De familie Boas heeft haar wortels in Schiedam. Hier waren de broers Ed en Simon Boas al druk in de vredesbeweging. Simon: ,,We protesteerden tegen kernwapens en oorlogen en deden dit op een ludieke manier.” Door promotiekansen en de zoektocht naar grotere ruimte verhuisden ze naar het midden van het land. 

POPPENTHEATER Zijn broer Ed en schoonzus Renske zette in Amersfoort het reizende Amersfoort Traptheater op, een poppentheater dat gebouwd was op een bakfiets. Daarmee gaf hij samen met zijn vrouw Renske voorstellingen door heel Nederland. ,,We hebben samen altijd de wens gehad om met onze gezinnen een woongemeenschap te vormen. We hebben altijd tegen elkaar gezegd dat het een groot gebouw moest zijn waar we allemaal een eigen wooneenheid konden krijgen. Het poppentheater van mijn broer en schoonzus moest er in gehuisvest worden. We hebben heel wat boerderijen in de omgeving afgezocht tot we dit tegen kwamen.” 


Simon Boas

In Nijkerk namen ze in 1982 hun intrek in de Venestraat 39 en 40, waar vroeger de schrijnwerkerij en wagenwerkplaats van Bouwman was gevestigd. We hebben een doorgang gemaakt zodat we makkelijk van het ene naar het andere huis konden lopen. In de oude meubel-schrijnwerkerij van de firma was een grote ruimte waar de families culturele activiteiten wilden ontplooien. ,,We zijn altijd met muziek bezig geweest. Ed zat in een vereniging voor huismuziek en de leden van de vereniging konden in de oude schrijnwerkerij cursussen geven. In het weekend werden er zelfs instrumenten gemaakt.” 

De broers wilden graag koffieconcerten gaan organiseren omdat Ed een grote kennissenkring had in de klassieke muziek. ,,De naam ‘De Klinker, werkplaats voor spel en ontmoeting’, werd gekozen voor het cultureel centrum omdat er in de Klinker zoveel klank zit. We konden met deze naam heel veel woordspelingen verzinnen die met muziek te maken hadden.” Begin jaren ‘80 zorgde de start van het cultureel centrum wel voor wat weerstand vanuit de Nijkerkse bevolking. ,,De koffieconcerten waren tegen het zere been van veel Nijkerkers, omdat we op zondag activiteiten organiseerden. Maar vanaf het begin waren de koffieconcerten populair. Er kwamen zo’n dertig tot veertig mensen per keer op af.” 


Simon Boas

SCHIMMENSPEL In wijkcentrum de Wulfshoeve werden ook activiteiten georganiseerd, maar niet op zondag. ,,Wij maakten er regelmatig grapjes over, dat wij van joodse afkomst waren en de sabbat op zaterdag respecteerden. Vanuit de gemeente kregen we gelukkig wel alle medewerking.” Er ontstond een samenwerking met verschillende partijen, waaronder peuterspeelzaal de Woelige Hoek. De ingang van De Klinker kwam aan de Tuinstraat 12 te liggen. ,,Mijn schoonzus Renske had een schimmenspel, waarmee ze ook kinderen kon vermaken tijdens de koffieconcerten. We vonden het belangrijk dat tijdens de koffieconcerten de kinderen ook wat te doen hadden. Natuurlijk werden er ook veel poppenkastvoorstellingen gegeven. De decors maakten we allemaal zelf.” Er kwamen vooral Nijkerkers op de koffieconcerten af. ,,We wilden echt lokaal werken. Er werden ranjaconcertjes opgericht voor de kinderen. Ed had landelijk veel contacten in de artiestenwereld.” 


Simon Boas

Eind jaren ‘80 brandde het Tuinhuis af, het onderkomen van de UVV. ,,Het bestuur vroeg ons gelijk of ze gebruik mochten maken van De Klinker voor hun bijeenkomsten. We hadden verschillende huurders. Er was zelfs een kerkgenootschap die hier haar samenkomsten hield. In De Klinker werden ook cursussen gehouden en gespreksgroepen. De gaten vulden we op met feesten en partijen. Naast De Klinker hadden mijn vrouw en ik ook een baan.” Toen zijn broer Ed in 1986 na een auto-ongeluk overleed, kwam alles echter tot stilstand. ,,We ontdekten toen wel hoe belangrijk een woongemeenschap is. We konden elkaar troosten en samen de boel weer oppakken.” 


Simon Boas

De Woelige Hoek kreeg ondertussen zoveel aanmeldingen van peuters dat ze graag over wilden gaan naar een definitieve bezetting van de peuterspeelzaal. ,,Mijn vrouw Crinolien en ik wilden het ook wat rustiger aan gaan doen." Hiermee kwam er in 2011 een einde aan De Klinker. ,,Toen de peuterspeelzaal overgenomen werd door Villa Vrolijk, is de peuterspeelzaal verhuisd. De ruimte kwam leeg te staan. Onze kinderen werden groter en woonruimte is duur. Inmiddels wonen twee kinderen van ons met hun partners en kinderen in hun eigen woonruimte bij ons. Mijn schoonmoeder woont in het tussengedeelte en in een appartement boven ons huis woont een nichtje. Het is dus een woongemeenschap gebleven."

Door Maranke Pater

Simon Boas
Foto: Simon Boas
Simon Boas
Foto: Simon Boas