Afbeelding
Foto Pixabay

5 tips met betrekking tot aansprakelijkheidsverzekering die je niet kunt missen

2 mei 2022 om 15:50 Partnercontent

Van alle verzekeringen waar je rekening mee dient te houden, is de aansprakelijkheidsverzekering waarschijnlijk degene waar je het meest schrik van zult hebben. Bij aansprakelijkheidsverzekeringen moet je immers nadenken over de mogelijke materiële en immateriële schade die je aan anderen toedoet. Dat maakt deze verzekering niet alleen zeer belangrijk voor jezelf, op financieel vlak, maar laat je ook bewust stilstaan van de mogelijke gevaren die jouw handelen met zich meedragen voor het welzijn van anderen en hun spullen. In dit artikel geven we vijf onmisbare tips om in overweging mee te nemen bij het kiezen en gebruiken van een aansprakelijkheidsverzekering.

Kies bewust en naar jouw situatie

De ene aansprakelijkheidsverzekering is de andere niet. Het verschilt sterk per aanbieder waar aansprakelijkheidsverzekeringen allemaal voor kunnen gelden en hoeveel materiële en immateriële schade onder een aansprakelijkheidsverzekering vergoed wordt. De eerste en waarschijnlijk meest belangrijke tip die we je daarom kunnen meegeven bij het kiezen van een aansprakelijkheidsverzekering is goed de kleine lettertjes door te nemen. Vergelijk aanbieders en focus je op de mogelijke risico’s die voor jou situatie voornamelijk van toepassing zijn. Een bal die door de dure ruiten vliegt is bijvoorbeeld goed denkbaar wanneer je naast een trapveldje woont ergens in een Vinex-wijk, maar minder aannemelijk wanneer je midden in de stad in een appartementencomplex op de 10e verdieping woont.

Vergeet je claim niet

Het klinkt misschien verrassend, maar het is toch waar. Ondanks dat het overgrote deel van de Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering heeft voor particulieren, ook wel bekend onder de afkorting AVP, wordt er opvallend weinig gebruikgemaakt van de aansprakelijkheidsverzekering. Dat komt onder andere door het feit dat verzekerden zich niet bewust zijn van het feit dat ze bij een bepaald incident, zoals die bal door de ruit van de overburen, met de AVP verzekerd zijn, en daarom vergeten een schadeclaim in te dienen onder deze verzekering.

Los daarvan is het ook aan te raden om altijd, ongeacht of je wel of niet zeker weet of dat een bepaald incident onder de aansprakelijkheidsverzekering of een andere verzekering zou kunnen vallen, je altijd meteen eventueel bewijsmateriaal verzamelt en opslaat. Op het moment dat je er namelijk achter komt dat je dankzij de AVP de schade vergoed zou kunnen krijgen, maar niet meer het desbetreffende bonnetje, afschrift of ander fysiek bewijs bezit om deze te laten vergoeden, vis je alsnog achter het net ondanks dat je verzekerd was! Het komt immers maar zelden voor dat de overheid massaal schade bij burgers vergoed.

Letselschade en affectieschade

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zoals het oeroude Nederlandse gezegde luidt. Helaas komen er op de Nederlandse wegen nog dagelijks veel ongelukken voor, waarbij er regelmatig ook verkeersdoden vallen. Het is daarom goed te weten dat de aansprakelijkheidsverzekering ook hiervoor op van toepassing is. Bij letselschade, wat vaak ingrijpender en veelomvattender kan zijn dan je misschien op het eerste oog zou denken. Maar ook bij affectieschade, waarmee een overlijden of blijvend letsel wordt bedoeld van een naaste, zal je aansprakelijkheidsverzekering kunnen worden gebruikt om een geldbedrag als vergoeding te kunnen claimen. De affectieschade bestaat nog maar een paar jaar in de Nederlandse wetgeving, waardoor niet iedereen hier weet van zou hebben.

Laat je niet met een kluitje in het riet sturen

Het komt nog weleens voor dat een schadeclaim onder je aansprakelijkheidsverzekering wordt afgewezen. Sommige verzekeraars zijn namelijk niet al te happig om ook daadwerkelijk snel en gemakkelijk vergoedingen toe te kennen aan hun verzekerden. Door contact op te nemen met de verzekeraar na een afwijzing, bijvoorbeeld om te vragen om een onderbouwing ervan, zal je aansprakelijkheidsclaim in veel gevallen toch nog of in elk geval gedeeltelijk worden toegekend. Vergeet daarom niet: de aanhouder wint.

Bespaar op je verzekering

Het is tenslotte verstandig om altijd goed op te letten op de kosten van je aansprakelijkheidsverzekering. De kosten van een verzekering kunnen namelijk behoorlijk verschillen. Een paar manieren om op je aansprakelijkheidsverzekering te besparen is door bijvoorbeeld in plaats van een maandelijkse premier per jaar te betalen. Wanneer je de aansprakelijkheidsverzekering combineert met andere verzekeringen en ze onderbrengt bij één verzekeraar, valt er vaak ook nog wel de nodige korting te bedingen. Ten slotte is het belangrijk om stil te staan bij de mate van eigen risico die je bereid én in staat bent om te lopen, waardoor het premiebedrag voor je aansprakelijkheidsverzekering flink verlaagd kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie