Een buitenlandavontuur, zoals Jori het zelf noemt, zat er eigenlijk al die tijd al wel aan te komen. ,,Mijn vriendin Roos en ik wilden altijd al heel erg graag naar het buitenland, maar we wisten niet waarheen. Roos werkte bij de Rabobank en was betrokken bij een project om een investerings- en ontwikkelingsbedrijf in Afrikaanse banken op te zetten in Zuid-Afrika. Toen ze uiteindelijk gevraagd werd daar ook te komen werken en het bleek in Kaapstad te zijn, was de keuze snel gemaakt", blikt Jori terug. Toen ook nog eens bleek dat Jori voor zijn werkgever in Kaapstad aan de slag kon, waren de vliegtickets helemaal snel geboekt. ,,Ik werk als management consultant bij PwC. Wij adviseren onze klanten onder andere op het gebied van strategie, technologie, organisatieverandering en helpen bij het transformatieproces", vertelt de oud-Nijkerker. ,,We hebben ook een kantoor in Kaapstad en uiteindelijk bleek dat ik ook de overstap kon maken naar die vestiging. Het is niet zo makkelijk om als buitenlander in Zuid-Afrika werk te vinden, dus dat het ons allebei gelukt is, tegelijkertijd, was wel heel mooi. Een droom die uitkwam."

Het verhaal gaat verder onder de foto.

STRAND OP LOOPAFSTAND In 2017 vertrok het stel naar Zuid-Afrika, om daar te gaan wonen en werken en een nieuw bestaan op te bouwen. En dat bevalt ze, bijna drie jaar later, nog altijd heel goed. De twee avonturiers kregen vorig jaar een dochtertje, Lauren (nu 11 maanden), en genieten met zijn drieën met volle teugen van het leven in Zuid-Afrika. ,,Kaapstad is een prachtige stad met bergen, zee en wijngebieden naast de deur. We wonen in de buurt Sea Point. De naam zegt het al, de buurt ligt aan zee." Maar wie denkt dat de luxe van het strand op loopafstand en de mooie omgeving snel verveelt, heeft het mis. ,,We lopen onze straat uit en we staan op de boulevard. Dat blijft ook na drie jaar nog heel bijzonder."

Het zijn globetrotters, 'Nijkerkers' die hun geboortegrond hebben verlaten om honderden kilometers verderop een nieuw bestaan op te bouwen. In de rubriek 'Groeten uit...' spreekt Stad Nijkerk emigranten over hun nieuwe leven in het buitenland. 

Het leven in Kaapstad is volgens Jori op heel veel vlakken anders dan in Nederland. ,,De natuur en het klimaat verschillen heel erg met wat we in Nederland kennen. Je hebt hier bergen, waaronder ook de bekende Tafelberg, en de zee om de hoek. Het is hier bijna altijd mooi weer en dat doet de gemoedstoestand van de mensen hier en van onszelf heel goed." In het weekend gaat het jonge gezin er graag op uit en maken ze tripjes in de omgeving. ,,Elk weekend voelt als vakantie", vertelt Jori enthousiast en de foto's doen niets anders dan dat bevestigen. Ze hebben dan ook genoeg tips voor de Nijkerkers die ooit eens een bezoek willen brengen aan Kaapstad: ,,Wij vinden het heerlijk om in het weekend te gaan hiken in de bergen, een wijntje drinken bij Constantia Glen of lekker ontbijten op de Oranjezicht Farmers Market. Een absolute aanrader, wel een beetje off the beaten track, is een heerlijke koffie doen bij onze vriend Siki, in Siki's Koffee Kafe in township Khayelitsha."

Het verhaal gaat verder onder de foto.

VAN NIEKERK Als hij over Nijkerk praat en herinneringen aan de plek waar hij opgroeide ophaalt, komt hij meteen met een interessant historisch weetje op de proppen: ,,Van Niekerk is een veel voorkomende achternaam in Zuid-Afrika", vertelt Jori. ,,Olympische sprintkampioen Wayde van Niekerk, bijvoorbeeld. Na wat gedegen Google speurwerk lijken de wortels van deze achternaam ook echt in het mooie Nijkerk te liggen. Wellicht kan een Nijkerks historicus dit nog even bevestigen, of ontkrachten", lacht de oud-Nijkerker, toch trots op zijn roots. De globetrotter heeft goede herinneringen aan Nijkerk. ,,Nijkerk was een leuke plek om op te groeien. Veel Niekarkse gezelligheid en leuke evenementen, zoals de legendarische Boerenmaandagen. Mijn tijd bij Sparta Nijkerk was ook geweldig. De zaterdagen waren een feest met eerst zelf voetballen, daarna het eerste kijken en (later) de biertjes in de kantine."

En dus wordt een bezoekje aan Nijkerk nooit overgeslagen als het gezin in Nederland is. Voor een bezoekje aan familie en vrienden. Zijn ouders, broertje en zusje wonen namelijk nog in Nijkerk en ook met een aantal voetbalvrienden heeft Jori nog leuk contact. ,,Elke keer als we in Nederland zijn, gaan we op bezoek in Nijkerk. We vinden het altijd heerlijk om weer even terug te zijn voor een paar dagen." Of ze ooit definitief terugkeren naar Nijkerk? Daar heeft Jori nog geen antwoord op, maar hij sluit het ook niet uit. ,,We houden er niet van om heel erg te plannen, dus alles is mogelijk."

Door Sanne Koudijs