,,Het blijft belangrijk dat we ons aan de maatregelen houden. Met name thuisblijven met klachten en anderhalve meter afstand houden blijkt voor steeds meer mensen moeilijker te worden", zegt GGD-arts infectieziekten Kirsten Wevers. Sinds half mei is bij Pathé een zogenaamde coronateststraat, nadat er in Arnhem al enkele maanden langer drie teststraten zijn. Verantwoordelijk hiervoor is de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). In Ede werden in de eerste week van juni 840 mensen getest. In de twee weken die volgden waren dit er respectievelijk 700 en 500. ,,We hebben een capaciteit van 130 per dag. Ongeveer 20% van de mensen die we testen is woonachtig buiten het gebied. Die zijn in principe ook welkom."

LOGISTIEK Het is geen toeval dat de teststraat juist bij Pathé in Ede is ingericht. ,,Daar is veel ruimte om logistiek alles goed te kunnen stroomlijnen. Mensen komen eerst een administratief medewerker tegen en vervolgens het team dat daadwerkelijk de test afneemt. Toen we hier begonnen was de bioscoop nog gesloten, maar de afspraak is gemaakt dat we voorlopig gewoon kunnen blijven", legt Wevers uit. Er worden bewust alleen mensen getest die coronagerelateerde klachten hebben. ,,Er bestaan nu ook tests die aantonen dat iemand corona heeft gehad. Dat is niet wat wij doen." Na het afnemen van de test wordt deze opgestuurd naar ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. ,,In principe kunnen ze het daar qua capaciteit aan. Op momenten dat dat niet het geval is, springt het landelijke pandemie laboratorium in Deventer in." 

Normaal gesproken bestaat de afdeling infectieziekten van VGGM uit ongeveer twintig medewerkers. Dat zijn er nu zo'n 120. ,,We hebben het in korte tijd moeten regelen en dat is goed gelukt. Het inwerken kost best veel tijd en voor het team dat het bron- en contactonderzoek verricht, doen we dat nog steeds", aldus Wevers. De extra 'corona-medewerkers' zijn voor een deel al langer werkzaam bij de GGD. ,,Denk bijvoorbeeld aan collega's die in de jeugd gezondheidszorg werken. Dat lag een tijdje grotendeels stil. Nu stromen zij voor een deel weer uit, omdat het eigen werk weer opgestart is." De ervaren medewerkers worden vooral ingezet in een sturende en coachende rol. ,,Het is soms behoorlijk aanpoten", geeft Wevers aan. 

Er melden zich ook mensen aan die momenteel hun eigen werk niet kunnen doen

,,Er zijn ook mensen die zich zelf aanmelden omdat ze momenteel hun eigen werk niet kunnen doen. Daarnaast levert de landelijke organisatie S.O.S. ons mensen die met name worden ingezet voor het bron- en contactonderzoek. We werken ze in en geven ze een tijdelijk contract." Ook worden oud-medewerkers van de GGD ingezet, evenals oud-huisartsen. Inmiddels is ook een administratief systeem gebouwd dat het personeel deels ontlast. 

Ze zijn bij de GGD alert op een eventuele tweede golf coronabesmettingen. ,,We weten niet zeker of die er komt en wanneer dat dan zal zijn. Wellicht in het najaar. Gelukkig valt het aantal positieve coronatests momenteel mee." Het valt Kirsten Wevers en haar collega's op dat mensen, naarmate er sprake is van versoepeling van de maatregelen, moeite hebben om zich aan de anderhalve meter afstand te houden.

BELANGRIJK ,,Dat geeft het telkens terugkerende panelonderzoek van de RIVM ook aan. Daarom is het juist ook zo belangrijk om dat contactonderzoek te doen. Als iemand corona heeft, willen we weten met wie hij of zij in contact is geweest. Sowieso is de kans groot dat gezinsleden besmet zijn. Het blijkt ook steeds vaker dat de persoon die het virus draagt soms wel twintig tot dertig zogenaamde nauwe contacten heeft gehad. Dat zijn de mensen, buiten het eigen gezin, waarmee hij/zij langer dan een kwartier binnen anderhalve meter heeft doorgebracht. Die mensen moeten allemaal twee weken in quarantaine. Dat besef is er vaak nog niet."

Wevers noemt als voorbeeld een familiebarbecue. ,,Prima om dat te doen, maar ga dan in de tuin zitten en denk aan de anderhalve meter afstand bewaren. Het is zo belangrijk." Tot slot wijst de arts infectieziekten op de zomerse warmte, in combinatie met een bezoek aan een coronateststraat. ,,We proberen de doorstroming zo goed mogelijk te houden. Toch kan het gebeuren dat mensen even moeten wachten. Denk er dan aan om voldoende drinkwater bij je te hebben."

Door Barry Wensink