Afbeelding
Foto: Shutterstock

Hoe kan je eenvoudig digitaal een VOG aanvragen?

2 mei 2022 om 14:58 Partnercontent

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan iedereen aanvragen maar of je hem ook daadwerkelijk krijgt, is per persoon en per aanvraag afhankelijk. Je kan digitaal een VOG aanvragen bij de gemeente waar jij staat ingeschreven of direct bij de screeningsautoriteit Justis van het Ministerie van Veiligheid & Justitie.

Wanneer heb je deze verklaring nodig?

Als je gaat solliciteren kan het zijn dat je toekomstige werkgever om een VOG vraagt. Bijvoorbeeld als je gaat werken met vertrouwelijke gegevens. Ook moet je vaak deze verklaring hebben als je op een functie solliciteert waarbij je met kinderen om moet gaan. Voor een visum of bij een emigratie heb je in sommige gevallen ook een VOG nodig.

Ook bedrijven kunnen een VOG aanvragen als de onderneming bijvoorbeeld te maken heeft met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen. Ook als bedrijven contracten willen afsluiten of zich aan willen sluiten bij brancheverenigingen kan het zijn dat zij een VOG RP aan moeten vragen.

Hoe kan je de verklaring aanvragen?

In de meeste gevallen kan een VOG aangevraagd worden bij de gemeente waar je bent ingeschreven en woont. Dit kan schriftelijk indien een toekomstige werkgever daar de voorkeur aan geeft, maar het is ook vrijwel altijd mogelijk om dit digitaal te doen. De procedure loopt altijd via de screeningsautoriteit Justis van het Ministerie van Veiligheid & Justitie. Als een VOG aanvragen digitaal niet lukt, kan je altijd om hulp vragen bij jouw toekomstige werkgever of bij de gemeente.

Het kan zijn dat personen niet in de Basisregistratie Personen (BRP) voorkomen, geen Nederlands postadres hebben of geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. In deze gevallen moet je de aanvraag rechtstreeks bij Justis indienen. Op internet vind je alle benodigde informatie over de documentatie die je daarvoor moet aanleveren.

Wat staat er in deze gedragsverklaring?

In de Verklaring Omtrent het Gedrag wordt duidelijk of jij overtredingen en misdrijven hebt begaan die een bezwaar vormen voor het doel van de aanvraag. Uit deze verklaring blijkt of jouw gedrag een bezwaar is voor jouw nieuwe baan of jouw verhuizing naar het buitenland. Als je de VOG aanvraagt tijdens een sollicitatieprocedure, is de verklaring toegespitst op deze specifieke functie.

Als je geen strafblad hebt, krijg je sowieso een VOG. Als jij wel een strafblad hebt, kan het zijn dat je de verklaring niet krijgt. Dit is afhankelijk van het misdrijf dat je hebt begaan, hoe lang dit is geleden en of deze overtreding een belemmering kan vormen bij jouw nieuwe functie. Er wordt dus per persoon en aanvraag nauwkeurig bekeken of de VOG aanvraag wordt toegekend. De toegekende VOG is één jaar geldig en je vraagt de verklaring eenvoudig online aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie