Huurwoning kopen is kans voor startende middeninkomens in Nijkerk

5 april 2014 om 00:00 Ondernemend

WSN en MNM zetten samenwerking voort

Dat de huizenmarkt in het slob zit, lijkt niet te gelden voor de verkoop van huurwoningen. In de afgelopen 12 maanden kochten 16 starters een huurwoning van Woningstichting Nijkerk (WSN). Omdat de (ver)koop van woningen toch echt iets anders is dan verhuren, besteedt WSN de verkoopbegeleiding al sinds 2011 uit aan Midden Nederland Makelaars (MNM). Tot 2016 zetten ze deze samenwerking in ieder geval voort. Onlangs tekenden WSN en MNM hiervoor de overeenkomst.

Kansen voor middeninkomens

Vooral jonge koopstarters met een middeninkomen lieten en laten hun oog vallen op de voormalige huurwoningen. Met hun salaris komen ze niet in aanmerking voor een huurhuis en voor een koopwoning met een ‘normale’ prijs krijgen ze geen hypotheek. Een voormalig huurwoning kopen biedt dan de oplossing. Deze zijn ‘woonklaar’ en gunstig geprijsd en met de Starters Renteregeling krijgen kopers ook nog tijdelijke ondersteuning in de hypotheeklasten.

Alle woningen ‘woonklaar’

Om kopers niet meteen met hoge verbouwingskosten op te zadelen, levert WSN de woningen ‘woonklaar’ op. ‘Wanden en plafonds zijn gestukt en gewit en de badkamer en keuken zijn in goede staat. De basisoplevering van iedere huurwoning is van hoogwaardig niveau. Er zijn in principe weinig investeringen meer nodig om te kunnen gaan wonen.’, aldus Saskia Waciuri, hoofd Woondiensten bij WSN.

Extra steuntje in de rug met de Starters Renteregeling

WSN biedt voor het derde jaar de Starters Renteregeling aan. Hiermee is het voor starters mogelijk om onder aantrekkelijke voorwaarden een voormalige huurwoning te kopen. Met een inkomen van

€ 33.000,- is het mogelijk een woning van € 170.000,- te kopen. Dat komt doordat de corporatie, afhankelijk van het inkomen van de koper, 20% van de hypotheekrente voorschiet. Bij voldoende inkomen worden na 10 jaar deze voorschotten stopgezet. Terugbetaling vindt plaats bij verkoop van de woning of na 30 jaar. Deze regeling bevordert de doorstroming op de woningmarkt.

Variatie in de wijk

WSN werkt aan goed en betaalbaar wonen. Door huizen te verkopen ontstaat meer variatie in huur- en koopwoningen in een wijk. Uit de verkoopopbrengsten financiert de corporatie de bouw van nieuwe huizen. De huurwoningen die nu in de verkoop zijn, staan verspreid door de stad. Er is keuze uit hoek- en tussenwoningen. De huurwoningen die te koop zijn staan op www.wsnijkerk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie