Afbeelding
Foto door form PxHere

Verhuizen: bestaande bouw of nieuwbouw?

30 maart 2020 om 15:39 Partnercontent

Zodra je overweegt om te verhuizen komt er veel op je pad. Allereerst moet je je gaan verdiepen in hypotheek gerelateerde zaken als de hypotheekrente en de daarbij behorende hypotheek maandlasten.

Als je weet wat je maandelijks aan woonlasten wilt uitgeven en weet wat je aan hypotheek kan betalen kom je voor de volgende keuze te staan: ga je voor nieuwbouw of ga je voor een bestaande woning? Beide hebben duidelijke voor- en nadelen. We zetten ze op een rij voor je in dit artikel, zodat je makkelijker kunt beslissen welke van de twee bij jou past.

De voordelen van nieuwbouw

  • Alles is gloednieuw, dus je hebt er de eerste jaren waarschijnlijk geen onderhoud aan. Afhankelijk van de gebruikte materialen hoef je zelfs nooit onderhoud te plegen (denk aan kunststof kozijnen).
  • Voor een groot deel kun je precies zelf bepalen hoe je huis er van binnen en van buiten uit komt te zien. Die vrijheid is voor veel mensen een reden om juist voor nieuwbouw te kiezen.

De nadelen van nieuwbouw

  • Ieder voordeel heeft ook weer zijn nadeel: je moet een nieuwbouw woning namelijk helemaal opnieuw inrichten. Dit geeft enerzijds veel vrijheid, maar anderzijds brengt het een hoop kosten met zich mee. De grootste kostenposten zijn: de keuken, de badkamer en de tuin.
  • Het aantal nieuwbouwwoningen dat op de markt komt is erg schaars. De inschrijvingen van nieuwbouwprojecten zijn vaak vele malen overschreven. Tegenwoordig is er dus veel geluk bij nodig om ingeloot te worden voor een nieuwbouwwoning.

De voordelen van bestaande bouw

  • Je kunt er vaak al heel snel in wonen. Bij een nieuwbouwwoning duurt het vaak nog maanden tot jaren voordat het moment van de sleuteloverdracht plaatsvindt. Wil je niet zo lang wachten met verhuizen, dan is bestaande bouw voor jou een uitkomst.

De nadelen van bestaande bouw

  • Iemand anders heeft er al voor jou gewoond. Dat is een psychologische drempel waar sommige mensen moeilijk overheen kunnen stappen. Zie het als een hotelbed of een huurauto: ook al is alles schoongemaakt, dan nog voelt het niet als iets van jezelf.
  • Wanneer het gaat om een bestaande woning is het heel verstandig om iemand mee te nemen die verstand heeft van huizen en weet op welke plekken er gekeken moet worden naar verborgen gebreken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aankoopmakelaar. Het nadeel hiervan is dat het prijzig kan zijn om zo'n expert in te schakelen.

Deze voordelen en nadelen geven goed aan wat je mag verwachten van beide situaties. Bepaal welke argumenten het zwaarst wegen voor jou en maak je keuze tussen nieuwbouw en bestaande bouw!

advertentie
advertentie