Acht jaar geleden las Van Arum een boek over een stel dat de drang kreeg om iets goeds te doen voor de wereld. Van Arum: ,,Ik kwam er gaandeweg het boek achter dat het een biografie was over hun leven. Hoe ze het gevoel kregen om een project te starten in het buitenland om anderen te helpen. Via een schip van Mercy kwamen ze in Brazilië terecht, waar ze een weeshuis hebben opgericht. Er volgden er nog meer. Op dit moment zorgen zij ervoor dat 10.000 Braziliaanse kinderen niet op straat hoeven te leven.” De Hoevelakense was zo onder de indruk van het verhaal dat ze in eerste instantie niet wist wat ze zelf kon doen. ,,Ik voelde mij een klein westers meisje. Wat doe ik voor de wereld en wat kan ik zelf doen om de wereld beter te maken?”, vroeg ze zich af. 

ONDERDRUKKING Twee jaar geleden voelde ze dat haar tijd was gekomen om iets te betekenen voor duizenden vrouwen en kinderen. ,,Je helpt mensen niet alleen met je handen, maar vooral met geld. Het steekt mij enorm dat er in Nederland alleen al zoveel ongelijkheid is in inkomens." De naam van de nieuwe stichting is Ça Suffit, wat betekent: het is genoeg. ,,Het is genoeg als het gaat om onderdrukking van vrouwen en kinderen en er is genoeg", zo legt Van Arum de naam van haar stichting uit. ,,De rijkdom is slecht verdeeld in de wereld. Ook staat Ça Suffit voor onszelf, wij zijn ‘goed genoeg’ en ‘jij bent (goed) genoeg’.”

Om geld binnen te krijgen voor haar stichting lanceerde ze onlangs een t-shirt lijn met de opdruk 'Ça Suffit'. ,,Het t-shirt is voor mensen leuk om te kopen en het grootste deel van de opbrengsten gaat naar de stichting. Er zijn meerdere bedrijven waarmee we geld voor de stichting kunnen genereren.” 


Carola Doornbos Fotografie

PODCASTSERIE Met Ça Suffit wil Van Arum een platform bieden voor mooie initiatieven. ,,Ik wil een podcastserie maken waar we mensen voor interviewen die al een grote beweging in gang hebben gezet. Vervolgens kunnen bezoekers van Ça Suffit betalen om naar dit bijzondere verhaal te luisteren en zo een bijdrage te leveren aan de stichting.” Het bestuur van de stichting is nu ook op zoek naar mensen die de wens hebben om een project te starten en daar de financiële middelen en know-how voor nodig hebben. ,,Het valt mij op dat er in de wereld zoveel mooie initiatieven zijn van vrouwen, maar ze vinden het moeilijk om zichzelf zichtbaar te maken. We willen geen geld naar een bestaand project toe brengen, maar we willen mensen ondersteunen die plannen hebben. We maken samen met hen een businessplan, zodat ze goed voorbereid op pad gaan.” 

Ik geloof dat een eenling al duizenden mensen kan helpen.

Van die ene vrijwilliger die statiegeld verzamelt en stroopwafels verkoopt om hiermee op reis te kunnen en ergens in de wereld een project te leiden tot mensen die een website willen bouwen en hier funding voor nodig hebben: iedereen is welkom om Ça Suffit te benaderen. ,,Ik geloof dat een eenling al duizenden mensen kan helpen, als iemand maar aandacht kan krijgen.” 

ANTI-VERKRACHTINGSARMBAND Nina start binnenkort met een eerste podcast over de Nederlandse … die een anti-verkrachtingsarmbandje heeft ontwikkeld. ,,Als je dit armbandje kapot trekt, komt er een  lucht vrij die het menselijk lichaam lam legt, ook de mannelijke delen. Hierdoor kan een vrouw niet verkracht worden. Hij heeft dit idee al uitgerold in Senegal, waar hij de armbandjes aan vrouwen uitdeelt. Met zijn project laat hij kleine gemeenschappen zien dat het niet normaal is om vrouwen te verkrachten. Vrouwen hebben het recht zich te verdedigen.”  Nina helpt met Ça Suffit hem om een businessplan op te zetten. ,,Wij zijn als bestuur heel goed in netwerken waardoor we ook weer mensen met elkaar kunnen verbinden zodat een project ook draagkracht krijgt.” 

Vrouwen hebben het recht zich te verdedigen.

BUITENLANDSE PROJECTEN Ça Suffit richt zich op Nederlanders die in Nederland of het buitenland een project willen starten. ,,Hier is onze bodem en ons netwerk sterk. We verwachten dat we ons vooral zullen inzetten voor buitenlandse projecten, omdat we weten dat er in Nederland genoeg financiële middelen zijn om projecten voor Nederlandse vrouwen en kinderen in een achterstandspositie te ondersteunen. We zien aan de tijd waarin we nu leven dat we zijn doorgeslagen in wat we aan privileges hebben. Mensen vinden luxe heel normaal en vinden het niet kunnen dat een vakantie vanwege gezondheidsredenen niet door kan gaan. En dat terwijl we als bevolking zo rijk zijn en die rijkdom kunnen delen.” 

Van Arum zal de projecten die ze met haar stichting gaat ondersteunen waarschijnlijk zelf niet live gaan zien. ,,Ik ben goed in bedrijven oprichten, projecten ondersteunen en geld verdienen voor de stichting, maar ik heb vliegangst. Dat heeft mij heel lang geblokkeerd om wat voor een ander te kunnen betekenen. Maar ik weet nu dat ik door mijn netwerk en mijn overtuigingskracht een andere manier heb gevonden om toch wat voor een ander te kunnen betekenen.”  

Door Maranke Pater