Afbeelding
Foto door form PxHere

Waarom cv-onderhoud belangrijk is

19 januari 2021 om 07:32 Partnercontent

Het is een klusje dat we maar al te vaak vergeten: cv-onderhoud. Toch is het ontzettend belangrijk om regelmatig je cv-ketel, geiser of kachel te laten controleren en onderhouden. Dat bespaart je niet alleen knaken, maar ook levensgevaarlijke situaties. Dit zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden.

Kans op vergiftiging

Met regelmatig cv-ketel onderhoud zorg je dat de ketel zuinig en veilig blijft werken. Een slecht onderhouden of verkeerd geïnstalleerde ketel leidt tot meer kans op storingen, vreet meer energie en gaat minder lang mee. Plots kun je onder een koude douche komen te staan en dat is nooit prettig.

Maar zo’n periodieke onderhoudsbeurt doet nog veel meer: het voorkomt ook dat er dodelijk koolmonoxide uit de ketel gaat lekken, wat kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Het is daarom belangrijk dat je tijdig je cv-ketel laat controleren. Volg de richtlijnen van de fabrikant: deze schrijft voor hoe vaak jouw ketel onderhouden moet worden. Dit varieert meestal van 1-3 jaar.

Juiste vakman kiezen

Cv-onderhoud is niet iets om op te beknibbelen. Kies altijd voor een erkende installateur die lid is van installatiebranchevereniging Techniek Nederland. Helemaal fijn als het bedrijf ook als InstallQ Erkend Installateur geregistreerd staat: dit betekent dat het regelmatig wordt getoetst op vakbekwaamheidseisen.

Abonneer je op cv-onderhoud

Een makkelijke manier om te zorgen dat je ketel altijd in orde is, is door een abonnement op cv-onderhoud af te sluiten. Voor een vast laag tarief per maand komt er dan een vakman bij je langs voor de periodieke controle van de cv-ketel. Ook eventuele tussentijdse storingen worden dan snel opgelost, omdat je als abonnee voorrang krijgt.

Er bestaan verschillende soorten abonnementen en onderhoudscontracten. De meesten bieden jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud, waarbij een deskundige monteur de cv-ketel reinigt, controleert en de koolmonoxidewaarden checkt. Of de voorrijkosten, materiaalkosten en eventuele extra reparatiekosten inbegrepen zijn, hangt van je contract af.

Bij een oude of slecht onderhouden cv-ketel is het risico op storingen en defecten groter. Maar ook een nieuwe of moderne cv-ketel kan verkeerd geïnstalleerd en daardoor gevaarlijk zijn. Een onderhoudsbeurt is daarom altijd een must.

Dit kun je zelf doen

Het onderhoud kun je beter overlaten aan de specialist. Maar ook zijn ook maatregelen waarmee je zelf de levensduur en werking van je cv-ketel kunt verbeteren. Bijvoorbeeld door de radiatoren en ketel te ontluchten. Door luchtbellen kunnen de radiatoren en buizen te veel lawaai gaan veroorzaken. Dit is niet alleen storend maar slurpt ook energie. Steek in dat geval dan ook de handen uit de mouwen, mits je ketel modern is en automatische ontluchting heeft.

Ook kun je zelf de waterdruk in de cv-installatie controleren door deze op het display van de ketel af te lezen. Als de ketel verwarmt, hoort de druk hoger te zijn dan wanneer het water koud is. Is de druk te hoog of juist te laag? Dan kan dit lekkages veroorzaken. Onderzoek wat de optimale druk is en vul, indien nodig, water bij. Doe dit als de druk lager is (bij koud water).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie