Arjen Gerritsma

Sparta Nijkerk schrijft historie in Volendam

15 juni 2019 om 19:16 Sport

NIJKERK Sparta Nijkerk heeft historie geschreven. Voor het eerst sinds de invoering van de huidige 'voetbalpiramide' promoveren de Nijkerkers naar de derde divisie. De 1-3 triomf in Volendam volstond in de finale ruimschoots na de 2-1 voorsprong die genomen was in de heenwedstrijd.

Maar een makkelijke middag beleefde Sparta Nijkerk zeker niet. Op een bijveld – het hoofdveld van RKAV Volendam wordt gerenoveerd – was het eerste bedrijf spannend. De thuisploeg was de bovenliggende partij, hoewel dat tot niet veel grote kansen leidde. Wel werd het doel van Manuel Hoogewoning geregeld van afstand onder vuur genomen.

Die leverden geen succes op, maar een fout van Janic Makizodila werd wel afgestraft met de 1-0. Niels Springer ontfutselde de verdediger de bal, Niels Springer schoof simpel binnen.

Daarmee was het spel op de wagen, maar op verbluffende wijze eiste Sparta Nijkerk de voorsprong in de tweestrijd weer op. Met 'tikitaka' werd Volendam scheel getikt: Gilbrano Plet bekroonde de schitterende aanval met de gelijkmaker.

STERKE TWEEDE HELFT De 1-1 betekende dat de Wijdbroeken de druk op moesten voeren. Maar de ploeg van coach Eric Speelziek liet na de pauze gelijk zien dat er niets te halen was. Nadat Adriaan Kruisheer nog zonder succes op ging naar een strafschop, vervulde diezelfde Kruisheer enkele minuten later wel een bepalende rol. Hij stak Jesse Buitenhuis, die na rust vanaf het middenveld mocht opereren, met succes weg. Het kind van de club hield in volle sprint het overzicht, omspeelde doelman Sander Binken en schoot beheerst binnen: 1-2.

Het voordeel van twee goals ten opzichte van Volendam was bepalend. De thuisploeg stopte weliswaar veel energie in de wedstrijd, maar Sparta Nijkerk speelde vanaf dat moment een gewonnen wedstrijd. Dat kristalliseerde zich in de slotfase uit. Bij Volendam kreeg Stef Schokker (twee keer geel) een rode kaart, terwijl Adriaan Kruisheer in de 93e minuut van 18 meter het Volendamse doel nog eens onder vuur nam. Het schot zeilde de kruising in (3-1) en markeerde de start van het Nijkerkse voetbalfeest in Volendam.

Later worden foto's toegevoegd aan dit artikel.