Wisten jullie wel van elkaars bestaan af?

Marja: ,,Ik heb wel gedichten gelezen van Bert en heb hem gezien toen hij bij het Torendiner zijn gedicht voordroeg. Maar we hebben elkaar nooit face to face gesproken." 

Bert: ,,Ik wist niet van het bestaan van Marja af en weet dus ook niet wat zij als Dorpsmeisje doet. Waarom besloot je jezelf als Dorpsmeisje te typeren?"

Marja: ,,Ik kom uit Nijkerkerveen. Ik ben daar geboren en getogen en ging schrijven. Ik woon inmiddels in de stad, maar wil mensen laten zien dat je het een en het ander kunt zijn, van binnen voel ik me nog steeds een dorpsmeisje. Ik kreeg van Janneke van Heugten de tip om een pseudoniem te kiezen en ik wist direct dat dat 'Het Dorpsmeisje' zou worden. Naast het dichten teken ik ook kinderboekjes als Lief de Engel. Ik gebruik social media als mijn podium." 

Bert: ,,De combinatie van woord en beeld is altijd goed." 

Wat doe jij als Stadsdichter?

Bert: ,,Dichters moeten met hun tijd meegaan en daarom heb ik als Stadsdichter altijd getracht om een combinatie zoeken met andere beroepen en met andere mensen. Ik heb al gedichten gemaakt die verwerkt zijn in kunstwerken van Linda Verkaaik en nu ben ik in gesprek met kunstenaar Harm Visser, die helemaal weg is van de Polder Arkemheen. Hij heeft deze in zijn voortuin nagebouwd, compleet met slootjes. Ik vind dat hij prachtige kleurvlakken en mooie composities maakt. Met hem wil ik bij de begraafplaats een kunstwerk plaatsen voor kinderen die overleden zijn voordat ze zelfs maar geboren waren. Ik zie mijn gedichten graag in de openbare ruimte terug."  

Marja: ,,Je inspireert elkaar, dat vind ik het meest belangrijke. Als er niets uitkomt, is het ook goed."

Bert: ,,Zo moet je het ook zien. Niet elk idee leidt tot iets, de meeste ideeën leiden zelfs tot niks."  

Marja: ,,Ik zou het leuk vinden om mijn gedichten met kunst te combineren. Toen ik net gescheiden was, zat ik in een euforie en riep: 'ik sta ooit voor een uitverkocht Paradiso en ga mijn gedichten performen en zingen'. Nu ben ik net op zangles gegaan bij Sylvana Djoemat uit Nijkerk, dus de droom komt dichterbij." 

Wat is belangrijk aan het Dorpsmeisje?

Marja:,,Als Dorpsmeisje ben ik bezig met zingeving. Het leven begint bij jezelf, hoe je denkt, naar jezelf kijkt en hoe je in het leven staat. Ik krijg er kracht van en zelfvertrouwen waardoor weerbaarheid ontstaat." 

Wat betekent Nijkerk voor jullie?

Marja: ,,Voor mij als Dorpsmeisje is het de plek waar ik de middelbare school heb gevolgd. Pas sinds vier jaar doe ik wat meer met de stad, laat ik mij meer inspireren. Ik heb veel wandelingen gemaakt door de weilanden rondom Nijkerkerveen en er gedichten over geschreven. Het dorp inspireert me meer. Daar kom ik voor mijn gevoel nog thuis. Ik kan ook in een grote stad als Amsterdam geïnspireerd raken, alsof ik een klein meisje ben in een grote stad."  

Bert: ,,Het is daar natuurlijk een compleet gekkenhuis. Als je even gaat zitten en mensen ziet van over de hele wereld die een foto nemen en weer verder lopen, dan denk je wel: waarom?" ziet die fotos nemen en weer weg gaan, waarom?

Marja: ,,En vervolgens doen we het zelf ook in Barcelona of Praag. Ik zoek het liefste de buitengebieden op en kom op plekken waar niet veel toeristen komen. Zo ga je veel meer op in het leven van een ander."

Het leek in het begin alsof Nijkerk alleen maar een Stadsdichter wilde omdat Amersfoort en Harderwijk er ook één hadden

Is er ruimte voor dichtend Nijkerk? 

Bert: ,,De steun vanuit de Gemeente voor de Stadsdichter is gegroeid. Het leek in het begin alsof Nijkerk alleen maar een Stadsdichter wilde omdat Amersfoort en Harderwijk er ook één hadden. Er zaten niet grote gedachten achter. Nu mijn gedichten zichtbaarder worden in de stad en er bijvoorbeeld een Gedichtenbankje is en er een Gedichtenroute ontstaat, merk je dat de gemeente het Stadsdichtersschap serieuzer neemt. Ik krijg meer steun voor initiatieven. We zijn nu ook bezig om bij de ingang van de begraafplaats iets te maken. Wie over de Frieswijkstraat rijdt, kan de ingang van de begraafplaats niet direct herkennen." 

Marja: ,,Er is bijna een compleet nieuwe lichting gekomen binnen de gemeente aan raadsleden en wethouders. Er heeft verjonging plaatsgevonden. Ik vind dat we in de gemeente Nijkerk een stukje cultuur mee moeten geven aan onze kinderen. Ik werkte vroeger bij de bibliotheek en toen was de aandacht minder aanwezig bij de bewoners van Nijkerk ." 

Bert: ,,Er is een verschil tussen interesse en iets willen. Vanuit de gemeente Nijkerk komt er steeds meer 'echt willen' wat anders is dan: 'prettige wedstrijd en doe je best'." 

Waar zou je zelf nog een gedicht over willen maken?

Marja: ,,Meestal komt het op je pad. Misschien komt er nog een keer een gedicht over de Sluiswachterswoning, het Sluishuis. Toen ik daar langs kwam, kwamen er direct oude herinneringen terug. Ik ging vroeger naar het strand en dacht: 'als ik hier nou later ooit eens ga wonen'. Ik wil het pand ook graag nog een keer tekenen." 

Bert: ,, Ik zou zelf graag nog een keer een gedicht willen maken over het Joodse kerkhof in Nijkerkerveen, maar ik heb nog geen contact kunnen leggen met de Joodse gemeenschap hierover."  

Marja: ,,Ik kwam er vroeger vaak langs. Ik heb ontdekt dat ik zelf ook een Joodse achtergrond heb." 

Bert: ,,Bijna de hele gemeenschap die ooit in Nijkerk woonde werd vermoord in de Tweede Wereldoorlog." 

Wat is jullie mooiste gedicht over Nijkerk?

Marja: ,,De tijd vliegt hard voorbij en ik maak veel nieuwe gedichten, quotes en tekeningen. Ik heb wel een  torengedichtje gemaakt met tekening. Die witte kerktoren nodigt uit om over te schrijven omdat ze zo mooi is.Het gedicht is zelfs in kaartvorm met envelop te koop bij de Primera samen met nog drie andere gedichten met eigen tekening en ontwerp." 

Bert: ,,Dat hangt ook van de situatie af. Bij de ene gelegenheid is een ander gedicht 'het mooiste'dan bij een andere gelegenheid.Ik heb ook een torengedicht gemaakt en daar hebben we later een kaars bij ontworpen. Een voorbeeld: op het jubileum van Gerard van den Tweel heb ik het voor het eerst voorgedragen. Voor mij was dat niet direct mijn mooiste gedicht ooit, maar op dat moment wel. Het matchte zo goed." 

Marja: ,,Ik kijk graag naar voren, dus als ik oud werk doorlees sta ik er ervan de te kijken dat ik het geschreven heb." 

Bert: ,,Dat doe ik ook, maar ik kijk graag terug: wat heb ik gedaan en ben ik er tevreden over?"

Door Maranke Pater

Stad Nijkerk start binnenkort met Stad Nijkerk Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende weken publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.