Thona, haar man Bert, dochter Laura (10), dochter Melanie (24) en haar vriend Jelle (26) wonen in Oostenrijk, in Het Pitztal Jerzens Tirol. En daar runnen ze nu het pension en een barretje. ,,Veel mensen denken dat wij in het verleden hier vaak op vakantie zijn geweest en verliefd op het plekje zijn geworden, maar wij zijn hier maar één keer een dag geweest om op bezoek te gaan bij de vorige eigenaar, een kennis van ons”, vertelt Thona. De droom om in het buitenland te gaan wonen en werken bestond al langer bij Thona en haar man. ,,Wij hadden toen we jong waren altijd al plannen om in het buitenland een camping te beginnen of huisjes te gaan verhuren.” Die wens werd jaren geleden al eens heel concreet toen het stel een aanbod kreeg om in Amerika het beheer van een haven op zich te nemen. ,,Wij hebben dit serieus overwogen, maar ik kon het niet”, vertelt Thona. Ze kon op dat moment haar familie niet achterlaten en de angst voor het onbekende speelde een grote rol. ,,Het kwam er daarna eigenlijk nooit meer van en onze droom was voorbij toen wij rond de 45 waren. Op die leeftijd ben je te oud om nog aan dat soort avonturen te gaan beginnen, dachten wij.” En dus lieten Thona en Bert hun plannen verder rusten. Totdat een kennis van de familie op een gegeven moment bij hen aan de keukentafel zat. 

Het verhaal gaat verder onder de foto. 

,,Onze dochter Melanie had op dat moment een eigen bedrijfje opgezet in het waxen en repareren van ski’s en snowboards. En een kennis van ons had een pension in Oostenrijk. Hij kon daar een partij ski’s opkopen voor Melanie, die zij dan zou kunnen opknappen om te verkopen”, legt Thona uit. Maar hij had meer nieuws, want aan de keukentafel vertelde hij dat hij het pension te koop wilde zetten en op zoek was naar nieuwe eigenaren. Dat klonk vooral de man van Thona als muziek in de oren. ,,Bert keek hem aan en zei zonder verder overleg: ‘Dat gaan wij doen’. Ik viel bijna van mijn stoel”, blikt Thona terug op die middag. Zo vastberaden als haar man was, zoveel twijfels had Thona nog over deze beslissing. Maar tijdens een vakantie in Turkije werd duidelijk dat het vertrek naar Oostenrijk wel eens precies zou kunnen zijn wat het stel nodig had. ,,We beseften dat dit wel eens onze kans zou kunnen zijn. Bert werkte al 25 jaar dag en nacht en dat levert veel mooie momenten op, maar ook veel stress. Tijdens die week in Turkije zag ik hem veranderen, hij was veel rustiger en relaxter. En toen onze oudste dochter zei dat zij hem niet kende op deze manier, wisten we dat we iets wilden doen aan dat altijd maar moeten werken. We dachten: dit is het, we gaan een heel ander leven beginnen en gooien het roer om. Dat die kennis met het aanbod kwam om zijn pension over te nemen, heeft precies zo moeten zijn.” 

Het verhaal gaat verder onder de foto. 

Toch was het geen makkelijke beslissing om hun opgebouwde bestaan in Nijkerk achter zich te laten. Het stel woonde in het ouderlijk huis van Bert, aan de Schremmersteeg bij kasteel Salentein. Daar hadden ze ook allebei een eigen bedrijfje. ,,Er ging van alles door mijn hoofd, want hoe zouden we ooit Nijkerk kunnen verlaten? We hadden zoveel om ons heen opgebouwd. Zouden we zomaar kunnen stoppen met ons bedrijf? Maar ik kon het vooral niet over mijn hart verkrijgen om mijn 90-jarige moeder achter te laten. Ik deed die nacht geen oog dicht.” Toch moest ze er de volgende dag dan toch echt aan geloven, want tijdens het ontbijt was Oostenrijk het onderwerp van gesprek. ,,We zaten met zijn allen aan tafel en Bert legde zijn telefoon midden op tafel. Op het scherm stond een appje naar die kennis met de boodschap dat we het pension zouden overnemen. We hoefden alleen nog maar op ‘verzenden’ te klikken. En dat deden we!” 

Het zijn globetrotters, 'Nijkerkers' die hun geboortegrond hebben verlaten om honderden kilometers verderop een nieuw bestaan op te bouwen. In de rubriek 'Groeten uit...' spreekt Stad Nijkerk emigranten over hun nieuwe leven in het buitenland. 

Dat ene appje, dat in mei 2018 verstuurd werd, zette het hele avontuur van het Nijkerkse stel in gang. Thona en Bert informeerden hun familie en zetten alles te koop. Na veel geregel kregen ze in oktober dat jaar de sleutels van hun Oostenrijks pension, maar omdat het huis nog niet verkocht was, gingen dochter Melanie en haar vriend Jelle alvast richting Oostenrijk. Thona, Bert en dochter Laura bleven in Nederland achter. ,,Een hele stap voor ze, maar met onze hulp op de achtergrond lukte het. Tijdens drukke periodes en in de vakanties gingen wij ook die kant op om te helpen.” Afgelopen voorjaar konden Thona en haar man beide zaken verkopen en sinds juli 2019 wonen ook zij in Oostenrijk. Thona is nog wel regelmatig in Nederland te vinden, om alles te regelen rondom de verkoop van het huis. ,,Dat lijkt nu ook allemaal te gaan lukken, dus dat zal een zorg minder zijn”, vertelt Thona opgelucht. 

Het verhaal gaat verder onder de foto's.

Familie Bakker heeft de smaak inmiddels helemaal te pakken. Het pension met maar liefst 30 bedden loopt goed en daarnaast runt het gezin ook een barretje. ,,We hebben veel tevreden gasten, dus dat is heel fijn om te horen. Veel mensen denken dat wij dit al heel lang doen, maar het is voor ons ook helemaal nieuw. Gelukkig lijkt het ons goed af te gaan.” Het Oostenrijkse leven bevalt ze goed, vooral de rust en de vrijheid. ,,Het leven is hier zo anders, veel relaxter en zonder stress. Er staat niemand aan je te trekken of te duwen. In Nederland had ik vaak het gevoel dat ik geleefd werd en hier is dat absoluut niet het geval. Hier moet natuurlijk ook gewerkt worden, maar er staat niemand in je nek te hijgen. Vaak wordt er in de ochtend hard gewerkt en in de middag gaan we er lekker op uit, de natuur in, wandelen of skiën. Dat kwam in Nederland niet eens in ons op, om op een doordeweekse dag zoiets te gaan doen. De mentaliteit van de mensen is hier heel anders, in positieve zin.”

De familie voelt zich erg welkom in hun nieuwe dorp. ,,Ik was een beetje bang dat wij niet zo snel geaccepteerd zouden worden in zo’n klein dorp, maar het is juist het tegenovergestelde. En dat is wel heel fijn. En wij hebben het erg naar ons zin, dus ik denk dat wij ons plekje hebben gevonden en dat onze droom eindelijk toch nog uitgekomen is”, besluit Thona. 

Door Sanne Koudijs