Pascal Budding, Joost van der Bijl en Mounir el Berrah tijdens de feestelijke uitreiking van de certificaten aan Daimler Buses | EvoBus.
Pascal Budding, Joost van der Bijl en Mounir el Berrah tijdens de feestelijke uitreiking van de certificaten aan Daimler Buses | EvoBus. Rinus van Denderen

Duurzaam ondernemen beloond

29 maart 2023 om 15:45 Zakelijk

NIJKERK Voor Daimler Buses | EvoBus Nederland was 22 maart een speciale dag. Op het hoofdkantoor in Nijkerk werden namelijk twee certificaten uitgereikt. Het bedrijf ontving de MVO Prestatieladder niveau 3 en de CO2- Prestatieladder niveau 3. En vooral met die laatste onderscheidt het zich nadrukkelijk in de automotive branche. 

De CO2- Prestatieladder wordt sinds 2011 uitgereikt door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen. ,,Het is een duurzaamheidsinstrument dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten”, zegt Pascal Budding, manager van SKAO. ,,Het is heel bijzonder dat een bedrijf in de automotive branche dit certificaat krijgt. Doorgaans gaan die vooral naar andere branches.” Budding hoopt dan ook dat meer bedrijven uit de automotive branche dit goede voorbeeld zullen volgen. 

MILIEUVRIENDELIJKER WERK

 De CO2- Prestatieladder ontstond ooit als aanbestedingsinstrument, geeft Budding aan. ,,Grote aanbestedende partijen als de overheid en Rijkswaterstaat wilden dat hun opdrachtnemers milieuvriendelijker werk leverden. Om dit te controleren werd als meetinstrument de CO2-Prestatieladder geïntroduceerd.” 

Heel bijzonder dat een bedrijf in de automotive branche dit certificaat krijgt

Dat meten gaat via audits, systematisch en onafhankelijk onderzoek bij bedrijven die in aanmerking willen komen voor een certificaat. Hun bedrijfsvoering wordt dan op het gebied van CO2-prestaties - en prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor de MVO Prestatieladder - doorgelicht. Aan de hand daarvan wordt een bepaald prestatieniveau toegekend variërend van 1 tot 5. 

ONAFHANKELIJK

 ,,SKAO is een onafhankelijke stichting die de kwaliteit van het instrument bewaakt en zorgt dat aanbesteders op een goede manier hiervan gebruik kunnen maken”, zegt Budding. ,,Maar de controles moeten ook weer onafhankelijk worden uitgevoerd. Daarom doet Kiwa dit.” Kiwa is een bedrijf dat gespecialiseerd is in testen, inspecteren en certificeren. Namens Kiwa reikte  managing director Mounir el Berrah de beide certificaten uit aan Joost van der Bijl, CEO van Daimler Buses | EvoBus Nederland. ,,In de MVO Prestatieladder en de CO2- Prestatieladder staan hele harde eisen”, zegt Mounir el Berrah. ,,Wij checken of een bedrijf doet wat het belooft. Dat moet aantoonbaar zijn. Zeggen ze wat ze doen en doen ze wat ze zeggen? Dat checken kan door onder andere dossiers en uitingen van het bedrijf te controleren en door toetsingen van initiatieven op de werkvloer.” 

Kiwa is onafhankelijk en onpartijdig, maar wordt op haar beurt ook weer gecontroleerd op hoe de audits gedaan worden. ,,Daar zijn weer waarborgen en controles voor die uitgevoerd worden door derden als de Raad voor Accreditatie”, voegt El Berrah nog toe. 

Uiteraard is Joost van der Bijl zeer verguld met de ontvangst van beide certificaten. ,,Wij hebben al duurzame initiatieven genomen, zoals elektrische auto’s van de zaak, laadpalen op onze parkeerplaats en binnenkort zonnepanelen op ons dak. Op MVO-gebied werken we samen met Careander, een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand een plek in de arbeidsmarkt geeft. En met onze klanten bespreken we bijvoorbeeld het hergebruiken van bepaalde materialen en onderdelen. We proberen dat in de hele keten door te zetten. Bij Daimler Buses | Evobus voelt iedereen het belang gelukkig. Dit is zeker geen verplicht nummer voor ons.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Daimler Buses | EvoBus Nederland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie