Afbeelding
Google Maps

Nieuw gemeentehuis Nijkerk wéér duurder: 2,5 miljoen extra kosten

22 november 2022 om 13:30 Politiek Tips van de redactie

NIJKERK De kosten voor het nieuwe gemeentehuis in het voormalige pand van de Rabobank aan de Van ’t Hoffstraat vallen nog eens 2.576.000 euro hoger uit dan begroot. Dit bedrag komt bovenop de 13 miljoen euro die eerder beschikbaar was gesteld voor de verbouw en aanpassingen aan het gebouw.

De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met het extra bedrag, naast de 204.000 euro die door het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd voor eenmalige kosten. De benodigde extra gelden maken dat de jaarlijkse structurele lasten met 115.000 euro moeten worden verhoogd tot 1,14 miljoen euro.

ENERGIELABEL Doel van de extra verhoging is dat het pand zo snel mogelijk als nieuw gemeentehuis in gebruik kan worden genomen. Het huidige pand voldoet niet aan de eis van minimaal het energielabel C dat vanaf 1 januari 2023 gaat gelden. Verwacht wordt dat uitstel van deze datum wordt verkregen door de geplande verhuizing.

Doel van de extra verhoging is dat het pand zo snel mogelijk als nieuw gemeentehuis in gebruik kan worden genomen

De gevolgen van corona en de oorlog in Oekraïne maken dat in de periode van januari 2022 tot nu toe er een extreme schaarste is ontstaan aan grondstoffen en de inkoopprijzen van materialen zijn gestegen. Dit betekent voor de gemeente 1.297.000 euro aan extra kosten. Tijdens het doorlopen van alle plannen zijn ook nog eens zaken naar boven gekomen die niet in de begroting waren opgenomen.

GIETVLOER Het gaat onder meer om het aanbrengen van brandwerende beglazing, het geheel verwijderen van het klimaatplafond ten behoeve van de werkzaamheden en een gietvloer voor de entree. Ook heeft een aanpassing van diverse werkzaamheden plaatsgevonden, zoals een gewijzigde regeltechniek en meer kanaalaanpassingen in het gebouw voor klimaatinstallaties en bekabeling. Deze zaken brengen 1.032.000 euro aan extra kosten met zich mee.

DIENSTVERLENING Ook de aanpassing van het werkplekconcept voor medewerkers en de dienstverlening aan de inwoners brengen extra kosten mee. Het huidig begeleidingssysteem voor klanten voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Het wordt raadzaam gevonden om het nieuwe systeem voor deze begeleiding nu aan te schaffen in plaats van na de ingebruikname van het gebouw. Dat betekent echter wel 247.000 euro aan extra kosten.

Het college waarschuwt dat de kosten wellicht nog verder stijgen

GASLOOS? Het college waarschuwt dat de kosten wellicht nog verder stijgen. Dit als gevolg van de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande inflatie. Nog onderzocht wordt of alsnog voor een geheel gasloos nieuw gemeentehuis moet worden gekozen. De raad heeft tot nu aangegeven dat het gebouw energiezuinig moet worden, maar de gestegen gasprijzen maken een heroverweging aantrekkelijk. Er wordt vanuit gegaan dat ook hiervoor extra geld nodig zou zijn. Het college verwacht de raad uiterlijk eind december hierover te kunnen informeren.

De gemeente moet daarnaast incasseren dat er 65.000 euro minder aan inkomsten binnenkomt. De omgevingsdienst Vallei heeft besloten geen werkplekken in het nieuwe gemeentehuis te huren. Gekeken wordt naar eigen huisvesting. Het college geeft aan dat desondanks wellicht een beperkt aantal werkplekken voor de omgevingsdienst wordt aangehouden om verbinding met elkaar te waarborgen.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie