Vorig jaar gaf ze demonstraties van haar werk in beddenspeciaalzaak Frans Poorter tijdens het Winterlichtfestival in de stad. Ook dit jaar zal ze met haar kerstballen tijdens de markt op 14 december aanwezig zijn. Het idee voor de kerstballen is volgens haar niet nieuw: ,,Ik zag tijdens een uitzending van Hart van Nederland een vrouw die kerstballen schilderde met afbeeldingen van gebouwen in Dordrecht. Toen ben ik gaan googelen en dacht ik: dat kan ik ook proberen. Hier in Nijkerk zijn de inwoners ook gek op bekende gebouwen." 

Het verhaal gaat verder onder de foto.

INSPIREREN Als kind tekende ze al graag. ,,Mijn kleuterjuf vond dat ik kleurgevoel had. Ik besloot om tekenles te nemen toen ik zelf ging werken, toen had ik het geld er pas voor." Op de vrije universiteit kreeg ze les in de basisbeginselen van het tekenen en vlakverdeling. ,,Het smaakte naar meer, dus na die cursus heb ik er nog veel meer gevolgd. Het waren verschillende docenten die allemaal een eigen stijl hadden. De een hield van peuteren en het fijne werk, de ander schilderde groots." In Nijkerk volgde ze cursussen bij Kreativiteitscentrum De Brink. ,,Ik zat hier in een groepje kunstenaars die elkaar inspireerden. Eén keer per jaar hadden we een onderwerp waarbij we eruit probeerden te halen wat er in zat. Met deze werken exposeerden we De Brink. Op een gegeven moment wist ik dat ik mijn eigen stijl moest zien te vinden." 

Het verhaal gaat verder onder de foto.

45 MINUTEN Toen Berna haar werk in de thuiszorg neerlegde, wilde ze graag weer wat creatiefs doen. ,,Nu ik niet meer werkte wilde ik een invulling geven aan de momenten waarop ik niets te doen had. Ik zag de uitzending over die dame, kocht kerstballen in en ben aan het schilderen geslagen. In januari 2018 begon ik en in februari kreeg ik het echt in mijn vingers." Met één kerstbal kan ze gerust 45 minuten bezig zijn. Met hele dunne kwastjes en olieverf gaat ze aan de slag. ,,Ik gebruik er speciale olieverf van het merk Rembrandt voor. Het moet immers kleurecht blijven. Het is ook best lastig om een rond vlak te beschilderen, voor je het weet teken of schilder je de lijn scheef en dan ziet het geheel er heel vreemd uit." 

Ik merk dat vooral de toren erg in trek isVan al haar ballen maakt ze een foto, die ze regelmatig bundelt in een boekje. ,,Ik vind het nog steeds leuk om te doen, ook al heb ik er 300 gemaakt. In iedere kerstbal zit een bepaalde sfeer, ze zijn allemaal anders." Succes kreeg ze vorig jaar op de kerstmarkt van winkelcentrum Paasbos en het Winterlichtfestival. Sinds die tijd heeft ze ook een eigen Facebookpagina. ,,Ik merk dat vooral de toren erg in trek is. Ik heb dit jaar dan ook vooral de Nijkerkse toren geschilderd, in verschillende kleuren. Ik hou er ook van om af en toe een vogeltje tussendoor te schilderen, vogeltjes die hier in de Polder Arkemheen te vinden zijn. Ik ben dit jaar ook gaan experimenteren met uilen." 

APPELSE MOLEN Ook al heeft ze de toren honderden keren geschilderd, ze is zelf nooit op de omloop geweest. ,,Ik heb meerdere malen in het schip van de kerk gestaan, maar vanwege mijn hoogtevrees durfde ik de trap naar de toren niet op."   Haar volgende projecten zijn de Appelse molen en andere kenmerkende gebouwen in de stad. ,,Het is ook leuk dat steeds meer mensen mijn kerstballen leren kennen en dat er nu zelfs organisaties zijn die mij in opdracht kerstballen laten maken." 

Van ballen maken met een persoonlijk verhaal geniet ik nog het meestTegenwoordig zijn er ook steeds meer particulieren die haar in opdracht een bal laten beschilderen. ,,Ik heb al diverse kerstballen gemaakt waar een hondje van een klant op geschilderd was door mij. Achter die kerstballen zitten ook persoonlijke verhalen waar ik van geniet. Ik maak voor de bezinepomp in Driedorp potjes met Nijkerkse taferelen en de Appelse molen, waar zij vervolgens Harlekijntjes in doen. Zo hebben ze een echt Nijkerks product. Ik maak nu ook kleine potjes met pepermuntjes en wil ook ballen of potjes maken met geboortekaartjes erop. Van ballen of potjes maken met een persoonlijk verhaal geniet ik nog het meest."