Afbeelding

Gert-Jan Segers en Pieter Grinwis bezoeken Nijkerkse boer

Overig Deel je nieuws

Nijkerk – Vrijdag 17 juni bezocht ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers samen met ChristenUnie Tweede Kamerlid Pieter Grinwis de melkveehouderij van Theo en Liane van Steeg in Nijkerk om te praten over de landelijke stikstofmaatregelen en de impact daarvan. 

Het bedrijf van de familie Van Steeg is echt een familiebedrijf. Theo en Liane zijn de derde generatie op de melkveehouderij. “We zijn al jaren bezig om te extensiveren, dus om meer grond te gebruiken voor hetzelfde aantal dieren. Maar dat kunnen we niet alleen. Naast het Rijk en de Provincie hebben we daar ook terreinbeheerders voor nodig, zodat we meer grond kunnen gebruiken voor onze bedrijfsvoering.” vertelt boer Theo.

De aangekondigde stikstofplannen hebben een grote impact op provincie Gelderland en met name op de regio FoodValley. “Op landelijk niveau plannen bedenken is één, maar de gevolgen voor deze boeren en hun familiebedrijven zijn heel groot.” zegt Statenlid en tevens Nijkerker Freek Rebel. “We moeten de stikstofcrisis samen oplossen.” vervolgt Statenlid Dirk Vreugdenhil, “Alle sectoren zullen een steen moeten bijdragen. Maar nu lijkt de boodschap van het Rijk vooral te zeggen dat alleen de boeren het moeten doen. Dat kan natuurlijk niet.”

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis: “Het is onverteerbaar dat de bal voor het oplossen van het stikstofprobleem vooralsnog alleen bij de landbouw wordt neergelegd. Het stikstofprobleem is een probleem van ons allemaal en dat moeten we dus ook met elkaar oplossen. Het kan niet zo zijn dat de boeren moeten inleveren terwijl we allemaal vrolijk blijven vliegen en in de industrie een paar van de meest vervuilende bedrijven blijven doordraaien alsof er niks aan de hand is. Ik wil dat iedere sector zijn eerlijke bijdrage levert aan vermindering van de stikstofuitstoot en dat er perspectief is en blijft voor boeren om boer te blijven en dat we hen helpen om waar nodig om te schakelen naar meer extensief en natuurinclusieve veehouderij. Ik blijf daar ook de komende tijd met boeren het gesprek over aangaan.”

Sinds de aangekondigde plannen is er veel onrust onder boeren. Dit was precies de reden om met lokale, provinciale en landelijke vertegenwoordigers in gesprek te gaan bij de boer. Ook Jaco van Putten was aanwezig als fractievoorzitter van ChristenUnie-SGP Nijkerk.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie