Afbeelding
Lex van Lieshout / ANP

Nijkerk kiest voor aantrekken formateur voor sportakkoord

16 april 2019 om 18:16 Sport

NIJKERK Nijkerk gaat deelnemen aan de regeling lokale sportakkoorden. Dat moet leiden tot een lokaal Sportakkoord. Voor de aanstelling van een 'sportformateur' wordt door de gemeente een budget van 15.000 euro aangevraagd bij de Vereniging voor Sport en Gemeenten.

Wijnand Kooijmans

De regeling is ingesteld om aan de ambities uit het Nationaal Sportakkoord op lokaal niveau uitvoering te geven. Er zijn zes ambities. Het gaat om inclusief sporten en bewegen, een duurzame sportinfrastructuur en vitale sport- en beweegaanbieders. Maar ook op een positieve sportcultuur, vaardig in bewegen en topsport die inspireert.

BEREIKEN In een lokaal akkoord kunnen partijen afspraken maken hoe zij met elkaar de ambities op het gebied van sport en bewegen binnen Nijkerk willen bereiken. De sportformateur heeft de taak om de partijen aan tafel te krijgen om zo te komen tot een lokaal sportakkoord.

Het streven naar een lokaal sportakkoord en de weg daar naar toe lijkt op het proces rond 'Samen aan Zet' dat als geslaagd wordt gezien. Partijen zijn niet gebonden aan de ambities uit het landelijk akkoord. Volgens het college kan een lokaal sportakkoord daarmee een mooie aanvulling zijn op de huidige sportnota, de visie van de dialooggroep Leefstijl en het coalitieakkoord. Het wordt tevens gezien als een unieke kans om samen met de Nijkerkse sportorganisaties de ambities op papier te zetten.

AKKOORD Sinds de sportnota, die vooral is gericht op accommodaties, is er ook veel veranderd, zo voert het college aan. Zo zegt de nota niets over de inclusie of de verbindingen die er zijn met het sociaal domein. Een lokaal sportakkoord past helemaal in de ontwikkeling die de gemeente Nijkerk heeft doorgemaakt. Bovendien biedt het de kans een mooi akkoord te bereiken met de Nijkerkse sport zonder dat hiervoor ambtelijke capaciteit moet worden ingeschakeld.

De gemeente heeft inmiddels zich al aangemeld en laten weten een sportformateur in te willen zetten. Op het moment dat er een sportakkoord is gesloten, kan de gemeente daarna ook aanspraak maken op een uitvoeringsbudget. Dit kan worden besteed aan één of meer thema's uit het sportakkoord. Hoeveel budget beschikbaar is voor de gemeente hangt af van het inwonertal.

TIJD Omdat Nijkerk op 1 januari meer dan 40.000 inwoners telde, gaat het jaarlijks om een bedrag van dertigduizend euro. De aanvraag hiervoor dient voor 1 november te worden ingediend.

Hoe het proces verder gaat lopen, is deels een zaak van de aan te stellen sportformateur. Naast de handtekening van de gemeente waren er minimaal drie handtekeningen nodig om de aanvraag in te kunnen dienen. Deze zijn gevonden via Optisport, Nautilus, Sparta Basketbal en Veensche Boys.

TOEKENNING De definitieve toekenning moet nog worden bevestigd in de meicirculaire van het Rijk. Daarna kan worden gestart met de zoektocht naar een sportformateur. Het college zegt dat de uitvoering van het project past binnen het huidige sportstimuleringsbudget, maar ook de capaciteit van de ambtenaar sport.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie