Afbeelding
Foto Freepik

Gedegen begeleiding van een re-integratie-expert bij verzuim

22 november 2022 om 07:07 Partnercontent

Het tijdelijk of langdurig niet kunnen uitvoeren van werkzaamheden door een werknemer valt onder de noemer verzuim. Een van de soorten verzuim is ziekteverzuim. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het ziekteverzuim onder werknemers van de overheid en bedrijven in het eerste kwartaal van 2021 op 4,8 procent lag. Dit houdt in dat van iedere duizend te werken dagen, er 48 werden verzuimd wegens ziekte. Ziekte is echter niet altijd de reden voor verzuim. De oorzaak kan ook te maken hebben met de privésituatie van de werknemer of in het werk liggen. Daarnaast kunnen conflicten of arbeidsongeschiktheid tot verzuim leiden. Bent u werkgever en hebt u ook van doen met verzuim onder werknemers?

Het is in alle gevallen van verzuim verstandig om een re-integratie-expert in de arm te nemen. Die kan u antwoord geven op al uw vragen over re-integratie in de breedste zin van het woord, zoals re-integratie eerste spoor of re-integratie tweede spoor. Daarnaast staat deze expert u bij in re-integratietrajecten bij arbeidsongeschiktheid of het voeren van bezwaar en beroep bij arbeidsongeschiktheid.

Wat zijn de oorzaken van verzuim?

• Ziekte;
• Werkstress;
• Zwangerschap;
• Fysieke problemen;
• Verlies van motivatie;
• Verstoorde werk-privé balans;
• Ontevredenheid over de relatie met de leidinggevende of collega’s.

Kort en langdurig verzuim

Verzuim kan door veel verschillende omstandigheden worden veroorzaakt of verergerd. De oorzaak is lang niet altijd medisch. Werknemers kunnen ook ziek worden van niet-medische problemen, zoals: relatieproblemen, moeilijkheden op het werk of schulden. Omdat soms geen sprake is van een enkele oorzaak, kan verzuim zeer complex zijn. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen kort en langdurig verzuim. Bij kortdurend verzuim valt iemand enkele dagen uit door bijvoorbeeld griep. Dit soort verzuim komt het meeste voor. Volgens de statistieken van het CBS duurt 68,2% van al het verzuim in ons land korter dan zes dagen. Er is sprake van langdurig verzuim als een werknemer langer dan zes weken ziek is. Voorname oorzaken zijn onder meer: ongevallen, psychische klachten en chronische lichamelijke klachten.

Goede begeleiding cruciaal

Gaat er een medewerker ziek uit dienst en bent u eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Dan bent u tot uiterlijk 104 weken verantwoordelijk voor de re-integratie en dus ook voor het tweede spoortraject van uw ex-werknemer en betaalt u de ziektewetuitkering. Er zijn veel regels en wetten waar u zich in deze periode aan moet houden en die pas achteraf door het UWV worden getoetst. Goede begeleiding en het op de juiste wijze vastleggen van een dossier zijn cruciaal om hoge extra kosten te voorkomen. Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet kunt u zich laten adviseren door arbeidsdeskundigen of laten begeleiden door re-integratie experts. Re-integratie experts kunnen uw voormalig medewerker ook helpen bij het vinden van passend werk, zodat u aanzienlijk op uitkeringskosten kunt besparen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie