Als ik de reacties op het nieuws lees op Facebook, constateer ik dat een deel van het publiek het jammer vindt dat de kledingwinkel - waar zij altijd zo fijn kunnen slagen - verdwijnt. Anderen zijn al aan het speculeren of dagdromen over een alternatieve bestemming voor de Eierhal en een derde groep windt zich op over leegstand, online shoppen en wat er nog overblijft van het Nijkerkse centrum. In 'Business in Nijkerk' las ik een artikel over de stand van zaken. Uit een koopstromenonderzoek in de regio Foodvalley blijkt dat Nijkerkers voor hun dagelijkse boodschappen veelal in Nijkerk blijven: 91% van hun uitgaven daaraan vinden binnen de gemeentegrenzen plaats. Voor retailers zijn de kaarten anders geschud. Aan bijvoorbeeld kleding, elektronica en meubels, etc. geeft de gemiddelde Nijkerker slechts €0,43 van elke euro uit in Nijkerk. De rest wordt besteed in Amersfoort, andere winkelcentra in de regio of online. Het aantal mensen dat online winkelt neemt nog steeds toe en dat heeft met name effect op middelgrote winkelcentra. Niet onbegrijpelijk dus dat C&A niet eindeloos brood in Nijkerk ziet.

Maar, wat dan wel? Een greep uit de suggesties die op sociale media gedaan worden voor de Eierhal: een bowlingbaan, een overdekte speeltuin, een shop-in-shop-concept, een leuke markthal, een foodhal of een overdekte vrijdagmarkt. Hoewel een leuke attractie voor kinderen best heel welkom is in Nijkerk, denk ik niet dat dit daarvoor de aangewezen plek is. Datzelfde geldt voor een bowlingbaan. Maar een slim concept van markt/food/horeca met meerdere aanbieders onder één bijzondere dakconstructie heeft in Lekker Nijkerk misschien best een kans van slagen.

Dan alleen nog broeden op een slogan. Zoals die van die Arnhemse visboer die deze week de verkiezing Slechtste Slogan won met "Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin". Of de runner-up uit een voorgaande editie van een eierhandel in Putten: ,,Rechtstreeks van kippenkont naar mensenmond". Allebei even onsmakelijk als je het mij vraagt, maar je vergeet ze niet zo snel meer. En dat is waar we voor de Eierhal naar op zoek zijn: iets dat wat langer dan C&A blijft hangen.

Nelleke den Besten