Het initiatief komt al vier jaar vanuit Rotary Club Nijkerk. Monique van Rooyen, Christine Genty en Leendert Verduin zijn twee van de vijf personen die dit jaar verantwoordelijk zijn voor de organisatie. Van Rooyen: ,,We willen aan de ene kant iets leuks organiseren voor Nijkerk en aan de andere kant doen we het om goede doelen te ondersteunen met projecten.” Eén van de goede doelen dit jaar is de Voedselbank Nijkerk.  

EXPOSURE Het evenement is uitgegroeid tot traditie, maar moest vorig jaar even overslaan door de pandemie. Het programma was rond en alles was er klaar voor toen de organisatie moest afzeggen. ,,Bedrijven betalen normaal gezien iedere editie om een hole te hebben, want dat levert veel exposure op. Dit jaar hebben we tegen alle bedrijven die vorig jaar al mee zouden doen gezegd: je mag voor niets meedoen, maar als je een retegoed jaar hebt gehad kun je wel iets overmaken. Dat is allemaal voor het goede doel en hebben bedrijven ook wel gedaan”, aldus Van Rooyen. 


Foto: Charella Hulsbosch

Het is voor deelnemers ontzettend leuk om door het centrum van Nijkerk te lopen

Verduin is een aantal jaar geleden als sponsor begonnen, maar heeft zich al gauw aangesloten bij de Rotary Club: ,,Als sponsor kun je jezelf op een ludieke manier presenteren aan Nijkerk en bedrijven stoppen er over het algemeen ook altijd veel tijd en aandacht in. Ik sta nog steeds zelf bij de hole van het bedrijf waar ik werk en daar komen de hele dag zoveel verschillende mensen langs. Aan de andere kant is het voor deelnemers ontzettend leuk om door het centrum van Nijkerk te lopen en op een andere manier de stad te ontdekken.” Terwijl hij praat lopen we het dak van woonzorgcentrum De Pol, de plek waar deelnemers iedere editie weer proberen dat balletje het dak op te krijgen. Soms iets té enthousiast, dan vliegt hij er pardoes over. 

MAAIEN Voordat de tijdelijke golfbanen zoals die bij De Pol klaar zijn voor actie, komt er eerst nog een grasmaaier aan te pas. Dat is een klusje voor Bertil van Drukkerij van de Ridder en zijn grasmaaier. Genty: ,,Daar waar gras is, gaat hij maaien. In parkjes of hier op het dak: hij loopt alles na om te zorgen dat het er klaar voor is.”


UNIEK Sommige locaties vereisen geen grasmaaier maar zijn op hun eigen manier uniek. ,,We hebben ook een plek waar je vanaf de kade over het kanaal heen moet slaan, om vervolgens met een bootje naar de volgende locatie te gaan”, licht Genty toe. Verduin vult aan: ,,Of die hole bij de muziekzaak met die hele oude piano. En er is ook één hole bij iemand in de tuin. Die maakt er altijd een feestje van. Als je daar de bal in het water slaat gaat de fontein aan.”

Je hoeft niet professioneel te kunnen golven

Wie bang is dat een golfvaardigheidsbewijs nodig is, hoeft niet te vrezen. Zó serieus is het allemaal ook weer niet. Genty: ,,Dat is niet nodig, je hoeft niet professioneel te kunnen golven. Het is meer gezellig en ongedwongen.” Van Rooyen vult aan: ,,Je bent lekker een middag buiten en komt zomaar op plekken waar je anders niet zo snel zou komen.”

AANMELDEN In totaal zijn er achttien holes verspreid over de binnenstad. Er wordt gespeeld in zogeheten ‘flights’ van vier personen. Golfclubs mogen mee, maar kunnen ook van de organisatie worden geleend. De deelnemers gaan sowieso naar huis met een goodiebag en na het golfen volgt er ook nog een feestelijke prijsuitreiking.  Aanmelden kan tot 17 september via stadsgolf@rotarynijkerk.nl.