Kai Leung Lam: ,,Ik hoop dat mijn gasten het restaurant met een glimlach verlaten.’’
Kai Leung Lam: ,,Ik hoop dat mijn gasten het restaurant met een glimlach verlaten.’’ Maureen van Goethem

Restaurant China viert halve eeuw

19 juni 2019 om 17:31 Nieuws

NIJKERK Restaurant "China" is sinds 1969 gevestigd in het centrum van Nijkerk. Volgende week, op maandag 17 juni, bestaat het restaurant maar liefst vijftig jaar.

Maureen van Goethem

Het restaurant is al sinds het begin eigendom van de familie Lam. De grondleggers, de broers Lam, kwamen begin zestiger jaren naar Nederland om in verschillende restaurants ervaring op te doen als koks. Acht jaar later openden zij aan de Langestraat in Nijkerk hun eigen Chinees-Indisch Restaurant "China". En dat had wel wat voeten in aarde. Er moest wel eerst verbouwd worden, omdat de daarvoor in het pand aanwezige kruidenierswinkel een andere indeling had.

Kai Leung Lam heeft het bedrijf overgenomen in 1977. Hij heeft het vak geleerd in de praktijk. ,,Ik vond dat speciaal om met mijn vader in de keuken te werken.'' Na de overname werd hij meer achter de bar van het restaurant zichtbaar als gastheer. ,,Het voelt als de dag van gisteren.''

Het restaurant verbouwde nog een keer om te worden wat het nu is en verving meteen het interieur, zoals de tafels en stoelen. Het is een gezellig restaurant met heerlijke authentieke 'vernederlandste' Chinese-Indische gerechten. "China" biedt plaats aan zo'n dertig eters en zit regelmatig goed vol.

In het familiebedrijf staat de Chinees-Indische keuken centraal. De kok van "China", de broer van Kai Lung Lam, is de hele dag in de weer om te zorgen dat er 's avonds een echt verse Chinees-Indische maaltijd klaar staat. Er wordt rekening gehouden met speciale wensen, zoals gluten, dieet en vegetarische wensen. Zonder gezeur of gezucht en altijd met een glimlach. ,,Onze kok, mijn broer, maakt alles zelf'', zegt Lam. ,,Hij maakt het eten naar ieders wensen klaar. Met Koningsdag hebben wij zelfs voor in het restaurant een heel speciaal menu samengesteld. Meer dan 90 procent van de mensen wilde dit menu hebben.''

AFHALEN EN CATERING Heb je geen tijd om uitgebreid in het restaurant te gaan eten? Dan kun je bij "China" ook afhalen. Het vlees wordt vers gebakken en is lekker mals en knapperig, omdat het pas gemaakt wordt als het besteld wordt. ,,Of het nu de enorm populaire Babi Pangang, Foeyonghai, Tjap Tjoy, of combinatiemenu is. We bereiden onze gerechten snel, dus je staat in een mum van tijd weer buiten.''

Als je binnenkort een feestje of andere gelegenheid hebt, kun je ook genieten van het eten van "China". ,,Vanaf twintig personen verzorgen we ook catering. Je hoeft zelf echt niets te doen: wij brengen de borden, bestek en het eten op locatie. Na één telefoontje komen we alles weer ophalen.'' Ondanks dat er veel verandert in de omgeving, blijft "China" een houvast in de buurt. ,,Wij vinden het belangrijk om service te bieden en te zorgen dat gasten zich thuis voelen. Verder maakt het ons niet uit of je komt voor een compleet menu of alleen een loempia. Iedereen is welkom." Vanwege het jubileum: vanaf morgen (13 juni) t/m 19 juni bij iedere bestelling iets extra lekkers.

a        [Restaurant "China". Langestraat 10, 3861BN Nijkerk. Tel.: 033 245 27 00. www.babipangang.nl

advertentie
advertentie