Afbeelding
Pixabay

Extra geld voor Welzijn op Recept en WelKOM huis

26 april 2022 om 14:59 Politiek

NIJKERK De pilots Welzijn op Recept en het WelKOM huis kunnen dit jaar worden voortgezet. De gemeenteraad heeft de hiervoor benodigde extra financiële middelen beschilbaar gesteld.

De partijen in de raad vinden het echter te vroeg om een besluit te nemen om vanaf 2023 structureel geld beschikbaar te stellen voor de voortgang van beide pilots. Zij vinden dat de effecten op dit moment nog onvoldoende meetbaar zijn.

Voor Welzijn op Recept is dit jaar 30.000 euro nodig. Om voor de toekomst de voortgang veilig te stellen is jaarlijks 55.000 euro nodig. De gemeente gaat ten aanzien van dit project op korte termijn in gesprek met de zorgverzekeraars. Bij veel partijen leeft het idee dat de verzekeraars financieel de winnaar zijn ten koste van de gemeentelijke financiën. 

STRUCTUREEL Voor het WelKOM huis gaat het voor dit jaar om een bedrag van 90.000 euro. Om het project veilig te stellen voor de toekomst is jaarlijks 240.000 euro nodig. Dat blijkt uit de evaluatie van de elf pilots die zijn opgezet binnen het sociaal domein. De pilot Passend Onderwijs-Jeugdhulp is al stopgezet,. De resultaten worden meegenomen in de uitwerking van het Nationaal Programma Onderwijs.

Steady Base, voor jongeren tussen de 17 en 24 jaar met psychosociale problemen, wordt eveneens stopgezet door de overeenkomst met de huidige aanbieder te staken. De resultaten hebben niet of onvoldoende bijgedragen aan de gestelde doelen en worden in de huidige vorm beëindigd. De opvang van de cliënten wordt geregeld met andere aanbieders van deze vorm van zorg. De uitkomsten van de evaluatie worden meegenomen in het beleid rond wonen met zorg en beschermd wonen.

EFFECTEN Bij enkele pilots zijn de beoogde doelstellingen bij de start niet of onvoldoende concreet vastgesteld. Dat maakt dat ook de effecten moeilijk meetbaar zijn. Daarin wordt de komende maanden verbetering aangebracht. Dat moet de raad de kans bieden bij de behandeling van de begroting de juiste beslissingen te nemen over het al dan niet voortzetten van de pilots die worden uitgevoerd.

Voor meerdere partijen geldt dat bij de uiteindelijke afweging de zorg aan de inwoner doorslaggevend moet zijn en niet alleen naar geld moet worden gekeken. Marina Lanting (ChristenUnie/SGP) heeft het idee dat juist het geld soms teveel in de discussie wordt betrokken.

VERZEKERAARS Vooral bij Tom Kortink (PRO21) leeft het idee dat de verzekeraars het meest verdienen aan Welzijn op Recept en dat de kosten en opbrengsten eerlijker moeten worden verdeeld. Voor hem staat ook voorop dat bij het verlenen van zorg niemand buiten de boot mag vallen.

Marja Willems (VVD) vindt dat vragenlijsten moeten worden verspreid onder inwoners die van zorg gebruik maken om aan de hand van hun ervaringen een afweging te kunnen maken welk effect de verleende zorg heeft. Wethouder Harke Dijksterhuis wil de effecten de komende tijd meer inzichtelijk maken en de raad inzicht geven in alles wat speelt binnen het sociaal domein.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie