Van Slooten is kunstdocent en heeft zeven jaar onderwijservaring. ,,In andere steden bestaan er ook Kunstokalen, maar die bieden hetzelfde aan als het creativiteitscentrum dat hier al in Nijkerk zit. Ik wil graag een plek bieden aan mensen die liefde hebben voor kunst en vormgeving en zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen.” 

Van Slooten geeft als voorbeeld een initiatief bij Amersfoort aan de Eem, waar twee broers verschillende kunstenaars laten samenwerken. ,,Ik wil gelegenheid creëren voor een groep enthousiaste mensen die elkaar uitdaagt in hun werk.” Twee weken geleden besloot hij een enquête op internet te zetten om te zien of er behoefte is aan een Kunstlokaal. De enquete werd in korte tijd door honderden mensen ingevuld. 

Het draait erom dat de maker zich kan uiten.

De Nijkerkse kunstdocent heeft al een duidelijk beeld voor ogen: ,,Mijn droom is een sculptuurlokaal, een tekenlokaal en een kliederlokaal op te zetten die ik op verschillende momenten in de week kan openen. In het sculptuurlokaal kunnen mensen driedimensionaal werken en ligt de focus op het maken van beelden met zeggingskracht. Het draait erom dat de maker zich kan uiten. Ik zie materialen als een medium om dat doel te bereiken. Dit bedoel ik met zeggingskracht. De ene avond zal iemand klei pakken en een beeld willen boetseren, een andere avond pakken ze een ander materiaal zoals boetseerwas.” 

Binnen het tekenlokaal mogen van Van Slooten 2-dimensionale technieken centraal staan. ,,Als medium zouden de tekenaars wasco, krijt of bijvoorbeeld potlood kunnen gebruiken, maar ook kunnen schilderen of grafische technieken kunnen uitproberen. Het draait om ontdekken, plezier maken, experimenteren en groeien.” Het kliederlokaal wordt volgens de visie van Van Slooten een open lokaal waar deelnemers kunnen kliederen en ontdekken. ,,Hier kunnen ouders bijvoorbeeld met hun kinderen aan de slag.”  

Je kunt geen kunst maken zonder te ontdekken of te experimenteren.

INSPIRATIEKAST Met behulp van een inspiratiekast met bijvoorbeeld kunstboeken en platen kunnen deelnemers aan het Kunstlokaal geïnspireerd raken en aan de slag gaan. ,,Het gaat er niet om dat je zo goed mogelijk een poppetje leert te tekenen. Je moet kunst gaan maken omdat je er plezier door kunt beleven en het gezamenlijk vieren als je iets ontdekt wat zeggingskracht heeft, wat goed werkt. Ik ben als docent aanwezig om mensen te helpen om een werk uit te bouwen zodat ze het nog sterker kunnen maken. Je kunt geen kunst maken zonder te ontdekken of te experimenteren. Dat is inherent aan het scheppingsproces, dat je iets nieuws probeert.” 

SAMENWERKEN Hij ziet zichzelf met het Kunstlokaal niet als een concurrent voor een instantie als kreativiteitscentrum De Brink en zoekt zelfs naar manieren om samen te werken. ,,Zij bieden hun cursussen op een heel andere manier aan. Ik hoop juist dat wat ik ga doen aanvullend kan zijn en dat er een mooie samenwerking ontstaat. Daarnaast is er een groep die zich thuis voelt bij De Brink en een groep die zich meer richt op mijn filosofie achter het maken van kunst.” Van Slooten staat open voor partners die een bijdrage willen leveren aan het Kunstlokaal. ,,Natuurlijk is het wel belangrijk dat we op één lijn zitten, maar het zou geweldig zijn als dit idee groeit en mensen aansluiten en hun eigen visie hierin mee kunnen nemen.” 

Momenteel is Van Slooten nog druk met het vinden van financiering en het opbouwen van een netwerk. De verwachting is dat het Kunstlokaal in oktober open kan gaan. Kijk voor meer informatie op: www.instagram.com/kunstlokaalnijkerk 

Door Maranke Pater