Afbeelding
Vallen van hoogte

Nummer 1 arbeidsongevallen: vallen van hoogte

24 januari 2020 om 15:59 Partnercontent

Vallen van een ladder of een steiger staat op nummer 1 als het gaat om ongevallen op de werkvloer. Werkgevers en werknemers zijn volgens Arbo zelf verantwoordelijk voor de veiligheid bij dit soort werkzaamheden. Het is de reden dat werknemers, met name in de bouw en de groenvoorziening een VCA cursus volgen. 

VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Er is ook een groen-variant speciaal voor medewerkers die in de groensector werken zoals hoveniers. Er is een VCA cursus (basis) van een dag voor medewerkers op de werkvloer en een VCA vol training voor leidinggevenden en zzp'ers. 

Goed inzicht hebben in uitvoering werkzaamheden
Werknemers weten volgens de Arbo in de meeste gevallen over het dragen van persoonlijke beschermmiddelen, maar daarmee is nog niet gezegd dat ze goed inzicht hebben in de vereisten van een specifieke taak. Het gaat daarbij niet louter om bijvoorbeeld het eigen gewicht, maar ook wat iemand met zich meedraagt aan materiaal en gereedschap zoals een gevulde gereedschapsgordel. 

Bovendien zijn niet alle valbeveiligingsoplossingen geschikt voor alle werkzaamheden. Soms schieten hulpmiddelen dan alsnog tekort, ook al lijkt het dat de veiligheid in acht wordt genomen. Bovendien moeten veiligheidsmaatregelen en attributen regelmatig worden nagelopen en geïnspecteerd. 

Dit is nog maar één voorbeeld van het creëren van een zo veilig mogelijke werkomgeving. Het komt aan bod tijdens de VCA cursussen, die zowel op locatie, zoals VCA Almere, als binnen een bedrijf te volgen zijn. En naast de dagcursus is er ook een online cursus te volgen, de zogenoemde E-learning variant. Met uiteindelijk een centraal examen.

Registratie in het Centraal Diploma Register
Het dagcursus basis examen, waar een uur voor staat, bestaat uit veertig vragen die punten opleveren. Er bestaat de mogelijkheid een voorleesexamen te volgen, met vijftien minuten extra examentijd. Bij een vol-examen gaat het om zeventig vragen die in 75 minuten beantwoord moeten worden. Ook kan een examen in een andere taal worden uitgevoerd. Er staat een minimum aantal punten die gehaald moeten worden om te slagen. 

Wie het examen met goed gevolg aflegt, wordt geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Dat is belangrijk, zeker als zzp'er, zodat een mogelijke opdrachtgever weet dat iemand het veiligheid diploma VCA daadwerkelijk op zak heeft. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie