Hoe zijn jullie ooit begonnen als artiest?

Frans: ,,Voor mij was dat bij een vakantiepark in Zeewolde. Ik zat in het horecateam en mocht bij de entertainment beginnen met het presenteren van shows. Het was echt een vakantiebaantje. Door Center Parcs kreeg ik een samenwerking met de Arjan van Dijk Groep en ik werd door hen gevraagd om voor hun bureau te komen werken op themafeesten en partijen. Heel wat thema's hebben de revue gepasseerd, van Muiterij, tot Rio Grande, Tex Mex-feesten, noem maar op. Ze waren net op zoek naar  een zingende ceremoniemeester. Ik ben gastheer van de avond geweest en piraat of Mexicaan. Na een half jaar op Mallorca gewerkt te hebben kwam karaoke in opkomst en begon ik meer succes te krijgen. Van de zeven dagen was ik vijf dagen aan het zingen. Uiteindelijk ontstond zo JFK productions en het typetje Franky Stardust."

Ronald: ,,Ik begon 35 jaar geleden toen ik in Ede woonde. Sinds die tijd ben ik beroepsartiest. Ik was veertien jaar oud en op school hadden we Circus Padperrini waar de leerlingen optredens mochten doen. Ik had als voorkeur eenwieler rijden, koorddansen en goochelen opgegeven. Uiteindelijk werd ik uitgekozen om te gaan goochelen. Om mijzelf zo goed mogelijk voor te bereiden heb ik Hans Kazan een brief gestuurd met de vraag of hij mij kon helpen met een goede truc. Hij gaf mij het adres van een leraar en vervolgens heb ik een jaar lang gewerkt om een show in elkaar te kunnen zetten. Hierna deed ik mee aan talentenjachten als de 'Stuif eens in' , de Hollands Got Talent van toen. Ik heb meegedaan aan de Op naar de Topshow van de NCRV en ik won. Vervolgens deed ik een gooi naar de titel van het  Wereldkampioenschappen Goochelen. De top van de magische wereld deed mee en mijn leraar zorgde ervoor dat ik mee kon doen aan de kampioenschappen. Toen ik won, was het hek van de dam. Ik heb gewerkt voor Joop van den Ende, John de Mol en andere productiemaatschappijen. Twintig jaar geleden heb ik samen met Hans Klok, Peter Vogel en Charles Jacques Dutch Magic opgezet. Inmiddels staan we bekend als het bureau voor de magische markt met onze elf goochelaars, illusionisten en mentalisten."  

Vinden jullie dat Nijkerk groot genoeg is op het gebied van entertainment?

Ronald: ,,Op Boerenmaandag is er in de stad een iets groter podium met iets meer optredens. Ik kom zelf uit Ede. Wij hadden de Heideweek waarin diverse optredens plaatsvonden. Er kwamen artiesten uit de regio maar ook landelijk bekende muzikanten en performers."  

Frans: ,,Door de seizoenen heen, rond de kerstdagen en de feestdagen hebben we wel geprobeerd meer verdieping en verbreding te brengen op het gebied van entertainment in de stad, maar er zal een grote investering moeten komen om dit echt te kunnen realiseren in de stad. Het Smaakfestival en Nijkerk600 zijn echt een fragmentarisch gebeuren. Ik heb zelf een aantal keer de Horecadag georganiseerd, een begrip in Nijkerk. Ook de Nacht van Nijkerk en een aantal andere evenementen zouden iets meer reuring mogen hebben. Nu zijn er meer pleinen in Nijkerk waar wat georganiseerd kan worden, maar het zou mooi zijn als er verbreding komt. Nu staat er regelmatig een bandje of zanger op een podium, maar mooie acts van een illusionist zijn ook erg welkom."  

Ronald: ,,Het is wel mooi dat een nieuw evenement als Vrienden van Nijkerk hartstikke uitverkocht was." 

Frans: ,,Nijkerk is al wel goed bezig. Er zit al meer verbreding en verdieping in. We hebben sinds kort ook een Culturele Raad in Nijkerk om cultuur meer draagvlak te geven."  

Het artikel gaat verder onder de foto.

Hebben jullie als entertainers ook last gehad van schommelingen als de economische crisis?

Ronald: ,,In het goochelen hebben we als artiesten veel privé feesten. Toen de economische crisis uitbrak, was er in onze branche nog geld zat. Je merkte wel dat toen het slechter ging, opdrachtgevers ons juist gebruikten om nieuwe klanten binnen te halen." 

Frans: ,,Op het gebied van de bedrijfsfeesten kwam de klap hard aan. We hebben gouden tijden gehad, waarin het geld niet op kon. In die magere periode zijn we ons gaan specialiseren in particuliere feesten om daar vanuit creativiteit te kijken wat we mensen konden bieden."  

Ronald: ,,Ik had de mazzel dat ik als artiest ook veel op cruiseschepen werk en dat werk ging door. Er waren maar weinig illusionisten die twee theatershows van drie kwartier konden vullen."   

Hoe is de overstap naar televisie voor jullie gegaan? 

Ronald: ,,Ik heb jaren geleden meegewerkt aan twee seizoenen Telekids en aan het programma de magische winkel met een aantal collega's waarin we trucs uitlegden. Ook ben ik te zien geweest in het programma Galileo en losse programma's van onder andere Bart Boos. Als professionals wilden we onszelf uitdagen en daarom zijn mijn goochelpartner Peter Vogel en ik mee gaan doen aan het programma Hollands Got Talent. We wilden onszelf pushen om creatief te zijn. We behaalden uiteindelijk de halve finale."  

Frans: ,,Ik ben altijd redelijk terughoudend geweest in deelname aan een televisieprogramma. Maar: alles wat in beweging blijft creëert mogelijkheden. Vorig jaar werd het programma All together now al uitgezonden. Een vriend van mij vroeg mij om als jurylid mee te doen aan het programma. Natuurlijk gelden de meeste mensen als opvulling en draait het vooral om de prominente artiesten die jurylid zijn. Maar het blijft bijzonder dat ik werd gevraagd. Er zitten geschoolde artiesten tussen de juryleden die precies weten waar welke toonsoort moet zitten. Ik heb een aardige rugzak als het om ervaring gaat in de entertainmentwereld. In mijn geval werk ik vanuit intuïtie. Ik ben een gevoelsmens en kijk naar de kandidaten hoe ze staan te performen. Het gaat niet alleen om de zang, maar om het totaalplaatje. Ik vind het ook mooi om beginnende artiesten te kunnen coachen. De Nijkerkse Tim van Leijenhorst deed ook mee en ik waardeer het hoe hij groeit in het vak. Het mooie aan het programma is dat je een jury hebt die honderd procent open en eerlijk is en ieder volgens het eigen gevoel jureert."  

Hoe kijken jullie naar de toekomst?

Ronald: ,,Ik ben bezig met het maken van een nieuw programma voor de cruiseschepen waar ik op verblijf. De huidige technologie maakt dat je je trucs nog verder kunt uitbreiden. Zo hebben we nu ledwalls tot onze beschikking. Het biedt nieuwe mogelijkheden. Wat ook op stapel staat is het jaarlijkse goochelcongres in Blackpool. Hier zijn honderden goocheltrucs te zien."  

Frans: ,,Ik ga gewoon mijn gangetje. Ik ben bezig om het Artiesten Festival een groter platform te geven. Ik presenteer momenteel voor de A1 Mediagroep diverse programma's voor radio en televisie. Ook ben ik bezig met een Blues Brothers Tribute. Ik heb de theaters gezien, en ben in Azië en heel Europa geweest. Nu heb ik nog de wens om nieuwe liedjes te maken waarmee ik mensen kan raken. Dit mag ook een polonaise of een disconummer zijn. Als mensen maar in beweging komen."  

Door Maranke Pater