Afbeelding
Photo by Tierra Mallorca on Unsplash

Waarom een makelaar inschakelen?

28 november 2022 om 11:28 Partnercontent

Veel mensen vragen zich tegenwoordig af of het noodzakelijk is om een makelaar in te schakelen. Dankzij het internet heb je immers ook de mogelijkheid om zelf je woning te verkopen of te verhuren. Toch kan een makelaar in Apeldoorn veel voor je betekenen en het is dan ook verstandig om deze bij de verkoop of verhuur te betrekken. Maar wat kan een makelaar dan precies voor jou betekenen?

Bezichtigingen uit handen nemen

Wanneer je een huis te koop zet, dan willen alle geïnteresseerden het huis eerst in het echt bekijken. Om die reden moet je ook veel bezichtigingen plannen. Niet elke woningbezitter heeft daar zin in en dat is begrijpelijk. Daarvoor kun je dan ook een makelaar inhuren.

Een makelaar is bovendien communicatief sterk en weet dus beter een huis aan te prijzen. Je bent dus weliswaar geld kwijt aan het inhuren van een makelaar, maar uiteindelijk bespaar je meer tijd. Daarnaast verkoop je het huis waarschijnlijk ook sneller wanneer iemand hem goed weet aan te prijzen.

Het vinden van een geschikte huurder

Heb je recentelijk een huis voor de verhuur gekocht? Dat is geen slecht idee, want investeren in vastgoed is zeer rendabel. Uiteraard wil je wel een geschikte kandidaat voor de woning vinden. Iemand die netjes is en niet zorgt voor problemen. Ook moet die persoon in staat zijn om maandelijks de huur over te maken.

Zonder ervaring in de vastgoedwereld, is het lastig om een geschikte kandidaat te vinden. Een makelaar kijkt niet alleen naar de manier hoe iemand zich presenteert. De makelaar kijkt ook naar verschillende andere aspecten en weet op basis daarvan een geschikte huurder voor jou te vinden. Ook hier ben je wat geld aan kwijt, maar uiteindelijk is het ideaal om een geschikte huurder te hebben. Dan weet je zeker dat je woning veilig is.

Contracten opstellen

Ga je een woning verhuren? Dan is het verstandig om een huurcontract op te stellen. Daar worden de rechten en plichten van de huurder en verhuurder afgesproken. Het huurrecht is vrij gecompliceerd en om die reden moet het contract ook juridisch dichtgetimmerd zijn.

Anders kun je bij calamiteiten in de problemen komen als verhuurder. Je kunt natuurlijk voor een algemeen huurcontract gaan, maar elke situatie is weer anders. Misschien ben je het type persoon dat het belangrijk vindt dat er niet gerookt wordt in de woning. Dergelijke zaken moeten dan ook opgeschreven worden in het huurcontract. Een makelaar weet precies waar een goed huurcontract aan moet voldoen.

Hulp bij het zoeken van een woning

Je kunt een makelaar in de eerste plaats inschakelen bij de verhuur en verkoop van een woning. Veel mensen weten echter niet dat een makelaar je ook kan helpen bij het zoeken van een woning. Uiteraard kun je zelf op zoek gaan naar een huis, maar het is verstandiger om je te laten ondersteunen door een makelaar. Deze kan namelijk verschillende activiteiten voor je uitvoeren.

Misschien ben je bijvoorbeeld op zoek naar een woning in een rustige buurt. Een makelaar in de omgeving kent de verschillende buurten en kan je daarom goed adviseren. Ook kan een makelaar je ondersteunen bij bezichtigingen. Een makelaar kan beter kritische en gerichte vragen stellen.

Het is immers vervelend wanneer je een huis koopt, maar dat vervolgens blijkt dat er allemaal problemen met dat huis zijn. Ook kan de makelaar voor jou onderhandelen. Onderhandelen is een echte vaardigheid die niet veel mensen bezitten. Voor makelaars is het een onderdeel van het werk en daarom is de kans groot dat je een woning tegen een goedkopere prijs kunt aankopen.

Aanvullende diensten

Een makelaar heeft ook contacten met andere experts die je nodig hebt bij de aankoop of verkoop van een woning. Wanneer je een huis gaat verkopen, dan moet je hem immers eerst laten taxeren door een erkende taxateur. De huizenprijzen veranderen namelijk om de zoveel tijd. De meeste makelaarskantoren hebben ervaren taxateurs in dienst.

Ook is het verstandig om een bouwkundige expert mee te nemen. Die kijkt namelijk niet alleen naar het uiterlijk vertoon, maar ook naar eventuele problemen die later naar voren kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de constructie, leidingen en ga zo maar verder.

Bij de verkoop van een woning moet je ook mooie foto’s schieten. De foto’s zijn immers het fundament van een advertentie. De meeste makelaarskantoren hebben ook ervaren fotografen in dienst.

Conclusie

Al met al is het dus geen slecht idee om een makelaar in te schakelen. Hopelijk heeft dit artikel je weten te overtuigen. 

advertentie
advertentie