Afbeelding
Foto door Kindel Media via Pexels

Beginnende bestuurders steeds vaker op de weg met elektrische auto

17 mei 2022 om 07:57 Partnercontent

Hoewel de verkeersregels voor alle auto’s hetzelfde zijn kan het toch een ander gevoel geven of je met een benzineauto rijdt of met de elektrische variant. Er valt wat van te zeggen dat er speciale autorijlessen komen voor elektrische auto’s. Er zijn nu al een aantal rijscholen in Nederland die dat aanbieden. Voor de infrastructuur wat betreft laadpalen zullen gemeenten nu en in de toekomst flink gaan opschalen.

Zo laat de gemeente Nijkerk weten, dat het aantal elektrische voertuigen sterk is toegenomen. Om ook in de toekomst naar de vraag naar oplaadpunten te kunnen voldoen werkt de gemeente aan een Laadvisie. Daarbij wordt samenwerking gezocht met de nieuwe partner Vattenfall. Daarbij zal gestreefd worden naar een dekkend netwerk van laadpalen. De eerste stap die binnen deze visie gezet gaat worden is het plaatsen van laadpalen op strategische locaties. De gemeente nodigt inwoners van Nijkerk uit om hiervoor suggesties te doen

Het is een mooi gegeven dat er straks op strategische veilige plekken laadpalen komen. Deze plekken zullen ook verkeersveilig moeten zijn omdat steeds meer automobilisten hier gebruik van zullen gaan maken. Ben je van plan om nu je rijbewijs te gaan halen dan wordt de kans steeds groter dat je eerste auto een elektrisch vervoersmiddel is.

Theorie

Voor theorie zal het waarschijnlijk niet veel uitmaken of je een benzineauto of een elektrische variant gaat besturen. De verkeersregels gelden natuurlijk voor alle bestuurders van personenauto’s. Wel is het belangrijk dat je zo vroeg mogelijk met de theorie voor je rijbewijs begint. Het scheelt je vast een aantal praktijklessen als je goed onderlegd de weg op gaat.

Praktijk

Heeft bijvoorbeeld je vader of moeder al een elektrische auto, dan is het zeker het overwegen waard om bij een rijschool te gaan lessen die met zulke auto’s rijdt. Het is toch net allemaal wat anders dan een benzineauto. De overheid denkt er nu al over na of er speciale rijlessen moeten worden gegeven voor elektrische auto’s. Zo verwacht Minister Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat wanneer elektrisch rijden de standaard wordt, het praktijkexamen voor een rijbewijs verandert. Er is op dit ogenblik nog maar weinig aanbod in het geven van rijlessen in elektrische auto’s. De minister wil graag dat Brussel daarvoor het rijbewijs aanpast. Zo wordt het voor toekomstig leerlingen makkelijker om voor een volledig elektrisch les- en examentraject te kiezen.

Online of boeken

Binnen het huidige traject naar het examen toe kun je op dit ogenblik kiezen om zowel klassikaal, via internet of uit boeken te leren. Let daarbij wel op dat je niet een oud theorieboek van een familielid dat tien jaar geleden examen heeft gedaan gratis overneemt. De verkeersregels zijn namelijk door de loop van de tijd regelmatig veranderd en er zijn ook nieuwe verkeersborden bijgekomen. Schaf altijd actueelste lesmateriaal aan wat je kunt krijgen. Zo weet je in ieder geval dat je de juiste stof leert.

Online

Voor veel mensen die van plan zijn hun rijbewijs te gaan halen, zal het voordehand liggen om de theorie online op het internet te gaan leren. Online aanbieders kunnen natuurlijk makkelijker het lessen aanpassen aan de actuele verkeersregels. Vaak kun je tientallen vragen oefenen wanneer je een bepaald onderwerp hebt afgerond. Wanneer je denkt dat je alle stof goed beheerst kun je online zelfs een proefexamen doen. Die bestaat uit ja/nee vragen, multiple choice en open vragen.  Zo kom je uiteindelijk goed voorbereid naar je uiteindelijke theorie examen voor je rijbewijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie