OZB stijgt, maar het rioolrecht daalt

9 maart 2011 om 00:00 Voorpagina

NIJKERK - Vorige week publiceerde dagblad de Telegraaf cijfers over de gemeentelijke belastingen. Nijkerk zou -volgens gegevens van de Vereniging Eigen Huis - de OZB met 18,5% hebben verhoogd. Dat bericht leidde tot reacties op de website van deze krant.

Het gegeven wekte bevreemding, omdat de gemeenteraad de lastendruk voor inwoners dit jaar niet meer dan trendmatig wilde laten stijgen.

Wethouder financiën Bert de Graaf liet via een woordvoerder weten dat er mogelijk misverstanden kunnen ontstaan. ,,Voor inwoners gaat het om de totale gemeentelijke lastendruk. Dat wil zeggen: hoeveel is iemand jaarlijks kwijt aan gemeentelijke lasten. Het gaat om de afvalstoffenheffing, het rioolrecht en OZB. Binnen de gemeentelijke lastendruk is verschuiving opgetreden. De OZB stijgt voor woningeigenaren weliswaar met 18,4%, maar bijvoorbeeld het rioolrecht is met 20% gedaald. De totale lastendruk stijgt voor inwoners maximaal trendmatig met 0,6 %. Hiermee behoort Nijkerk tot de gemeenten met de laagste stijgingen in Nederland.” De gemeente kon nog niet aangeven hoeveel bezwaren zijn ingediend tegen de WOZ-taxaties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie