Holkerveen komt in opstand

2 maart 2011 om 00:00 Voorpagina

De Fliersteeg loopt vanaf een rotonde in de Arkemheenweg nabij de nieuwe afslag naar de A28 bij de wijk de Terrassen ten noorden van de spoorlijn naar Amersfoort in de richting van Holkerveen. De Fliersteeg komt daar uit op de Domstraat. De weg wordt massaal gebruikt door scholieren uit Nijkerk die in Amersfoort naar school gaan, maar ook veel leerlingen die vanuit Amersfoort het Corlaer College bezoeken.

Ernstige zorgen over verkeers-veiligheid HOLKERVEEN - Bewoners en ondernemers in Holkerveen luiden de noodklok over de plannen om van de Fliersteeg een fietsstraat te maken. ,,Het wordt er levensgevaarlijk.” Bewoners en ondernemers hebben hun bezwaren in een brief aan het college en de gemeenteraad kenbaar gemaakt.

door Henk Brinkman

Levensgevaarlijk

Bewoners en ondernemers maken zich ernstig zorgen over de veiligheid. In Holkerveen zetelen circa 25 bedrijven. Daaronder bevinden zich veel transportondernemers en loon- en grondbedrijven. Woordvoerders Klaas Mostert en Teus van den Burg: ,,Die bedrijven hebben allemaal grote voertuigen. Trekkers, grondverzetmachines, vrachtwagens. De Fliersteeg is de enige ontsluitingsweg. Voor dat zware verkeer is de Domstraat geen optie. Die is veel te smal. Met gewone personenauto’s kun je elkaar al nauwelijks passeren. En de Domstraat richting Vathorst is na het viaduct onder de A28 in Amersfoort afgesloten. Het zware verkeer kan alleen over de Fliersteeg. En dat is levensgevaarlijk. Stel je voor dat er een kind wordt doodgereden. Dat is ontzettend voor de familie van dat kind, maar ook voor de chauffeur is dat een klap die nauwelijks is te verwerken. Daarom trekken we aan de bel.”

In de brief wordt gerefereerd aan de plannen van het toenmalige gemeentebestuur om de Fliersteeg helemaal af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Die plannen dateren uit 2008. Na felle protesten is dat plan van tafel gegaan. Het college heeft toen toegezegd, dat de verkeerssituatie op de Domstraat en de Fliersteeg zou worden geëvalueerd, waarna mogelijk aanvullende maatregelen zouden worden genomen. In december nam het college een besluit om van de Fliersteeg een fietsstraat te maken. Op een fietsstraat is de auto een gast en krijgt de fietser alle ruimte. De Fliersteeg wordt dan voorzien van een rood wegdek en in de bermen worden zogenaamde rammelstroken aangelegd. Het steekt de bewoners dat zij op geen enkele wijze bij die evaluatie en de nieuwe plannen zijn betrokken. De plannen van het college moeten in het voorjaar gestalte krijgen.

Ries van Elteren, gemeenteraadslid van Lokaal Belang en zelf uit Holkerveen afkomstig, deelt de zorgen van bewoners en ondernemers en heeft daar vragen over gesteld aan het college. In de beantwoording zette het college de plannen nogmaals uiteen.Volgens het college zou de veiligheidssituatie op de Fliersteeg dan verbeteren. Van Elteren wil de plannen nogmaals met het college gaan bespreken.

De foto bij dit artikel is gemaakt vanuit een bedrijfsauto en maakt duidelijk hoe gevaarlijk de situatie op de Fliersteeg kan zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie