De gemeente Nijkerk is bereid planologische medewerking te verlenen aan de legalisering van een bijgebouw en zwembad op een perceel aan de Amersfoortseweg.
De gemeente Nijkerk is bereid planologische medewerking te verlenen aan de legalisering van een bijgebouw en zwembad op een perceel aan de Amersfoortseweg. Pixabay

Gemeente Nijkerk bereidt om bouwwerken te legaliseren aan de Amersfoortseweg

30 september 2022 om 10:01 Politiek

NIJKERK De gemeente Nijkerk is bereidt planologische medewerking te verlenen aan de legalisering van een bijgebouw en zwembad op een perceel aan de Amersfoortseweg. Het hiervoor benodigde ontwerpbestemmingsplan wordt ter inzage gelegd.

In eerste instantie wilde het toenmalig college van burgemeester en wethouders in 2019 al meewerken aan het toevoegen van maximaal twee extra woningen op het betreffende perceel. Onderzoek naar legalisatie van de illegale bouwwerken leverde echter op dat er sprake moest zijn van een herziening van het bestemmingsplan. Het ging feitelijk om het herstel van een omissie van het geldende plan. Gezien eerdere gemaakte afspraken, wordt het nu wenselijk gevonden om de illegale gerealiseerde werken te legaliseren. 

VERPLAATSING In het gemeentelijk archief zijn stukken te vinden over gesprekken die zijn gevoerd rond de illegale bouwwerken. Hierin valt te lezen dat het bijgebouw en het zwembad eerst op het naast gelegen terrein aanwezig waren. Legalisatie zou mogelijk zijn bij verplaatsing naar het terrein waarop ze nu aanwezig zijn.

Op een luchtfoto van 2000 zijn beide bouwwerken zichtbaar en daardoor kan er worden vastgesteld dat de geëiste verplaatsing is uitgevoerd. Een vergunning of aanvraag voor een vergunning is echter niet in het archief terug te vinden. De eigenaar geeft aan zo’n vergunning ook niet in zijn bezit te hebben, waardoor er sprake is van illegale bouwwerken .

De beide bouwwerken kunnen worden gelegaliseerd als onderdeel van het nieuwe woonerf bij de meest zuidelijk gelegen, nieuw te bouwen, woning. Volgens het college staat niets de daadwerkelijke legalisering in de weg.

door Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie