Afbeelding
Foto: Pexels

Wat betekent 5G voor ons mobiel datagebruik?

18 februari 2022 om 09:16 Partnercontent

We horen het ondertussen al een tijdje ronken, 4G dataverkeer is voorbij, het nieuwe 5G is nu de norm. Maar wat wil dat nu precies zeggen voor ons als mobiele datagebruiker? Zal er nu plots een hele nieuwe wereld opgaan en kunnen we hier in Gelderland al überhaupt van die nieuwe technologie genieten?

Wat is 5G?

Je hoeft het niet te ingewikkeld te gaan zoeken. De ‘G’ in 5G staat voor generatie, het cijfer geeft de hoeveelste uitvoering aan. 5G betekent simpelweg: dataverbinding van de vijfde generatie. Dan weet je ook direct wat bedoeld wordt met 2G, 3G en 4G.

Het verschil is dat iedere keer bij een nieuwe generatie de verbindingssnelheid aanzienlijk hoger wordt. De ontwikkeling van allerhande nieuwe technologieën vroegen steeds naar meer mogelijkheden. Wat de meeste oudere mobiele gebruikers zich nog heel goed kunnen herinneren ishet geduld dat nodig was om een lage resolutie-afbeelding op te halen met een 2G mobiele toestel. De 3G dataverbinding met een snelheid van 14,4 Mbps, was voor velen toen al een waar geschenk uit de hemel. 4G biedt ons inmiddels een gemiddelde overdracht van 75 Mbps in Nederland, en 5G belooft nog heel wat sneller te gaan.

Nu in 2022 is het bijna ondenkbaar dat iemand  geen videoclips en games in hoge resolutie zou kunnen bekijken op zijn of haar smartphone. Ook voetbalfans volgen vandaag hun favoriete wedstrijden via live streaming in HD op hun smartphone.

Ze kunnen ze in real time hun favoriete teams volgen en sportweddenschappen plaatsen bij de nieuwe bookmakers in ons land. Dit kunnen ze op elk moment van de dag. En dit kan nu al met een  4G-netwerk.  

Ondertussen wordt het 5G netwerk overal in het land door onze Nederlandse  telecombedrijven uitgerold. Er is nu al sprake van een dekkingsgraad van 90%.  Als je dus een mobiel hebt welke 5G compatible is, dan kun je zonder zorgen gebruik maken van deze nieuwe technologie.. Binnen afzienbare tijd zal het niet langer het netwerk zijn, maar je smartphone die zal bepalen of de 5G norm ook voor jou geldt.

Voor en tegen het nieuwe netwerk

Er is bij geen enkele nieuwe generatie van de G-netwerken zoveel ophef gemaakt als tijdens de introductie van deze nieuwe 5G variant. Tegenstanders beweren dat de stralingen die door het netwerk zouden vrijkomen schadelijk kunnen zijn. Er zijn veel meer antennes nodig om dit systeem te laten werken en daardoor komt er grotere elektromechanische straling vrij.

In december 2019 protesteerde de Nijkerkse burgers daarom ook heftig hiertegen.  De wetenschap bleef beweren dat het allemaal niet met zo een vaart liep of van negatieve invloed is op de algemene gezondheid. Er konden echter geen directe bewijzen van de slechte invloed worden geleverd.

Men kwam wel tot een compromis. Men kwam overeen, dat de Gelderse Foodvalley veilig gehouden moest worden. De nieuwe technologie zou er wel komen, maar er zou voor de vooruitgang geen hypotheek op die algemene gezondheid worden gelegd.

De voorstanders zijn blij met deze uitkomst. Hun vier pijlers waarop ze het 5G netwerk plaatsen en die een vooruitgang op het oudere 4G moeten betekenen zijn de volgende:

1. Hogere internetsnelheid: bestanden zouden nog sneller worden overgedragen.
2. Grotere capaciteit: zwaardere toepassingen kunnen met meerdere gebruikers gedeeld worden.
3. Grotere capaciteit: meer dataverkeer kan worden uitgewisseld zonder dat er ‘files’ ontstaan op de virtuele snelwegen.
4. Nieuwe mogelijkheden voor het Internet of Things: steeds meer mogelijkheden op technologisch gebied kunnen nu geleid worden via de mobiele toepassingen. We denken hierbij onder meer aan elektrische auto’s, drones en uitgebreide veiligheidsnetwerken.         

advertentie
advertentie