Voor alle duidelijkheid: de dames wonen op een woonark en niet op een woonboot. ,,Met een woonark kun je niet varen en met een woonboot wel", legt Schrijver het verschil tussen de twee uit. In de woonark van Schrijver, met uitzicht tot aan de Arkersluis, vertelt Hermans: ,,Ik kom uit Rotterdam en heb daar in de Tweede Wereldoorlog de bombardementen en de hongerwinter meegemaakt. Na mijn huwelijk gingen we in Den Haag wonen. Mijn schoonvader had een varende woonboot, 'De Zondebok' genaamd, die wij hebben overgenomen. Daarmee zijn we in Breukeleveen gaan wonen. We hebben bij een jachthaven in Loosdrecht gewerkt en woonden daar in een huis. Toen mijn man bedrijfsleider werd bij Kistenfabriek De Boer in Nijkerk zijn we hier naartoe verhuisd. We hebben eerst nog aan de Doornsteeg gewoond. Mijn man wilde graag op het water wonen en toen hebben we een twintig meter lange woonark laten bouwen."

Het verhaal gaat verder onder de foto: de zelfontworpen woonark van Annemieke Schrijver. 

Toen Hermans en haar man in de woonark gingen wonen, was er nog geen industrieterrein, alleen maar gras. ,,Ik kon de toren van Spakenburg zien", vertelt Hermans. Ondanks het naastgelegen industrieterrein hebben de woonarkbewoners er een paradijselijk plekje van gemaakt. Hermans weet zich nog te herinneren dat andere kinderen niet met hun kinderen mochten spelen omdat ze 'woonbootkinderen' waren. Als ze bij iemand in huis op visite is, vindt ze dat een vreemd gevoel, omdat ze de deining van haar woonark mist.

Het verhaal gaat verder onder de foto: Bep Hermans woont al sinds 1965 op een woonark.

Annemiek Schrijver is afkomstig uit Dordrecht en komt uit een scheepvaartfamilie. Sinds 2006 woont ze op het water, eerst op een kleine tjalk op de plek waar haar woonark nu ligt. ,,We hebben eerst aan de Duifhuis gewoond met veel plezier. Voor ons bedrijf zijn we naar Dronten verhuisd, waar we een woning bij ons bedrijf hadden. We gaven onszelf vijf jaar de tijd om te wennen. Maar we hadden het daar niet naar onze zin en besloten om naar Nijkerk terug te gaan. Door de crisis duurde het twee jaar voordat we ons huis in Dronten hadden verkocht. Vervolgens viel het niet mee om in Nijkerk een huis naar onze zin te vinden."

Ze kregen de tip dat er een woonboot, een tjalk, te koop stond. ,,Dat leek mij wel romantisch en er was een grote tuin bij. Onze kinderen waren toen al volwassen en de deur uit. Het leek mij wel dat het hier niet zo gecultiveerd is als aan de Vecht", vertelt Schrijver. Het echtpaar heeft een prachtige tijd beleefd op hun tjalk, maar het was wel wat behelpen vanwege de beperkte ruimte. Sinds 2008 woont ze in haar fraaie twintig meter lange woonark. ,,Ik heb makelaardij gedaan en heb deze woonark zelf ontworpen."

Het verhaal gaat verder onder de foto: Annemieke Schrijver geniet nog altijd van wonen op het water. 

Schrijver geniet elke dag nog van wonen op het water en de natuur. ,,Ik heb een ijsvogeltje gezien en een hele groep ooievaars op trek naar het buitenland. Zomers zit ik heel veel op mijn balkon. Je bent gelijk in de natuur, maar ook zo in de stad." Op de vraag of er ook nadelen zijn aan wonen op het water zegt ze: ,,Er zijn nooit alleen voordelen van wonen op het water. Soms is er stankoverlast van de nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie of als de container met slachtafval van een bedrijf wordt geleegd. Als het hard waait of als het vriest moeten we de woonark en de leidingen in de gaten houden." ,,En als je iets in het water laat vallen, ben je dat kwijt", vult Hermans aan.

De twee leukste dagen van het jaar zijn de Sinterklaasintocht en de Nijkerkse Sleepbootdagen, vindt Schipper. ,,De boten varen dan langs en dan heb ik de hele ark vol met familie en bekenden. Ik wil ook nog een polyester bijbootje kopen om mee te varen. Wij hebben vijfentwintig jaar een boot gehad, eerst een kotter en toen een klipper."

Het verhaal gaat verder onder de foto. 

De woonarkbewoners vormen een hechte groep en staan voor elkaar klaar als dat nodig is. ,,We hebben het hier allemaal naar ons zin en iedereen helpt elkaar. We hebben een buurtapp en letten een beetje op elkaar", vertelt Schipper. Ook ondernemen de woonarkbewoners regelmatig gezamenlijk activiteiten zoals een barbecue of burendag. Er zit praktisch geen verloop in de woonarken die, op een na, eigendom van de bewoners zijn. Hermans krijgt regelmatig de vraag of ze nog niet gaat verhuizen. ,,Blijkbaar zijn er liefhebbers genoeg voor wonen op het water."

Door Belinda van de Horst

ARJEN GERRITSMA
Foto: ARJEN GERRITSMA
De woonark van Bep Hermans.
ARJEN GERRITSMA
Foto: ARJEN GERRITSMA
De zelfontworpen woonark van Annemiek Schrijver.