Vorige week ging het in deze rubriek over drukkerij Van de Ridder en werd Singel 30 al even genoemd. Deze week gaat het opnieuw over diezelfde locatie, want de Singel 30 is ook de plek waar 'onze' krant, de Stad Nijkerk, ooit ontstaan is. De krant ontstond uit het idee van Jan van de Ridder, voormalig directeur van drukkerij Van de Ridder. Van de Ridder: ,,Nijkerk was een groeiende plaats met veel verenigingsleven. Lokaal nieuws is belangrijk in een plaats, omdat je zo ook meer te weten komt over de plaats waar je woont. In 1970 begonnen we met de productie van de Stad Nijkerk. We werkten toen al samen met de BDU."

In de jaren '80 besloot Van de Ridder de krant aan de BDU te verkopen. ,,Het managen van een krant is vakwerk. Je moet altijd ervoor zorgen dat de content er op tijd is. Lezers konden verontwaardigd zijn als een stuk niet geplaatst was over hun vereniging of initiatief. Ik was eerlijk gezegd wel blij dat de BDU de krant overnam." De BDU huurde een deel van de panden van drukkerij Van de Ridder aan het Vetkamp en Singel 30, waar de redactie kwam te zitten.

FUSIE Margreet Hendriks is sinds de fusie tussen Nijkerk en Hoevelaken als redacteur betrokken bij de Stad Nijkerk. Hiervoor was ze werkzaam voor het Hoevelakens Nieuwsblad. ,,Ik ben in 1986 bij de BDU begonnen. Daarvoor zat ik in het maatschappelijk werk, maar ik ben begonnen met schrijven toen de kinderen geboren werden. In Hoevelaken hield ik mij vooral bezig met politieke verslaggeving." In 1998, vooruitlopend op de fusie van het Hoevelakens Nieuwsblad met
de Stad Nijkerk, kwam ze in Nijkerk werken. ,,Beneden zat de receptie die bemand werd door Daniëlle, receptioniste van de drukkerij en naast ons zat Radio Stad Nijkerk, waarvoor destijds Peter Niehorster het nieuws verzorgde." In eerste instantie stuurde Margreet de correspondenten in haar eentje aan, tot Christine Schut en Henk Brinkman de redactie kwamen versterken. ,,We hadden ook altijd wel stagiaires van de School voor Journalistiek in Utrecht", weet Margreet nog goed.

Het nieuws werd soms letterlijk binnengebrachtIn het begin moest ze nog elke dinsdag naar drukkerij in Barneveld toe, waar de tekst in rollen op drukvellen werd geplakt. Later vond de opmaak van de krant digitaal plaats. ,,Met die digitale formats voor krantenpagina's voelden we ons als redactie toch een beetje soort veredelde vakkenvullers; later is het systeem nog verfijnder geworden, waardoor zelfs freelancers hun teksten in onze programma's konden zetten." Omdat de krant middenin het stadscentrum zat, konden mensen de redactie makkelijk bereiken. ,,Mensen die iets bijzonders te melden hadden, kwamen gewoon even binnen stappen. Het nieuws werd soms letterlijk binnengebracht. Naast de gezelligheid van zo'n 'praathuis' kwam het natuurlijk ook wel eens voor dat je boze mensen aan het bureau had staan die verhaal kwamen halen over wat er in de krant stond; maar dat hoorde erbij met een kantoor in het centrum."

Het artikel gaat verder onder de foto.

Margreet herinnert zich de Singel als een heerlijke plek om te werken. ,,We zaten soms letterlijk bovenop het nieuws. Ik herinner mij de allereerste keer dat ik in Nijkerk op Boerenmaandag moest werken. Ik parkeerde mijn auto achter de oude
Albert Heijn en toen ik de straat door liep, zag ik tot mijn verbijstering allemaal dronken mensen lopen, al vroeg in de ochtend. Toen hoorde ik van collega's dat het Boerenmaandag was. Na een half uur konden we bijna live verslag doen op de kabelkrant, omdat de eerste vechtpartij uitbrak en we daar vanuit ons kantoor goed zicht op hadden."

In de hoogtijdagen verscheen de Stad Nijkerk twee keer in de week. Elke dinsdag hield de burgemeester een persgesprek om de besluiten van het college door te nemen. ,,Het was de tijd dat daar nog vijf tot zes journalisten van verschillende lokale en regionale media bij aanwezig waren. De hoogtijdagen van de lokale journalistiek. Daarnaast was je netwerk heel belangrijk. Dat werd voor een groot deel ook gewaarborgd door de freelance journalisten die vrijwel zonder uitzondering ook in de plaats woonden. Verder was het zaak om een groep goede tipgevers te creëren; mensen die bijvoorbeeld in de middenstand werkten en veel hoorden in de stad. Sommigen waren altijd op de hoogte van alle roddels of nieuwe activiteiten."

SPORTNIEUWS Het verwerken van al het sportnieuws was vaak een uitdaging voor de verslaggevers. ,,Vanwege de ruimte in de krant werden de verslagen van de lokale voetbalverenigingen gecombineerd, maar vaak voelde een club zich tekort gedaan in de verslaglegging in de krant. Toen vanwege de gemeentelijke fusie in 2000 het Hoevelakens Nieuwsblad opging in de Stad Nijkerk waren de rapen helemaal gaar, omdat SC Hoevelaken vanwege een aparte Hoevelakense sportpagina meer redactionele ruimte kreeg dan de andere drie voetbalvereniging bij elkaar. Die integratie van de beide kranten was vooral in het begin lastig. We probeerden beide plaatsen te bedienen met afwisselende openingen op de voorpagina en eigen pagina's in de krant. Het resultaat was dat de lezers in beide plaatsen ontevreden waren, omdat ze geen behoefte hadden aan elkaars nieuws. Maar ook dit loste zich door gewenning in de loop der jaren gelukkig op."

Jaren later sloot het kantoor in Nijkerk en verhuisde de krant op 1 november 2001 voor enkele jaren naar de Drentsestraat in Amersfoort. Daarna verhuisde de redactie van de Stad Nijkerk naar Barneveld, waar wekelijks nog veel meer lokale kranten worden gemaakt.

11 GULDENCENT Sibert van Leeuwen is jarenlang correspondent geweest voor de Stad Nijkerk. Hij schreef zijn memoires voor ons op: ,,Als ik aan Singel 30 terugdenk, kom ik automatisch uit bij honderden 'stukkies' die ik voor de Stad Nijkerk heb geschreven en in de meeste gevallen deed ik het met enorm veel plezier. Om het geld deed je het niet, ik denk de meeste correspondenten niet. Het tarief in de jaren '90 was 11 guldencent per krantenregel en daar was je uren voor in de weer. Eindeloze raads- en commissievergaderingen die van vroeg in de avond tot 's avonds laat konden duren en waar vervolgens geen kaas van viel te maken. Dat gold overigens niet voor tal van andere Nijkerkse evenementen of gebeurtenissen waar ik met plezier naar toe ging met de perskaart op zak."

Het artikel gaat verder onder de foto's.

Hoogtepunten waren voor Sibert de vele Open Monumentendagen met Foppe Witzel en Timo Ridder en de uitvoeringen van de Matthäus-Passion die door de Stichting Muziek Promotie Nijkerk (SMPN) georganiseerd werden. ,,Ik mocht als correspondent voor een deel de pr-zaken van de SMPN verzorgen, wat vooral neerkwam op interviews met de toenmalige dirigent Thijs Kramer en de voorzitter van de KCOV Excelsior Jetty Heemskerk." Ook een wedstrijd tussen AJAX en Sparta Nijkerk op 21 juli 1990 weet hij zich nog goed te herinneren, evenals het planten van een acacia door de toenmalige burgemeester Borgman toen een delegatie uit Scenactady op bezoek was. ,,Voor de jubileumeditie die in november 1995 verscheen, mocht ik een volle pagina besteden aan de 'doe-maar-gewoon' Nijkerker pur sang Peter Dirksen, die 25 jaar lang wethouder van de gemeente is geweest."

Ik kijk er met veel plezier op terugOok Peter Dirksen was in zijn jonge jaren correspondent van de Nijkerkse Courant, hij schreef vooral over de plaatselijke sport. ,,Tot diep in de nacht was ik er mee bezig en moest ik vervolgens op de fiets naar Nijkerkerveen. Vaak moest ik constateren dat er in mijn stukjes gesneden was, vermoedelijk omdat ik het zo laat inleverde. Maar je baalde toch flink, omdat je zo je best had gedaan en er een heel eind voor had gefietst."

Als correspondent van de krant werd Sibert ook uitgenodigd om alle keren aan het Groot Nijkerks Dictee mee te doen en omdat hij toch al in de zaal zat, deed hij vaak ook verslag. ,,Winnen deed ik nooit, maar meedoen was ontzettend leuk. Naarmate ik meer bekend werd als correspondent werd ik door veel particulieren, sportverenigingen en bijvoorbeeld scholen gevraagd om 'iets voor ze te doen' in de krant. Een jubileum of afscheid van een leraar of hoofd van de school, zoals in het geval van Jan Peter Kakebeeke. Als bestuurslid van TV Sparta had ik vervolgens ook vrij makkelijk toegang tot de krant, ook nadat ik gestopt was als correspondent. Ik kon simpelweg iets aanleveren over mijn eigen club als er geen correspondent beschikbaar was, dus feitelijk interviewde ik gewoon mezelf."

Het artikel gaat verder onder de foto's.

,,Dat vrijwel iedereen in het stadhuis mij kende, hielp ook toen ik het niet alleen voor TV Sparta, maar ook voor de bewoners van het woonwagenpark, opnam toen de gemeente had bedacht dat Chill Out het beste tussen de tennisvereniging en het woonwagenpark ingepropt kon worden." Sibert was correspondent van de krant van 1990 tot 2005. ,,Ik kijk er met veel plezier op terug", vertelt hij. ,,In 1989 kwam ik als import Nijkerker de stad in, maar ik ben altijd in Amsterdam blijven werken. Als correspondent heb ik de stad in al haar geledingen heel snel leren kennen, ik ben van de stad gaan houden en voelde dat de stad mij omarmd had. Als dat niet zo was geweest, dan was ik misschien wel geen Nijkerker meer geweest. Dus dank beste krant, het ga je goed!"

De Stad Nijkerk wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gemaakt en gedrukt in Barneveld. In oktober dit jaar bestaat de krant 50 jaar.

Door Maranke Pater

Archief Van de Ridder
Foto: Archief Van de Ridder
Archief Van de Ridder
Foto: Archief Van de Ridder
Archief Van de Ridder
Foto: Archief Van de Ridder
Sibert van Leeuwen
Foto: Sibert van Leeuwen
Sibert van Leeuwen
Foto: Sibert van Leeuwen