Afbeelding
Foto: Shutterstock

Bewoners wijk Corlaer zeggen wel degelijk geluidsoverlast van A28 te ervaren

17 mei 2022 om 11:23 Politiek

NIJKERK Er zijn geen officiële meldingen gedaan over geluidsoverlast van de A28. Maar inwoners van de wijk Corlaer hebben het college van burgemeester en wethouders wel laten weten wel degelijk overlast te ondervinden.

Dat blijkt uit het antwoord van het college op vragen van Harry Bokkers (CDA). Een aantal jaren geleden heeft er al overleg plaatsgevonden met een aantal bewoners over geluidsoverlast als gevolg van het verwijderen van de geluidswal ter hoogte van het huidige bedrijventerrein Arkerpoort. Uit onderzoek daarna kwam naar voren dat de bedrijfsgebouwen langs de A28 op dit terrein de rol van de geluidswal zouden overnemen en de geluidsbelasting op de woningen binnen de wettelijke norm zou blijven.

KLACHTEN Recentelijk zijn meerdere klachten over geluidsoverlast binnen gekomen naar aanleiding van de notitie reikwijdte en detailniveau Duurzame verbinding A28. Door Rijkswaterstaat wordt permanent de geluidsbelasting langs snelwegen onderzocht. De A28 komt hierbij niet als probleemlocatie uit de bus.

MAATREGELEN Door het college wordt aangegeven dat de verantwoordelijkheid voor het meten van geluidsoverlast in eerste instantie ligt bij Rijkswaterstaat, net als het nemen van eventuele benodigde maatregelen. Verwacht wordt dat Rijkswaterstaat bij de reconstructie van het knooppunt Hoevelaken aanvullende maatregelen gaat nemen om binnen de kaders van de geluidsregelgeving te blijven. Deze maatregelen, zo verwacht het Nijkerkse college, zullen ook de ervaren geluidsoverlast in Corlaer doen verminderen.

Het college zelf zoekt in het kader van het project duurzame verbinding A28 naar mogelijkheden voor het verder terugdringen van de geluidsbelasting. Met de leden van de klankbordgroep en belangstellenden uit de wijk Corlaer is gesproken over het reduceren van de geluidsoverlast door het plaatsen van zonnepanelen op de geluidswal of als geluidscherm. Ook worden de geplande maatregelen vanuit Rijkswaterstaat inzichtelijk gemaakt. Het geheel aan maatregelen moet duidelijkheid geven over wat de daadwerkelijke reductie van geluidsoverlast kan zijn.

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie