Dirma woont samen met haar man Mevlüt in de gemeente Alanya, in Oba. De twee hebben net eind augustus de sleutel van hun nieuwe appartement gekregen. ,,Oba ligt net achter het centrum van Alanya, maar wel verder de bergen in. Het is een boeren dorp, een beetje het Nijkerkerveen van de gemeente Nijkerk", grapt Dirma.

Het verhaal gaat verder onder de foto. 

Ze voelt zich thuis in haar nieuwe omgeving, ook al was haar eerste kennismaking met het land geen pretje. ,,In 2004 ging ik voor het eerst naar Turkije en werd ik geskimd. Ik was al mijn geld kwijt. De reisorganisatie bood geen hulp en ik was helemaal klaar met Turkije", vertelt de oud-Nijkerkse. Pas zo'n tien jaar later, in 2013, durfde ze het weer aan om een bezoekje aan het land te brengen en ze kon haar mening gelukkig helemaal bijstellen. ,,Die tweede keer in Turkije voelde super en sinds dat moment heb ik altijd een gevoel van thuis komen als het vliegtuig landt."

De reden dat Dirma naar Turkije vertrok, was minder leuk. Het was altijd al een droom van haar en haar ex man om naar Turkije te vertrekken en om daar te gaan wonen later. Maar toen haar relatie op de klippen liep, besloot ze dat plan in haar eentje uit te voeren. Ze pakte haar koffer en stapte in het vliegtuig, op weg naar een ander land en een compleet andere cultuur. ,,Ik dacht: als het niks wordt, kan ik altijd nog terug naar Nederland. Dan weet ik het in ieder geval en hou ik niet voor altijd een stemmetje in mijn hoofd van 'had ik maar'. En ik ben blij dat ik het gedaan heb, ook al is het niet altijd makkelijk om in te burgeren in een
andere cultuur met een ander klimaat en andere leefomstandigheden." Gelukkig vond ze de liefde in Turkije en ontmoette ze daar haar man Mevlüt.

Het zijn globetrotters, 'Nijkerkers' die hun geboortegrond hebben verlaten om honderden kilometers verderop een nieuw bestaan op te bouwen. In de rubriek 'Groeten uit...' spreekt Stad Nijkerk emigranten over hun nieuwe leven in het buitenland. 

TAAL Toch had ze wel even de tijd nodig om echt te aarden in het voor haar nieuwe land. ,,Je moet echt leren onthaasten en alles los laten, omdat hier geen systeem is en je de taal niet beheerst. Je bent in het begin zo afhankelijk van iemand anders." Dirma is iva afgekeurd en is al ruim zeven jaar ziek. Mede daarom is ze ook afhankelijk van vrienden en haar schoonfamilie. ,,Ik heb dagen dat ik mij goed voel en dagen die ik op bed of in het ziekenhuis doorbreng. Als ik mij goed voel, rommel ik wat in huis, spreek ik af met een Nederlandse vriendin die hier ook woont. Of ga heerlijk naar de markt of naar mijn schoonfamilie. Ik voel mij hier echt opgenomen bij hen." De taal is soms nog wel een barricade, maar dat levert ook vaak genoeg grappige momenten op. ,,We kunnen er altijd erg om lachen, vooral als ik weer eens een klemtoon verkeerd uitspreek. Güs betekent oog in het Turks, maar guüs betekent borsten en dat gaat nog wel eens verkeerd", lacht Dirma.

Als ik weer in Nederland ben, koop ik de hele Action leegOndanks dat Dirma haar plekje heeft gevonden in Turkije, mist ze Nijkerk ook. Vooral haar ouders, haar beste vriendin Miranda en de gezelligheid in de kantine bij Sparta Nijkerk. ,,Ik deed daar vrijwilligerswerk en hielp bij zaalvoetbalvereniging Walk Inn Boys." Maar er is nog iets wat Dirma mist, namelijk de Action. ,,Die mis ik echt. Ik hou van creatief bezig zijn en decoratie voor in huis. Maar hier zit alles onder de bloemetjes, vogeltjes en printjes. Glazen, potten, kleedjes, kussens, echt alles. Ik denk dat als wij weer in Nederland zijn, ik de hele Action leeg koop", grapt ze.

SCHAATSEN Dirma en haar man zijn momenteel in Nederland. Een spannend moment, want Mevlüt gaat voor het eerst haar ouders ontmoeten. En natuurlijk krijgt hij ook een rondleiding door Nijkerk. ,,Ik heb begrepen dat de schaatsbaan er nu is, dus dan kan hij mooi voor het eerst gaan schaatsen. Hier zijn de winters 15 tot 20 graden met regen, dus schaatsen heeft hij ook nog nooit gedaan."

Door Sanne Koudijs