Afbeelding
Betonnetten

Wanden veilig opbouwen

11 mei 2021 om 08:36 Partnercontent

Betonnen wanden moeten natuurlijk net als vloeren veilig worden opgebouwd, door het beton te bewapenen kun je het belasten. Met betonnetten zorg je ervoor dat je er bijvoorbeeld een vloer op kunt laten rusten, of ander belastingen van een woning. Beton is een stevig en sterk materiaal, toch heeft het een groot nadeel omdat het geen trekkrachten op kan nemen. Hier komen de bouwstaalmatten om de hoek, door deze te gebruiken in de wanden kan beton wel de trekkrachten opnemen. Naargelang de wand belast wordt, bepaald de constructeur hoeveel wapening er in de wand moet en wat de diameter moet zijn van de staven betonijzer.

Stekken aan de netten

Wanneer we gebruik maken van betonnetten krijgen we ook te maken met zogenaamde stekken, dit zijn staven betonijzer van het net die langer zijn en dus uitsteken. Deze staven zijn speciaal langer gemaakt, om de bouwstaalmatten eenvoudig aan elkaar te verbinden. Om een stevige constructie te krijgen, moet er bijvoorbeeld in de vloer evenveel betonijzer aanwezig zijn. Door met stekken te werken voorkom je dat er op de overgangen van een net, minder betonijzer aanwezig is wat een zwakke plek kan veroorzaken. Vaak worden er ook extra staven aangebracht om dezelfde krachten op te kunnen vangen, op deze manier heb je een vloer die overal even sterk is.

Maasgrootte

Je vraagt je vast af waarom sommige betonnetten grotere gaten hebben dan de andere netten, dit heeft te maken met de belasting van de vloer of wand. Je kunt er vanuit gaan hoe kleiner de mazen zijn van bouwstaalmatten, dat de belasting dan hoog is. De dikte van de staven betonijzer verraden ook vaak de belasting van een wand of vloer, dikke staven betekent een hoge belasting. Bij een vloer die bijvoorbeeld veel moet dragen treden ook veel trekkrachten op, hoe meer trekkrachten er optreden in de vloer hoe groter de kans op scheuren van de vloer. Om dit tegen te gaan wordt er betonijzer gebruikt, een constructeur rekent precies uit hoeveel er nodig is om de vloer veilig te belasten.

Alleen voor de bouw?

Wie denkt dat betonnetten alleen geschikt zijn voor de bouw heeft het mis, steeds vaker duiken de netten op andere plaatsen. Met name in de tuin worden de bouwstaalmatten steeds populairder voor bijvoorbeeld een mooie duurzame schutting te maken. Door te combineren met mooie bloemen en planten, creëer je een prachtige schutting. Voordeel van de netten is dat zij eenvoudig op maat te knippen zijn met een betonschaar, wel is het verstandig om een te zorgen voor stabiliteit. Dit kun je bereiken door gebruik te maken van een grotere diameter betonijzer, in combinatie met de planten heb je dan een stevig en stabiel geheel.

advertentie
advertentie