Afbeelding
Beveiliging

Je woning uiterst goed en preventief beveiligen doe je zo

27 augustus 2020 om 10:29 Partnercontent

Woningbeveiliging is een ‘hot topic’. Niet alleen door alle hittegolven in de laatste jaren, maar ook door het aantal woninginbraken. Met alleen de inboedelverzekering ben je er niet, preventief beveiligen is altijd beter dan later de huisraad vervangen. Naast het verlies van dierbare eigendommen, is het vaak de gedachte dat er een vreemd persoon door je persoonlijke bezittingen snuffelt de grootste angst. Op deze pagina leggen we uit hoe je goed en preventief ieder type woonruimte kunt beveiligen, van een appartement tot aan een vrijstaande woning.

Begin met licht rondom de woning

Licht is voor veel inbrekers het grootste gevaar. Het is alsof er bloeddorstige vampiers door de straten dwalen, ze lijken allergisch voor verlichting te zijn. Begin met lampen bij de voor- en achterdeur. Die kun je automatisch na zonsondergang bij detectie van beweging laten inschakelen. Dat is niet alleen nuttig als inbraakpreventie, het is ook erg praktisch als je na zonsondergang met twee volle tassen boodschappen thuis komt. Je kunt ook tuinverlichting plaatsen, ga kritisch op zoek naar donkere hoekjes rondom je eigen woning. Denk ook aan de achterpoort. De heg snoeien is een niet-technische tip die ook zeker genoemd mag worden.

Deur op slot, zeker weten?

Zeker met kinderen in huis kan het lastig zijn om te bepalen of de deur open is of gesloten. Of half open, en dan nog de ramen boven en beneden… Ook alleenstaande huurders en kopers zullen het probleem van open raampjes vast wel herkennen. En steeds meer indringers komen via de eerste etage binnen, omdat ramen doorgaans minder goed beveiligd zijn. Met opening sensoren kun je direct zien of een deur of raam open staat, of gesloten is. En op welke tijd en hoe lang. Wat je doet met deze informatie kun je via een Somfy Smart Home systeem zoals de TaHoma bepalen. Moet er een hoorbaar alarm luiden? Of is een notificatie op je mobieltje voldoende? Naast inbrekers detecteren zie je ook direct of jouw kinderen veilig thuis zijn gearriveerd na school.

Thuisblijvers wonen veiliger

De kans dat een inbreker binnendringt bij aanwezigheid is aanzienlijk kleiner dan wanneer je op stap bent. Door de verlichting in te schakelen bij afwezigheid ziet de woning er direct bewoond uit. Tenminste, wanneer de lampen ingeschakeld staan op normale tijden. Als je de verlichting 24 uur per dag aan laat staan wanneer je op vakantie bent, dan is dit juist een teken dat je niet thuis bent. Met een eenvoudige tijdschakelaar kun je dit al voorkomen, met smart lights kun je de hele woning bewoond doen lijken door variabele voorkeuze programma’s in te stellen. Wat betreft het verbruik is het niet nodig om je zorgen te maken; LED lampen zijn erg zuinig. En als het één inbraak helpt te voorkomen…

Gordijnen

Net zoals lampen die 24 uur per dag in- of uitgeschakeld zijn, geldt hetzelfde voor de raamdecoratie. Met een gemotoriseerde gordijnrails kun je op afstand gordijnen openen en sluiten. Met een timer of lichtsensor, of bij zonwering buiten zelfs met een windmeter. Naast inbraakpreventie kun je hier de woning ook koel mee houden, daar profiteer je ook van wanneer je thuis bent. Koppel de elektrische raamdecoratie aan de verlichting om de woning bewoond te doen lijken.

Alarmsysteem

We zijn al een flink eind op weg, en hebben nog niet een alarmsysteem genoemd. Daarmee willen we aangeven dat een alarm op zich minder nut heeft als de rest van de woning niet goed beveiligd is. Alarmsystemen kunnen detecteren op basis van beweging, met een IP camera of met een speciale sensor. Dit werkt overdag en in de nacht, met slimme software kun je gezinsleden buitensluiten van alarmering. Als je vaak bezorgers ontvangt, dan kun je ook een stil alarm instellen. Kijk dan eerst of het een vertrouwd persoon is of een mogelijke indringer. Er zijn ook video deurbellen met intercom functionaliteit. Daarmee kun je niet alleen personen te woord staan, je kunt vanaf iedere locatie in de wereld doen alsof je in de gang staat.

Let ook op andere gevaren

Bij veiligheidsmaatregelen wordt vaak als eerste gedacht aan inbraakpreventie, toch zijn er ook andere gevaren die je zeker niet over het hoofd moet zien. Denk aan rookmelders op iedere etage. Slimme melders kun je koppelen aan het gehele netwerk. Zo kun je bij alarmering bijvoorbeeld een vluchtroute met slimme lampen bepalen. Of direct de buren inlichten als er rook wordt gedetecteerd. Via een centrale huisautomatisering hub zoals Google Nest of de TaHoma van Somfy regel je al deze slimme apparaten centraal.

Wooncomfort en veiligheid gaan heel goed samen. Maak jouw woning slimmer, veiliger én comfortabeler.

advertentie
advertentie