkerk te starten in de boetiek op de parkeerplaats achter de Torenstraat. ,,Ik heb tegen mijn broer gezegd dat ik mijn eigen weg ging. Hij heeft daar nooit moeilijk over gedaan.”

Het was Henk van den Brink, de eigenaar van de super de Boer aan de Torenstraat, die hem op de kiosk wees. ,,De kiosk heeft ooit bij de Albert Heijn gestaan en was al een paar keer verhuisd toen Henk van den Brink mij benaderde om de kiosk bij zijn supermarkt neer te laten zetten.” Het bleek een prima plek te zijn, met parkeergelegenheid voor klanten en veel aanloop vanuit de supermarkt. ,,Ik zal eerlijk zeggen dat het de eerste acht maanden echt wel even wennen was, omdat ik de markt gewend was en daar veel collega’s had. Ik heb al die jaren gelukkig een super goede band gehad met mijn achterburen en de supermarktondernemers die hier hebben gezeten.”

Ik heb lief en leed met mijn klanten gedeeld. Mensen van toen komen hier nog steeds.

EIGEN KRACHT Toen de Jumbo een paar jaar geleden naar het Molenplein vertrok, zat Van de Groep naar eigen zeggen wel even ‘in de piepzak’. ,,Met het oog op de aanloop die de supermarkt had, was ik bang dat het aantal klanten weg zou vallen. Maar doordat de slagboom van het parkeerterrein omhoog ging en parkeren gratis werd, is de omzet alleen maar omhoog gegaan. Ik ben ook uitgegaan van mijn eigen kracht: vaste klanten bleven komen en er kwamen nieuwe klanten bij. Het zijn voornamelijk klanten geweest die puur voor mijn vishandel kwamen en gezellig op mijn terras wat bleven eten. Er kwamen ook meer en meer medewerkers van de bedrijventerreinen hier lunchen. Ik hoop dat ik dat straks weer terug krijg als we naar Vathorst verhuizen en het van bedrijventerreinen als De Flier moeten hebben.” 


Maranke Pater

KLANTEN Van de Groep heeft mooie jaren in Nijkerk beleefd en zag de Nijkerkse jeugd opgroeien. ,,Ik heb lief en leed met mijn klanten gedeeld. Mensen van toen komen hier nog steeds. Zij hebben mijn zaak gemaakt tot wat het nu is. Ik hield mijn klanten op de hoogte over mijn zaak, mijn personeel en mijn gezin. Ik ben mijn klanten heel erg dankbaar dat ik al die jaren zoveel voor hen heb mogen doen. Ik heb mijn kinderen grootgebracht tijdens dit werk, mijn dochter was drie toen we hier begonnen en nu helpt ze mee in de zaak.” 

Ik voelde mij af en toe net een barkeeper.

Voor Van de Groep is zijn zaak een plek geweest waar mensen elkaar konden ontmoeten. ,,Ik voelde mij af en toe net een barkeeper. Ik luisterde naar mijn klanten als ze problemen of verdriet hadden. Je zit als ondernemer middenin de gemeenschap, ik voelde mijzelf net geen dominee.” 

NIEUWE PLEK Door de nieuwbouwplannen op het voormalige Jumbo-terrein moet Van de Groep uitwijken naar een andere locatie. Maar waar één deur dicht gaat, gaan er twee open is de filosofie van Van de Groep. ,,De winkel in Vathorst is op mijn pad gekomen. Ik was al twee jaar zoekende om verder te kunnen met mijn zaak. Ik heb een heel proces achter de rug en heb geprobeerd om nieuwe bedrijven op te starten in de ambulante handel en de markt, maar dit is niet gelukt. Het is moeilijk om in deze tijd vergunningen te krijgen.” 

In januari van dit jaar werd Van de Groep benaderd door een visboer die hem vroeg om marktmanager te worden voor vier verschillende markten. ,,Ik ben gaan praten en zou na de voorjaarsvakantie alle papieren rond hebben. In de tussentijd waren er twee eigenaren van een viswinkel in Vathorst die via de krant hadden gehoord dat ik op zoek was naar een nieuwe plek. Ik had gezegd dat ik er open voor had gestaan, ware het niet dat ik bijna een nieuwe baan had.” Toen corona om de hoek kwam kijken, hield zijn bijna nieuwe werkgever de boot echter af. ,,Voor mijn gevoel viel ik echt tussen wal en schip. Ik heb de jongens uit Vathorst gebeld en hun aanbod gold nog steeds. We zijn gaan onderhandelen en binnen twaalf weken was de koop rond.” 


Maranke Pater

Klanten uit Nijkerk reageren voornamelijk positief op het nieuws dat het bekende gezicht naar Vathorst vertrekt. ,,Natuurlijk vinden ze het ook jammer, maar ze zijn ook heel erg blij dat ik mijn bedrijf kan voortzetten. Ik heb toen alles rond was mijn vaste klanten geïnformeerd via het mailsysteem en flyers neergelegd met het adres van onze nieuwe locatie.” Hij verwacht dat een groot deel van zijn klantenkring hem ook in Vathorst komt opzoeken. ,,Een groot deel van de wijk Corlaer winkelt al in Vathorst en vanaf bedrijventerrein De Flier zit je zo in het centrum van Vathorst.” 

TERRAS In de nieuwe winkel heeft Van de Groep een ruimte van 85 vierkante meter aan vloeroppervlakte tot zijn beschikking. Er zit een ruim terras bij en een bar. De winkel wordt omringd door een slagerij, een bakker en de plaatselijke Albert Heijn. Hij mag dan uit Nijkerk vertrekken, de link naar Nijkerk verdwijnt niet. ,,Op de nieuwe plek blijf ik Visspecialist Wal-Vis heten, omdat de zaak zo geboren is in Nijkerk. Alleen het logo verandert: van de Moby Dick wordt het een volwassen vinvis.” 

Ik verlaat met pijn in mijn hart Nijkerk, maar het is ook positief nieuws dat ik door kan.

Van de Groep gaat hoe dan ook zijn Nijkerkse klanten missen: ,,In de afgelopen roerige tijd hebben ze mij altijd een warm hart toegedragen. Er is een petitie geweest om mij op deze plek te kunnen houden. Dat er zoveel mensen achter mij staan doet mij goed. Dat heeft een stukje erkenning en vertrouwen gegeven. Mijn gebed is verhoord. Twee jaar lang heb ik in onzekerheid geleefd en dat was geen pretje, ook niet voor ons gezin. Ik heb mij altijd constructief opgesteld en wist dat er iets op mijn pad zou komen. Ik verlaat met pijn in mijn hart Nijkerk, maar het is ook positief nieuws dat ik door kan, met een nieuwe visie. Ik krijg er ook weer hernieuwde energie van.” 

Het is voor de Spakenburgse visboer een heel dubbel gevoel om Nijkerk te verruilen voor Vathorst. ,,Ik heb mij voorgenomen om niet meer met modder te gaan gooien. Ik wens de gemeente Nijkerk het allerbeste en veel wijsheid met de plannen voor dit gebied.” 

OPENING Op 1 augustus is de viskraam van Van de Groep voor de laatste keer geopend. Iedere klant zal een kleine verrassing mee krijgen. ,,Normaal ging ik begin augustus altijd op vakantie. Nu ga ik met mijn personeel de nieuwe zaak inrichten. Op 20 of 21 augustus zal ik daar openen aan de Cruquius 98.” Begin september vindt de officiële opening plaats. ,,Iedereen is dan ook terug van vakantie. Nijkerkers zijn van harte welkom om te komen kijken wat ik ervan gemaakt heb.” 

Door Maranke Pater

Maranke Pater
Foto: Maranke Pater
Maranke Pater
Foto: Maranke Pater