Stichting Cavia Nijkerk, een dependance van Stichting Cavia, is in mei 2018 gestart. Katja vertelt hoe dit tot stand is gekomen: ,,We hadden drie cavia's van onszelf en wilden gaan fokken. Op internet hebben we ons georiënteerd en kwamen we terecht bij Stichting Cavia Bakkeveen. Daar werden zeshonderd cavia's opgevangen die om allerlei redenen waren afgestaan door hun eigenaren."

Toen Katja en Eva zoveel cavia's bij elkaar zagen, besloten ze om niet te gaan fokken, maar om een opvang/herplaatsingshuis voor cavia's te starten. ,,We namen vier cavia's mee naar huis, ook enkele oudere. Thuis hebben we eerst alles voor de opvang klaargemaakt", vertelt Katja. De cavia's zitten in ruime opeengestapelde hokken in twee caviahuizen in de tuin. Speciale slaapzakjes houden de diertjes lekker warm en in de zomer kunnen ze naar buiten in een ren. Er zijn zowel kort- als langharige cavia's met mooie gekleurde vachtjes. De oudere en zieke cavia's staan binnen in de woonkamer, omdat ze extra zorg en aandacht nodig hebben. Deze diertjes worden ook niet verkocht en blijven dus bij Katja en Eva. 

Het verhaal gaat verder onder de foto.

VERZORGING Inmiddels zijn moeder en dochter geroutineerde caviaverzorgsters. Ze hebben zich terdege verdiept in de verzorging en voeding en werken nauw samen met een dierenarts. Katja en Eva zijn dol op hun cavia's en spreken er enthousiast en met liefde over. Eva verzorgt 's morgens de cavia's. Daar is ze ruim een uur mee bezig, mits er geen zieke diertjes zijn die extra verzorgd moeten worden. Daarnaast houdt ze de website en social media van de opvang bij. Katja neemt 's avonds de verzorging van de cavia's op zich, doet de administratie van de opvang en is druk met het ontvangen van mensen die komen om een cavia aan te schaffen of te brengen

Je cavia kan bij ons komen speeddatenSPEEDDATEN Cavia's zijn groepsdieren, alleen worden ze ongelukkig en daarom worden ze in tweetallen herplaatst. ,,Als je al een cavia hebt kun je er wel één uitzoeken. Je mag je eigen cavia meebrengen om te kijken of het klikt met een andere cavia. Dan mag je cavia speeddaten", zegt Katja grappend. ,,Een cavia moet je niet bij een konijn onderbrengen, omdat een konijn een andere 'taal spreekt'. Dat kan leiden tot conflicten."

STAGE Stichting Cavia Nijkerk is ook een stagebedrijf voor maatschappelijke stages van het Corlaer College en Aeres Nijkerk. ,,Als de stagiaires schoolvakantie hebben, kunnen we een beroep doen op een 'noodhulpgroep', bestaande uit vrijwilligers, bij de verzorging van de cavia's. Ik vind het sociale aspect aan de opvang, omgang met mensen, erg leuk", aldus Katja.

Inmiddels geniet Stichting Cavia Nijkerk bekendheid en worden ze veel gevraagd op (lokale)evenementen. ,,Dat kunnen we niet gratis doen, we vragen om een donatie. We zijn ook bij een zorgcentrum in Lelystad geweest waar bewoners met dementie de cavia's konden aaien. Daar werden de bewoners heel rustig van", zegt Katja. ,,We werken ook samen met de Welkoop in Woudenberg en Veenendaal. Ze hebben cavia's van ons in de winkel die daar blijven. Als klanten cavia's willen hebben verwijzen ze door naar ons."

KOSTENPOST Stichting Cavia Nijkerk moet zichzelf financieel bedruipen. ,,Aan mensen die hun cavia ter afstand brengen vragen we geen afstandsbijdrage, maar een vrijwillige bijdrage. Groentes voor de cavia's is een kostenpost, dat kopen we in de aanbieding. Zaagsel kunnen we tegen gereduceerd tarief kopen en brokjes worden gesponsord." Mensen mogen ook groente brengen, maar dan wel graag in overleg zodat niet alles tegelijk komt. De dierenarts is ook een grote kostenpost, want de beertjes (mannetjes) worden gecastreerd. En er worden meer beertjes dan zeugjes (vrouwtjes) geboren.

Bij Stichting Cavia Nijkerk kan men ook gedoneerde spullen aanschaffen voor cavia's en cavialiefhebbers zoals slaapzakjes, knuffelmandjes, tunnels, hooizakjes, knuffellappen, serviesgoed, onderzetters, verjaardagskalenders en ansichtkaarten. De openingstijden van de opvang staan op de website vermeld, evenals de kosten van een beer of zeugje en tips over de verzorging en voeding. Meer informatie is te vinden op www.stichtingcavianijkerk.nl of via CaviahuisNijkerk@gmail.com.

Door Belinda van der Horst