Afbeelding
Pexels

Duurzaamheid en koffiebekers

30 december 2019 om 09:50 Partnercontent

Per jaar drinken we gemiddeld 260 liter koffie per persoon. Nederland is daarmee een ontzettend groot koffieland. En daar komt ook ontzettend veel afval bij kijken. Toch leggen we steeds meer focus leggen op het verduurzamen van bedrijven, onszelf en de samenleving in het algemeen. Maar als je bedenkt dat je gemiddeld 5 koffiebekers per liter koffie gebruikt dan zie je al snel dat dit jaarlijks ontzettend veel afval oplevert.

Vooral binnen bedrijven is er vraag naar nieuwe mogelijkheden om de duurzaamheid te vergroten. Gemiddeld gebruikt een full-time medewerker jaarlijks ongeveer 1.000 koffiebekers. Dit is voor thee, koffie, maar ook soep. Bij een bedrijf met 20 medewerkers zijn dat al 20.000 bekers per jaar. En dat is niet per se duurzaam. Want er worden veel bomen gekapt om voldoende karton te produceren en al deze koffiebekers te maken. Of erger: bedrijven die plastic koffiebekers gebruiken hebben een nog grotere impact op het milieu. We zien echter wel dat bedrijven ook binnen dit verbruik steeds actiever kijken naar mogelijkheden om de duurzaamheid te verbeteren.

De duurzaamheid van koffiebekers
Veel bedrijven gebruiken al groene stroom, zetten de lichten na sluitingstijd uit en proberen medewerkers te overtuigen om de auto te laten staan. Dit zijn allemaal goede factoren die bijdragen aan een duurzaam beleid. Maar intern kan vaak nog meer gedaan worden. Ondanks dat koffiebekers op het oog niet een grote factor van afval vormen, gaat het in totaal wel om jaarlijks 1.000 bekers per persoon. En dan rekenen we de vuilniszakken die nodig zijn om de koffiebekers weg te gooien nog niet mee.

Naast de vuilniszakken gaat het ook om volle containers, welke met de vuilniswagen naar de stortplaats moeten worden vervoerd. Koffiebekers nemen veel ruimte in wanneer deze niet goed worden gestapeld. Dat draagt daarmee ook weer bij aan extra volume, waardoor vuilniswagens eerder vol raken. Uiteindelijk zijn koffiebekers daardoor toch nog best slecht voor het milieu.

Wat kun je hier aan doen?
Allereerst is het gebruik van duurzame bekers aan te raden. Dit zijn bekers die van FSC-gecertificeerd hout worden gemaakt. Bamboe koffiebekers zijn ook een goede keuze. Deze materialen zijn aanzienlijk minder schadelijk voor het milieu. Maar zelfs overstappen van plastic koffiebekers naar kartonnen koffiebekers is al een goede stap. Plastic is schadelijk voor het milieu, dus daar kun je het beste zo snel mogelijk mee stoppen.

Kijk daarnaast ook eens naar de aanvullende voorwerpen die je bij de koffiehoek hebt staan. Overstappen naar houten roerstaafjes in plaats van plastic roerstaafjes helpt om de duurzaamheid te verbeteren. Gebruik ook geen individuele cups voor ieder kopje koffie, maar kies voor een koffieautomaat dat intern de bonen maalt en vervolgens een vers bakje koffie zet. Het zijn kleine stappen zoals deze die helpen om de duurzaamheid van de koffie- en theedrinkende medewerkers verder te verhogen.

advertentie
advertentie